Filiph Johansson: Onko 400 metriä pelkästään nopeuslaji?


Vai pystyykö 400 metriä juoksemaan kovaa myös muilla tavoilla?
GIF-eliittiryhmä: 30.11.2020 11:26Blogi
Filiph Johansson: Onko 400 metriä pelkästään nopeuslaji?
Filiph Johansson
Olen harrastanut yleisurheilua nyt noin seitsemän vuotta ja olen saanut sen kuvan, että 400 metrin juoksijoiden treeni on joko nopeus- tai kestävyyspainotteista.

Tein itse urani alkuvuosina paljon kestävyysharjoittelua ja nopeustreeni on jäänyt enemmän tai vähemmän sivurooliin. Viimeiset kolme/neljä vuotta fokus on ollut nopeuden kehittämisessä. Olen pyrkinyt parantamaan nopeusominaisuuksiani ja juoksutekniikkaani.

Treenini on suunniteltu nyt siten, että muutaman vuoden päästä pystyn harjoittelemaan saman kaavan mukaan kuin moni ulkomaan kilpakumppani.

Kokemukseni on, että ulkomaiset 400 metrin juoksijat tekevät enemmän laatutreenejä kuin suomalaiset, eikä heidän tarvitse juosta yhtä paljon ylimääräisiä intervalleja tai vauhtileikittelyjä.

Viime vuoden joulukuussa olin Portugalissa treenaamassa romanialaisen 400 metrin juoksijan ja hänen valmentajansa kanssa. Juoksijan ratakierroksen ennätys on 45,84 (800 m 1.50,19 ja 200 m 21,60). Hänen nopeutensa 100 metrillä ei ollut sen kummempaa, eikä hänen 800 metrin ennätyksensä ole samaa luokkaa kuin ratakierroksen noteeraus.


Hän juoksi vähemmän kuin minä, mutta suuremmalla teholla.


Huomasin, että treenasimme suhtkoht eri tavoilla. Hän juoksi vähemmän kuin minä, mutta suuremmalla teholla. Kun itse juoksen intervalleja lokakuussa vedot ovat 3 x 4 x 400 m noin 80 sekuntia vauhdilla. Samaan aikaan romanialainen vetää teho-intervalleja esimerkiksi, 5-6 x 500 m 75-80 sekuntiin.

Olen silti luottavainen, että teen nyt oikeita asioita, jotta pystyn tulevaisuudessa treenaamaan peruskuntokaudella laadukkaammin ilman, että tulee loukkaantumisia ja kunto laskee liian huonoksi. Ja että jaksan kisata kesällä.

Filiph Johansson