Filiph Johansson: Nelkku kaipaa uusia tuulia ja uusia tulijoita


Kausi 2020 on ollut erilainen ja luultavasti samanlaista kautta ei ehkä tulla kokemaan uudestaan.
GIF-eliittiryhmä: 22.09.2020 08:58Blogi
Filiph Johansson: Nelkku kaipaa uusia tuulia ja uusia tulijoita
GIF:n yleisurheilijat Jyväskylässä, Filiph Johansson kuvassa oikealla.
Kun Covid-19 iski Suomeen moni epäili kisataanko tänä vuonna ollenkaan. Onneksi saatiin kokonainen kausi ja nähtiin paljon hyviä tuloksia Suomessa.

Oma kauteni oli yleisesti ottaen hyvä. Juoksin päämatkallani 400 metrillä ennätysaikoja sekä hallissa että ulkona. Monta vuotta olen yrittänyt juosta alle 48 sekuntia ja tänä vuonna pystyin onneksi siihen.

Kesäkuun huippukuntoa en saanut ihan pysymään koko kautta, vaan juoksin epätasaisesti. Heinä- ja elokuussa tuli vähän päälle 49 sekunnin aikoja, joitä ei saisi tulla. Kroppa ei palautunut kovista kisoista niin kuin pitäisi ja paras vire oli hukassa.

Nyt kun pohdin edelliskautta ja katseet suuntautuvat kohti ensi kautta, niin 48 sekunnin alitukseen minun pitäisi pystyä juoksemaan rutiinilla. Kesäkuu meni just niin kuin piti. Kroppa tuntui hyvältä ja oli hyvin levännyt. Mutta se on myös urheilun hienous, kaikki ei aina mene suoraan eteenpäin, vaan joskus pitää ottaa askel taaksepäin, että pystyy ottamaan kaksi askelta eteenpäin. Satsauksen on oltava pitkäjänteinen.


Monta vuotta olen yrittänyt juosta alle 48 sekuntia ja tänä vuonna pystyin onneksi siihen.


Parempi kuntopohja ja nopeuden kehittäminen ovat minun ensi kauden teemojani.

Ne ajat joita haluan juosta, ovat vielä kaukana. Siksi ensi vuosi on vielä kunnon rakennusvaihe. Kun kaikki 400 metrin ominaisuudet ovat tarpeeksi hyviä, niin voin lisätä maitohappovetoja ja kehittää sitä osaa.

Tänä vuonna juoksin 200 m 21,33, toki 5,5 m/s myötätuulessa. Se on jonkinlainen näyttö, että nopeus on kehittynyt. 20 m lentävä on myös laskenut 1,94 sekuntiin. Samalla kun hankin enemmän tehoja juoksuun, minun pitää myös panostaa lepäämiseen ja toipumiseen.

Suomessa ollaan tänä vuonna nähnyt pieni asennemuutos 400 metriä kohtaan. Moni 100 ja 200 m juoksija on kokeillut 400 metrin juoksua. Tämä on positiivista ja se voi tuoda enemmän näkyvyyttä ja kiinnostusta lajille.

400 m on vaikea laji ja edellyttää kovaa treeniä. Kovemmat kisat tuovat enemmän haastetta ja motivaatiota juosta kovempaa. Toivottavasti ensi kaudella nähdään tulosparannuksia 400 metrillä. Laji tarvitsee uutta verta.

Filiph Johansson