Nike juoksukengät


Nike on tunnettu laadukkaista juoksukengistään, kuten Vaporfly 4% Flyknit superuutuudestaan. Katso juoksukenkävertailumme ja valitse itsellesi sopivimmat Niket!
Nikelta löytyy satoja erilaisia juoksukenkä- ja lenkkarimalleja sekä miehille että naisille. Esimerkiksi urheilukauppa Sportamoren valikoimasta löytyy yli 400 erilaista Niken juoksukenkää. Seuraavassa muutamia esimerkkejä Niken suosituista juoksukengistä. Jokainen sivuillamme esitelty Niken juoksukenkä on Etusuora.com:n testaama tai jos näin ei ole, olemme erikseen maininneet asiasta.

Esittelemme tällä sivulla seuraavat Niken juoksukengät:


Nike juoksukenkien ominaisuuksia


Kengän nimiHintaPaino (g)DroppiVaimennus (1-5)
Nike Air Zoom Pegasus 36120283104
Nike Epic React Flyknit 216023994
Nike Vaporfly 4% Flyknit250184103
Nike ZoomX Vaporfly NEXT%   3
Nike Zoom Pegasus Turbo 2190220103
Nike Vomero 14150283104,5Niken kenkämallien vaimennusteknologiat vertailussa.

Nike Air Zoom Pegasus 36 – Varma valinta


Nike Air Zoom Pegasus 36, naisten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, naisten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, miesten juoksukenkä
Nike Air Zoom Pegasus 36, miesten juoksukenkä


Jo lähes legendaariseen kastiin noussut Pegasus-malli on niin sanotusti varma valinta perusharjoitteluun. Pegasus 36:tta voisi luonnehtia kultaisen keskitien kengäksi: kengän kepeys ja jäykkyys ovat keskivertoluokkaa, eikä kengässä muutoinkaan ole mitään selkeää poikkeavaa ominaisuutta. Jalassa kenkä tuntuu tukevalta ja vaimennetulta ollakseen kuitenkin suhteellisen kevyt.

Pegasus 36 on erinomainen valinta, niin aktiivisemmalla kuin satunnaiselle juoksijalle aina päivittäisestä harjoittelusta vauhdikkaampiin harjoituksiin ja kisamatkoille. Mallin pitkä kehityshistoria takaa vähintäänkin hyvän juoksutuntuman.


Nike Air Zoom Pegasus 36 Jamison Michaelin testissä

Nike Epic React Flyknit 2 – Yökerhosta aina maratonille


Jos etsit tyylikästä juoksuu kenkää, onnittelut. Löysit juuri sellaisen.

Niken Epic React Flyknit 2 on kenties yksi markkinoiden tyylikkäimmistä kengistä. Ulkonäkönsä puolesta kenkä sopiikin juoksemisen lisäksi myös erinomaisesti vapaa-ajalle tai salikengäksi.

Ulkonäkö ei ole kuitenkaan ollut esteenä hyville ominaisuuksille juoksuharjoittelua ajatellen. Kenkä tuntuu erittäin sukkamaiselta jalassa ja on myös kevyt 239 g (koko 43) näinkin hyvin vaimennetuksi kengäksi. Juostessa pystyy myös aistimaan kengän responsiivisuuden. Jos pidät kapealestisimmistä juoksukengistä, on Epic React Flyknit 2 potentiaalinen ehdokas, sillä kengän lesti tuntuu muita Niken juoksukenkien lestejä kapeammalta.

Jottei tämä menisi ihan kehumiseksi, niin on kengässä myös muutamia potentiaalisia kehityskohteita. Esimerkiksi talvijuoksua ajatellen kengän pohja on kovin liukas. Kenkä saattaa myös tuntua hieman hataralta, sillä nauhoitus ei yllä aivan ylös asti ja päälliskangas ei ole yhtä jämäkkä, kuin vaikkapa Pegasuksessa. Kengän päällinen muistuttaakin pitkälti Vaporfly 4%:ää, joka on myös hieman hataran tuntuinen etenkin maastossa juostessa. Emme kuitenkaan näe, että esimerkiksi maantiejuoksussa vastaavanlaisia ongelmia ilmenisi.

Parhaimmillaan Flyknit 2 on etenkin pidemmillä maantiematkoilla. Lyhyille kisamatkoille tai vauhtitreeneihin suosittelemme esimerkiksi Adidaksen Adios -mallin kenkää, sillä Epic React Flyknit 2 on turhan vaimennettu esimerkiksi vetotreeneihin.


Nike Epic React Flyknit 2 ja kengän aiempi versio Epic React vertailussa.

Nike Vaporfly 4% – Kun keskiverto ei riitä


Nike Vaporfly 4% - poikkeuksellinen juoksukenkä
Nike Vaporfly 4% - poikkeuksellinen juoksukenkä

Kiistelty ja rakastettu Nike Vaporfly 4% näki päivän valon vuonna 2017. Alkuun malli oli vain Niken valitsemien muutamien eliittiurheilijoiden saatavilla, mutta parin viimeisen vuoden ajan tämä ”superkenkä” on ollut tavallisen tallaajankin kosketettavissa. Mikä tekee Nike Vaporfly 4%:sta niin poikkeuksellisen?

Vaporflyssa on hiilikuitulevy, joka yltää aina kannasta päkiäosan alle. Hiilikuitulevy tekee kengän tuntumasta vieterimäisen ja saa juoksijan askeleen työntövaiheeseen lisää ponnahdusmaisuutta. Kengän vieterimäinen olemus säästää myös jalkoja, eivätkä jalat tunnu lainkaan niin rasitetuilta harjoitusten jälkeen, kuin perinteisillä juoksukengillä.

Kengän hyötyjä ei voida kiistää, vaan päinvastoin. Kengän ominaisuuksien on todettu tuovan selkeästi etua verrattuna muihin markkinoiden lenkkareihin. Tuloksia on analysoitu niin laboratorio-olosuhteissa, kuin myös itse toimessa; maratonin miesten ja naisten maailmanennätys on juostu juuri nämä kengät jalassa.Myös Etusuoran toimitus on päässyt kokeilemaan kenkiä. Vieterimäisen askeltuntuman aistii jo kävelyaskelissa. Etenkin alkuun kengillä oli jopa outo juosta, kun ne tuntuivat hieman pompottavan, mutta tähän kyllä tottui. Kenties suurin ero muihin lenkkareihin oli havaittavissa kuitenkin vasta juoksun jälkeen: pidempikään juoksulenkki ei saanut jalkoja särkemään, vaan jalat tuntuivat tuoreilta myös juoksun jälkeen.

Miksi kenkää ei nähdä useimpien juoksijoiden jalassa? Syy on hinta. Kengistä joutuu pulittamaan lähes 300 euroa. Mikäli hinta ei ole esteenä, on vaikea keksiä syitä miksi tämä kenkä ei olisi ykkösvalinta juoksukengäksi – niin harjoitteluun kuin kisakengäksi.

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% – Tulevaisuuden kenkä?


Oliko Nike Vaporfly 4% kuitenkin vasta alkusoittoa? Syksyllä 2019 Nike julkaisi uuden Vaporfly-mallin kengän Next%, jonka oletetaan olevan vieläkin nopeampi tossu, kuin Vaporfly 4%:n. Erona Vaporfly 4%:ään on muun muassa kolme milliä matalampi droppi (8mm) sekä kepeys säilyttäen kuitenkin saman rakenteen.

Next% nähtiin muun muassa Kenenisa Bekelen jalassa Berliinin maratonilla 2019, kun mies jäi vain kaksi sekuntia Eliud Kipchogen maailmanennätysajasta. Lokakuussa Kipchoge juoksi Wienissä järjestetyssä juoksukokeessa ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Kipchogella oli jalassaan Niken AlphaFly-mallin kengät, jotka ovat vielä kehittyneemmät versiot kuin Nike ZoomX Vaporfly NEXT%. Kipchogen haamuaikaa ei kuitenkaan noteerata viralliseksi maailmanennätyksiä, koska kyseessä ei ollut virallinen kilpailu ja Kipchogea auttoi matkan varrella jopa 40 kesken juoksun mukaan tullutta vauhdittajaa.

Eliud Kipchoge juoksi ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Haamuraja alittui Niken uusissa Next%-juoksukengissä.
Eliud Kipchoge juoksi ensimmäisenä ihmisenä maratonin alle kahteen tuntiin. Haamuraja alittui Niken uusissa Next%-juoksukengissä.

Jos Vaporfly 4% on kallis kenkä, niin tätä on myös Next% – kengästä joutuu maksamaan noin 280 euroa.

* Etusuora ei ole testannut kyseistä kenkämallia


Nike ZoomX Vaporfly Next% Runners' Worldin testissä

Nike Zoom Pegasus Turbo 2 – Keskiluokan urheiluauto


Kengän nimi kertookin jo lähes kaiken olennaisen. Käyttääksemme autotermejä, niin Pegasus Turbo 2 on urheilumalli Pegasus 36:sta – enemmän ominaisuuksia, joilla pääsee kovempaa. Samoin hinnassakin on muutamien kymppien nousu.

Pegasus 36 Turbo 2 painaa 220 grammaa, kun kaimansa ilman Turboa painaa 283 grammaa – painoero on siis merkittävä. Köykäisemmästä rakenteesta johtuen Turbo 2 onkin suunniteltu enemmän kisakengäksi sekä vauhdikkaampiin treeneihin. Kengässä on käytetty myös eri materiaaleja kuin Pegasus 36:ssa, sillä sen pohja on hyvin responsiivinen ZoomX, joka tuo askeleeseen lisää rullaavuutta.

Pegasus Turbo 2 on erinomainen valinta maantielle kisakengäksi sekä vauhdikkaampiin treeneihin. Kenkä ei myöskään ole liian köykäinen esimerkiksi satunnaiseen lenkkeilyyn. Mikäli kuitenkin treenaat päivittäin, niin suosittelemme toista hieman vaimennetumpaa kenkää aivan kevyeen juoksuun.


Nike Zoom Pegasus Turbo 2 vertailussa Pegasus 35:n ja Pegasus 36:n kanssa

Nike Vomero 14 – Kevyeen juoksuun


Niken Vomero 14 -malli muuttunut huomattavasti edeltäjästään Vomero 13:sta.

Vomero 14 on erittäin vahvasti vaimennettu kenkä, minkä vuoksi se sopii parhaiten palauttavaan ja kevyeen juoksuun. Kengän vaimennus tuntuu paikoitellen jopa turhankin pehmeältä erityisesti kantapään osalta. Tämä on huomioitava seikka heille, jotka eivät pidä erityisen vaimennetuista kengistä.

Hieman kovemmassa juoksussa – kilpaurheilijan jalassa – kenkä rullaa yllättävänkin hyvin niinkin vaimennetuksi juoksukengäksi. Samasta hintaluokasta löytyy toki myös muita juoksukenkiä hyvin samoin ominaisuuksin, jotka kuitenkin sopivat paremmin vauhdikkaaseempaan juoksuun responsiivisuutensa puolesta, kuten Pegasus 36. Kävellessä ja hitaassa juoksussa Vomero 14 tuntuma on hieman hatara ja pehmeä.

Vaikka kengän vaimennus saattaa tuntu hieman hataralta jalassa, ovat kengän hyvästä istuvuudesta pitää huolen Nike Flywire -ominaisuus, jolla pienet nauhat päällisessä tukevat jalan paikoillaan pysymistä kengässä. Myös Vomero 14 akillesosaa tukevat "ekstrapehmusteet", joilla tavoitellaan istuvuutta kantapään seudulle.

Vomeroa voisi suositella erityisesti henkilöille, jotka pitävät juoksukengän vaimennetusta tuntumasta tai joilla on taipumusta juoksusta tai kävelystä aiheutuviin vaivoihin. Kengän tyylikkään ulkoasunsa vuoksi se sopii mainiosti myös vapaa-ajan käyttöön.


Nike Vomero 14 sadan mailin testissä.