Tilastot paljastavat: Yleisurheilun joukkueiden MM-kisoissa olisi edustusta kaikista maanosista


Yleisurheilun maailmanlaajuinen levinneisyys käy hyvin ilmi MM-tason tilastomaaottelussa, johon mahtui mukaan vähintään yksi maa jokaisesta maanosasta.
Joona Klemi: 07.08.2019 20:00Yleisurheilu
Tilastot paljastavat: Yleisurheilun joukkueiden MM-kisoissa olisi edustusta kaikista maanosista
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilussa on kilpailtu joukkuemestaruuksista jo pitkään. Maailmancup ja Contintental cup -nimillä käytyjä maanosien ja maiden välisiä maaotteluita on järjestetty 70-luvulta lähtien. Ensimmäinen pelkästään maiden välillä käyty maailmancup järjestettiin kuitenkin vasta viime vuonna.

Mukana olleet kahdensan maata valittiin Moskovan MM-kisojen pistetaulukon mukaan. Kenia ja Etiopia jätettiin kuitenkin rannalle, sillä ne eivät yltäneet kahdeksan parhaan joukkoon, kun yli 1500 metrin mittaiset juoksumatkat jätettiin huomioimatta ja myös pois cupin lajivalikoimasta.

MM-kisojen pistetaulukko ei kuitenkaan kerro koko totuutta maiden kokonaisvaltaisesta tasosta. Esimerkiksi edellä mainitut Kenia ja Etiopia ovat hyvin yksipuolisia yleisurheilumaita, eivätkä ne mahtuneet myöskään 12 maan välillä käytyyn tilastomaaotteluun.

Etiopia osoittautui jopa Keniaa selvästi yksipuolisemmaksi yleisurheilumaaksi, joten sen tilastojen penkominen jätettiin suosiolla kesken.

Joukkueiden MM-kilpailu tilastojen valossa


SijaMaaPisteet MPisteet NPisteet yht.
1.Yhdysvallat221225446
2.Iso-Britannia138157295
3.Saksa120157277
4.Jamaika108146254
5.Kanada114131245
6.Australia118127245
7.Italia144100244
8.Puola123114237
9.Ranska123114237
10.Kiina111123234
11.Brasilia12385208
12.Etelä-Afrikka11981200

Tasapisteissä ykkössijojen määrä ratkaisee

Kuinka 12 kovinta yleisurheilumaata sitten saatiin selville? Aluksi vertailimme 19 maan tuloksia Dohan MM-kisoja varten tehdyllä riisutulla maailmanlistalla. Puuttuvien maiden tulokset kaivettiin puolestaan kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kausilistoilta heinäkuun aikana. Lajeista mukana olivat kaikki kenttälajit sekä MM-kisoissa stadionilla käytävät juoksumatkat.

Jokaisen maan paras tulos kaikista lajeista listattiin ja pisteitä annettiin sijoituksen mukaan. Tässä tapauksessa paras maa sai yhden pisteen ja viimeiseksi jäänyt 19 pistettä. Lopulta pisteet laskettiin yhteen, minkä jälkeen 13 maata erottui selvästi muista.

Osassa lajeista 19 pistettä saaneita maita oli useampia, sillä kaikilla mailla ei ollut yhtään IAAF:n tilastoihin vaadittavaa vähimmäistuloksen tehnyttä urheilijaa kaikissa lajeissa.

Tämän jälkeen listoilta siivottiin kuusi heikointa maata, ja listat myös päivitettiin jäljelle jääneiden 13 maan osalta. Sijoilla 12 ja 13 olleet Brasilia ja Japani olivat vain pisteen päässä toisistaan 19 maan vertailussa. 13 maan listauksessa ero kasvoi kolmeen pisteeseen Brasilian hyväksi, joten Japani jäi viimeisenä maana rannalle. Muut rannalle jääneet maat olivat Espanja, Tshekki, Ukraina, Kenia, Nigeria ja Kuuba.

Lopullisessa 12 maan paperimaaottelussa pisteet vielä käännettiin perinteisen maaottelun mukaisiksi, eli voittaja sai 12 pistettä ja viimeiseksi jäänyt yhden pisteen.

Ryan Crouserin USA dominoi tilastomaaottelua sekä miehissä että naisissa.
Ryan Crouserin USA dominoi tilastomaaottelua sekä miehissä että naisissa. (Ryan Crouser (Kuva: Fernando Frazão/Agência Brasil [CC BY 3.0 br], via Wikimedia Commons))


Erot naisten ja miesten välillä ovat pääosin suuria


Peräti puolet ykköstiloista kahmineella Yhdysvalloilla oli myös koko joukon pienin ero miesten ja naisten välillä – amerikkalaisnaiset keräsivät vain neljä pistettä miehiä enemmän. Suurin ero oli puolestaan miehissä peräti toiseksi sijoittuneella Italialla, jonka naiset keräsivät 44 pistettä miehiä vähemmän.

Myös italialaisnaisten sijoitus painui selvästi miehiä alemmaksi. Taakse jäivät lopulta vain kokonaiskilpailun kaksi viimeistä: Brasilia ja Etelä-Afrikka. Yhtä suuri sijoituksellinen ero oli myös Jamaikalla, joka jäi tasaisessa miesten mittelössä viimeiseksi ja ylsi naisissa peräti neljänneksi. Jamaika oli myös lopulliseen kilpailuun selvinneistä maista ainoa, jolta ei löytynyt tilastotulosta kaikista lajeista.

Naisten puolella ja kokonaiskilpailussa heikosti pärjänneet Brasilia ja Etelä-Afrikka olivat myös miehissä selvästi parempia. Etelä-Afrikka jätti neljä maata taakseen, ja Brasilian edellä pääsi sama määrä maita.

Myös niukasti kilpailusta rannalle jääneen Japanin kohtalo selittyy naisten heikolla tasolla. 13 maan vertailussa Japanin miehet ylsivät peräti neljänneksi, kun taas naiset jäivät tylysti jumboksi.

Paperimaaottelukaan ei kerro kaikkea


Kuten jo aiemmin tuli todettua, MM-kisojen pistetaulukko ei ole paras mahdollinen väline maiden kokonaisvaltaisen tason määrittämiseen. Esimerkiksi edellisten MM-kisojen pistetaulukon 12 parhaasta maasta peräti neljä jäi rannalle, kun taas 37:nneksi sijoittunut Italia ylsi vaivoitta mukaan.

Täydellinen ei ole myöskään tilastojen valossa käyty paperimaaottelu, varsinkin kun erot monien maiden välillä ovat varsin pieniä. Siksi ajatus kentällä käytävästä maaottelusta on herkullinen. Yhdysvaltojen päihittämiseen tarvittaisiin pienoinen ihme, mutta kaikista muista sijoituksista saataisiin todellinen taistelu aikaan.