Kahden tunnin maraton – keinolla millä hyvänsä?


Kyseessä ei ole maailmanennätys. Hypen ollessa kovimmillaan on hyvä muistaa lähtökohdat ja se mistä nyt oikeastaan onkaan kyse. Lauantaiaamuna Praterin puistossa Wienissä saatetaan juosta 42,195 kilometriä ihmisen toimesta kovempaa kuin koskaan ennen, mutta kyse ei ole maailmanennätysjahdista, vaan jostain aivan muusta.
Tuomo Salonen: 11.10.2019 18:34Blogi
Kahden tunnin maraton – keinolla millä hyvänsä?
Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana maratonin maailmanennätys on lähestynyt kahden tunnin rajapyykkiä pienin mutta varmoin askelin: vuosituhannen vaihteen Khalid Khannouchin 2.05.42 on harjattu reilu vuosi sitten Eliud Kipchogen toimesta 2.01.39:ään. Sadan sekunnin päässä odottaa ykkösellä alkavat loppuajat, mutta tällä tasolla sekunnit ovat äärimmäisen tiukassa. Juuri sen takia apua onkin haettu mistä sitä ikinä on saatavilla, mutta säännöt rajoittavat keinoja maailmanennätyskelpoisuuden osalta.

Totuus vaikuttaa silti olevan se, että ennätystuloksia ei juoksennella markettien hyllyltä löytyvillä tai edes kaikkien saatavilla olevilla kengillä

Pahat kielet ovat nostaneet julkisuudessa esiin sen tosiseikan, että viimeisen viiden vuoden aikana kovimmat maratontulokset on poikkeuksetta tehty tietyillä vallankumouksellisilla kenkämalleilla. Ajallisesta kehityksestä osa, tutkimuksissakin todistetusti, menee puhtaasti kenkien piikkiin. Jossain vaiheessa oli jo veitsenterällä kenkien kieltäminen, kun ne eivät olleet yleisesti kaikkien urheilijoiden saatavilla, mutta ainakin toistaiseksi nämä vaatimukset ovat hiljentyneet kenkien tultua myyntiin ja useampien kenkämerkkien rakentaessa omia versioitaan hiilikuitulevyistä ja uudenlaisista pohjamateriaaleista. Totuus vaikuttaa silti olevan se, että ennätystuloksia ei juoksennella markettien hyllyltä löytyvillä tai edes kaikkien saatavilla olevilla kengillä, vaan kärkijuoksijoilla on käytössään toistaiseksi vielä prototyyppivaiheessa olevat kengät tai ainakin henkilökohtaisesti heille personoidut versiot lippulaivamallin juoksukengistä.

Kengät eivät siis tee suorituksesta sääntöjenvastaista ja näillä, mitä ilmeisimmin suoritusta erilaisten arvioiden mukaan 1-2% parantavilla, tossuilla saa siis juosta vaikka maailmanennätyksen. Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta kun kahden tunnin rajapyykin kimppuun käydään virittämällä kaikki apukeinot käyttöön, sillä vuoden 2017 keväällä vastaava yritys nähtiin Monzan moottoriradalla. Silloinkin mukana oli Kipchoge, mutta myös tuore maratonin maailmanmestari Lelisa Desisa sekä moninkertainen puolimaratonin maailmanmestari Zersenay Tadese. Kipchoge oli joukon vahvin ja vaihtuvien jänisten saattelemana pääsi loppuaikaan 2.00.25.

Maailmanennätyksen kannalta merkittävin tekijä lienee vaihtuvien jänisjuoksijoiden käyttö

Käytössä olivat siis vaihtuvat jänikset, jotka etenivät aerodynaamisessa muodostelmassa kahden tunnin rajapyykkiä tavoittelevien juoksijoiden edellä. Jänisten edellä kulki etuauto, jonka katolla valtavan korkea sekuntikello antoi sekin apuja ilmanvastuksen osalta – ja olipa käytössä myös laser-valo, joka osoitti jäniksille heidän paikkansa muodostelmassa sekä luonnollisesti ohjasi täsmälleen oikeaan vauhtiin. Juomapullot tuotiin juoksijoille käteen pyörän selästä ja häiriötekijät ylipäätään minimoitiin, mutta haamuraja jäi tuolloin vielä saavuttamatta.

Maailmanennätyksen kannalta merkittävin tekijä lienee vaihtuvien jänisjuoksijoiden käyttö. Lauantaiaamuna Wienissä käytössä on nelisenkymmentä jänisjuoksijaa, joista kerrallaan on tuulensuojaa tarjoamassa vain murto-osa, muiden kerätessä voimia seuraavaan omaan vetovuoroonsa. Sääntöjen mukaan jänisten tulisi juosta kilpailussa mukana alusta lähtien, joten kesken kaiken mukaan hyppääminen ei käy. Keula-auton ja mahdollisen suuren kellotaulun tarjoama apu virtauksen muodossa kuuluvat nekin vähintäänkin harmaalle alueelle sääntökirjaimeen verrattuna, mutta yrityksen motiivina vaikuttaakin olevan vain tiettyjen oleellisimpien sääntöjen noudattaminen: reitti on maratonin mittainen, eikä sitä juosta alamäkeen. Alamäenkin osalta Wienissä lähtö viedään sillalle, jolloin maali sijaitsee arvioituna vajaan 20m lähtöviivaa matalammalla, mutta sääntöjen mukaan reitti on ennätyskelpoinen, jos tämä ero on alle metri jokaista juostavaa kilometriä kohden. Reitti siis on maailmanennätyskelpoinen, mutta muu kikkailu ei.

Seurattavaa ja keskusteltavaa siis tosiaan riittää – vaikka kyseessä onkin lopulta vain yhden ihmisen juoksukilpailu

Odotusarvo, erityisesti parin vuoden takaisen Monzan suorituksen jälkeen, on että Kipchogella on erinomaiset mahdollisuudet alittaa kahden tunnin rajan maratonilla tähän tarkoitukseen rakennetulla reitillä ja käytössä olevilla erikoisjärjestelyillä. Vaikka koko tapahtumasta on maalattu fysiologisten muuttujien, tankkauksen ja nesteytyksen sekä muiden pientenkin asioiden viilaamisen riemujuhlaa, lienee selvää että jänisten ja keula-auton tarjoama apu yhdessä kenkäteollisuuden viimevuosien kehitysaskeleiden kanssa on avainroolissa tässä suorituksessa.

Vasta suorituksen aikana selviää lopullisesti onko muutoksia tehty esimerkiksi keula-auton katolle asennettuun kelloon, jonka ei virallisten tiedotteiden mukaan oltu tarkoitettu avustavan suorituksessa. Uskoo ken tahtoo, sillä aika paljon matalampikin kello olisi ajanut asiansa. Jänisten paikkaa ohjaavat laservalo oli varmasti Monzan suorituksessa erittäin hyödyllinen, sillä jänisjuoksijoiden pienikin hairahtuminen tavoitevauhdista suuntaan tai toiseen voisi nopeasti vesittää koko suunnitelman. Järjestäytyvätkö jänikset, jotka on keräilty maailman kärkijuoksijoiden kermasta eri kestävyysmatkoilta aina Ingebrigtsenien veljeksistä Bernard Lagatiin, jälleen laser-viivojen ohjaamaan muodostelmaan Kipchogen etumaastoon? Seurattavaa ja keskusteltavaa siis tosiaan riittää – vaikka kyseessä onkin lopulta vain yhden ihmisen juoksukilpailu.

Markkinointitemppuna Wienissä juosta 1.59-challenge on erittäin onnistunut

Markkinointitemppuna Wienissä juosta 1.59-challenge on erittäin onnistunut: tapahtuman Facebook-sivulla on seuraajia lähes 300 000. Siis juoksutapahtumalla, jossa ainoastaan yksi juoksija osallistuu varsinaiseen kilpailuun ja näin ollen korkeintaan yksi juoksija tulee maaliin. Aikaisin lauantaiaamuna tuhannet silmäparit seuraavat Kipchogen yritystä taittaa maratonin mittainen matka alle kahdessa tunnissa. Ei rikkoakseen maailmanennätyksen, vaan näyttääkseen että tietyillä erityisedellytyksillä se on ihmiselle mahdollista.