Äärimmäisyyksien veljeys


Amerikkalaisen jalkapallon (NFL-liigan) loppuottelu Super Bowl pelataan sunnuntaina Yhdysvalloissa. NFL:ssä on menestystä ovat niittäneet myös useat huipputason yleisurheiljat.
Heimo Elonen: 03.02.2019 08:41Yleisurheilu
Äärimmäisyyksien veljeys
ChaChaFut [CC0], from Wikimedia Commons
Bob Hayes saapasteli Tokion olympialaisten satasen palkintojenjakoon lokakuussa 1964 kuuden gallonan cowboy-hattu päässään. Päähine oli suunnistusohje vauhdin ystäville. Seuraavassa käänteessä sprintteri nähtäisiin työn touhussa jenkkifutisliiga NFL:n Dallas Cowboysin riveissä.

Hayes runnoi satasen ja pikaviestin voitot Tokiossa ME-ajoin 10,06 ja 39,06. Vuonna 1972 hän jelppi laitahyökkääjän tontilta Dallasin Super Bowl-voittoon.

Bullett Bob on kahden urheilumuodon, äärimmäisen joukkuelajin ja äärimmäisen yksilölajin, ainutlaatuisen sukulaisuuden henkilöitymä.

Pika- ja aitajuoksut ja horisontaalihypyt kysyvät samoja fyysisiä ominaisuuksia kuin pallopelin keskus- ja laitahyökkääminen. Ja päinvastoin. Yleisurheilun voimailijat, mörssärit ja limpunheittäjät, ovat ehtaa tuki- ja linjamiesainesta. Ja toisin päin. Siitä kumpi on isäntäurheilua, ei ota pirukaan selvää, mutta Michael Carter ja Renaldo Nehemiah tarjoavat vihjeitä.

Carter, kuulantyönnön olympiakakkonen 1984 ja NFL:n linjamies 1984-92, valmensi tyttärestään Michellestä kuulantyönnön olympiavoittajan 2016 muttei pojistaan linjamiehiä. Voitettuaan Super Bowlin 1984 pika-aitojen ME-mies Nehemiah (12,93/1981) jyräsi yksinään kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kivikautiset amatöörisäännöt nurin vain päästäkseen takaisin juoksuradoille.

Ammattilaispelin Hall of Fameen Cantonissa, Ohiossa, on ikuistettu Hayesin ohella 15 eliittitason yleisurheilijaa, etunenässä 10-ottelun olympiavoittaja (1912) Jim Thorpe, 400 metrin olympiakolmonen (1952) Ollie Matson, pika-aituri Rod Woodson (13,29/1987) ja pituushyppääjä James Lofton (823/1978). Vääristä yhteyksistä kuuluisa O.J. Simpson (pikaviestin ME 1967) avustaa sisustusta pystillään.

NFL:n yleisurheilijaystävällisin organisaatio on Oakland Raiders. Seuran pitkäaikainen omistaja/valmentaja Al Davis ei ohittanut sprintteriä kaunistamatta hänen kaaliaan kypärällä. Raiders-vetimissä on palloillut mm. kolme pikaviestin olympiavoittajaa (Ron Brown/1984, Sam Graddy/1984, James Jett/1992) ja yksi maailmanmestari (Willie Gault/1983).

Baltimore Ravens voitti Super Bowlin 2001 kalustossaan laitahyökkääjä/sprintterit Patrick Johnson ja Jermaine Lewis, laitahyökkääjä/aituri Qadry Ismail, kulmapakki/sprintteri James Trapp, kulmapakki/aituri Woodson ja linjamies/mörssäri Jonathan Ogden. Käsitteitä "track guys" ja nyhveryys toisiinsa jääräpäisesti sotkevat taantumukselliset palloilupiirit nieleksivät kuuluvasti tyhjää.

Lajiveljeys ei ole pelkkä jenkkilysti. Kiekonheiton Afrikan mestari 1985, Christian Okoye Nigeriasta, kolisteli kahdesti NFL:n tähdistömatsin keskushyökkääjänä. Linjamies Margus Hunt Eestistä, kiekon nuorten maailmanmestari 2006, pitää Indianapolis Coltsin puolustusta pystyssä tänä päivänä.

Tästä päivästä puheen ollen. Liikenne piikkareista kypärään on aiempaa hiljaisempaa. Piikkareissa pystyy nykyään tienaamaan elantonsa. Vanhoina hyvinä aikoina, 1960-luvun lopun aituritähden ja sittemmän NFL:n kulmapuolustajan Richmond Flowersin sanoin, "Meillä ei ollut varaa olla pelaamatta rahapalloa."

NFL-historian nopeimmat miehet, olympiavoittajat Jim Hines (satanen 9,95/1968) ja Tommie Smith (tuplamatka 19,83/1968), jättävät liigan hallitsevan vauhtipäällikön Tyreek Hillin (10,19/2012 ja 20,14/2012) nielemään pölyjään. Toisaalta Marquise Goodwin (845/2016) pomppaa lankulta kauemmas kuin yksikään edeltäjistään toppauksissa. Veljeys elää pihisee.

– Heimo Elonen
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta