Analyysi: Sekunnin taktinen virheliike vei Hakolan finaalipaikan, Pärmäkoski jatkoi tuttua tietään


Lauantain maailmancup-kauden alkuun oli luotu suuria suomalaisodotuksia. Osa niistä lunastettiin, osa taas jäi odottamaan tulevia kilpailuita.
Jussi Valli: 24.11.2018 15:29Hiihto
Analyysi: Sekunnin taktinen virheliike vei Hakolan finaalipaikan, Pärmäkoski jatkoi tuttua tietään
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Sekä naisten että miesten sprinttikilpailuissa välierälähdöt olivat hyvin kaksijakoiset. Ensimmäisissä erissä hiihdettiin lähes finaalitasoiset erät, kun taas jälkimmäisissä erissä kattaus oli huomattavasti kevyempi.

Krista Pärmäkosken tie toiseen välierään selvisi lucky loser- listan kautta. Välieristä irtosi finaalipaikka jopa melko helpohkosti, kun kovan kaliiperin nelikko Stina NilssonMaiken Kaspersen FallaJulia BelorukovaIda Ingemansdotter väänsivät finaalipaikoista avausvälierässä.

Pärmäkosken viides sija jatkaa samaa kaavaa mitä edellisilläkin kausilla. Loppukilpailussa hän taisteli jopa palkintokorokesijoituksesta aivan stadionin nousuun saakka, mutta tuolloin kanssasisarten vauhti oli turhan kovaa. Ajatellen maailmancupin kokonaiskilpailussa menestymistä lauantain mc-kauden avaus toi positiivisia signaaleja.

Suomalaismiehiä rutkasti erävaiheeseen


Miesten puolella erävaiheisiin pääsi peräti seitsemän hiihtäjää. Yksi ehdottomista ilonaiheista oli vasta 21-vuotiaan Turo Sipilän selviäminen erävaiheeseen saakka. Vaikka kyyti siellä oli vielä kylmää, heti MC-debyytissa pisteille selviäminen on kova asia ja kasvattaa varmasti Vuokatti Ski Teamin hiihtäjän motivaatiota.

Toinen aika-ajon pommi oli Joni Mäen viides sija. Mäkeäkin kutsui kuitenkin laulukuoro heti puolivälierissä, kun hän joutui toteamaan erässään Alexander Bolshunovin, Federico Pellegrinon sekä Kasper Stadaasin paremmakseen. Lopulta seitsemästä suomalaisesta nähtiin välierävaiheessa vain yksi, tuttu nimi: Ristomatti Hakola.

Hakola ajautui ensimmäiseen välierään, joka oli järjettömän kova. Samassa erässä nähtiin Klebo, Bolshunov, Fossli, Pellegrino, sekä Eirik Brandsdal.


Mäen päällä tulikin kymmenen metriä nopeasti lisää ja peli oli siinä.

Erässä hiihdettiin kovaa, ja lopulliset ratkaisut jätettiin odotetusti stadionin nousuun. Hakola oli vahvasti taisteluissa mukana, mutta lopulta finaalipaikan tavoittelu kaatui pieniin taktisiin asioihin. Mies viipyi liian pitkään omalla ladullaan, ja kun ohitushetki oli tapahtumassa, Italian Federico Pellegrino oli sulkenut oikean puolen ”ohituskaistan”.

- Viimeiseen nousuun tultaessa edelläni oli kaksi miestä. Siinä kuitenkin vauhdit tyssäsivät ja annoin pari metriä muille eteen. Mäen päällä tulikin kymmenen metriä nopeasti lisää ja peli oli siinä, totesi Hakola stadionin hikihaastattelussa hiihdon jälkeen.

Suuri yleisö ja Hakola itse odottivat varmasti finaalipaikkaa. Toisesta välierästä Hakola olisi todennäköisesti mennyt ”rallatellen” finaaliin, mutta mikäli osakilpailuita haluaa voittaa, pitää uskaltaa ottaa myös riskejä.

Nyt riskinotto ei kannattanut, mutta finaalipaikkaan olisi riittänyt avausvälierässä neljän parhaan joukkoon sijoittuminen. Hakolan tuntien, sunnuntain normaalimatkan kisaan jäi lauantain pienoisen pettymyksen jälkeen hurja menestymisen nälkä.

Sprinttien tulokset


Katso myös yhdistetyn mäkiosuuden ja hiihdon karsintojen tulokset: Rukan maailmancupin tulokset >>

Ruka MC 24.11.2018, Sprintti (p), miehet

1.Bolshunov A.Venäjä2:29.42
2.Klaebo J. H.Norja+0.17
3.Brandsdal E.Norja+1.24
4.Iversen E.Norja+2.91
5.Retivykh GVenäjä+3.86
6.Fossli S. T.Norja+4.85


Ruka MC 24.11.2018, Sprintti (p), naiset

1.Belorukova Y.Venäjä2:53.74
2.Dahlqvist M.Ruotsi+1.12
3.Ingemadtsdotter I.Ruotsi+1.51
4.Falla M.C.Norja+1.52
5.Pärmäkoski K.Suomi+4.71
6.Nilsson S.Norja+12,33
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta