U20 EM-kisat: Eemil Helander esteiden finaaliin - Saga Andersson selvitti seiväskarsinnan

Saga Andersson ja Eemil Helander selvittivät tiensä finaaleihin perjantaiaamun ensimmäisissä suomalaiskarsinnoissa.
Etusuora: 19.07.2019 12:34Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Saga Andersson
Yhtenä suosikeista U20 EM-kisojen naisten seiväshyppyyn lähtenyt Saga Andersson selvitti niukasti tiensä karsinnasta sunnuntaiseeen finaaliin. Andersson ylitti avauskorkeutensa 390 ensimmäisellään, mutta joutuu yllättäen toteamaan toisen korkeuden 405 tänään liian kovaksi. Tällä kaudella Anderssonin paras noteeraus ulkoradoilta on 426.

Moni hyppääjä jäi aamukarsinnasta kauaksi normaalitasostaan, eikä karsintarajaa 415 tarvinnut hypätä selvitäkseen finaaliin, vaan 390:n ylitys ensimmäisellä riitti finaalipaikkaan. Kaikkiaan finaaliin selvisi lopulta 15 hyppääjää, joiden joukossa Andersson oli jaetulla sijalla 12.

Kiia Jullenmaa ja Minttu Koskiaho ylittivät seiväskarsinnassa avauskorkeutensa 370 ensimmäisillä hypyillään, mutta 390 oli tällä kertaa molemmille liikaa ja kaksikko jäi seiväsfinaalin ulkopuolelle. Jullenmaan ja Koskiahon loppusijoitus seiväskilpailussa oli jaettu 17. sija.

Juuso Toivonen aloitti urakkansa kymmenottelussa erinomaisesti. Avauslaji 100 m sujui nollatuulessa ennätysaikaan 11,30 (entinen PB 11,33), joka antoi 795 pistettä. Ensimmäisen lajin jälkeen Toivonen on ottelussa sijalla 16.

Janette Hanski jatkoi seitsenottelua pituushypyllä, jossa hänen pisin leiskautuksensa kantoi 535. Viiden lajin jälkeen Hanski on kilpailussa sijalla 16 yhteispistein 3758.

Helanderilta vahva juoksu estekarsinnassa

Ennätyksiään kuluvalla kaudella jatkuvasti parannellut Eemil Helander jatkoi mainioita esityksiään juoksuradalla. Vastikään 18 vuotta täyttänyt Helander selvisi 3000 m esteissä finaaliin aikavertailun kautta juostuaan ennätyksensä tuntumaan ajalla 9.08,46. Helander juoksi alkuerässä terävästi alusti asti kärkijoukossa mukana ja sijoittui lopulta eränsä seitsemänneksi.

Kummastakin alkuerästä meni viisi nopeinta suoraan finaaliin ja lisäksi finaalipaikan lunasti viisi aikavertailun nopeinta. Helander oli aikavertailun toiseksi nopein ja yhteensä alkuerien 12:nneksi nopein viidentoista jatkoon menijän joukossa.

Alkuerien nopein oli Helanderin erän voittanut Belgian Tim van de Velde ajalla 9.03,64. Van de Velde on loppukilpailun suvereeni voittajasuosikki, sillä miehen ennätys ja kauden kärkinoteeraus on niinkin hurja kuin 8.33,80, joka on yli 20 sekuntia parempi tulos kuin muilla finalisteillä.

Miesten 3000 esteiden finaali juostaan sunnuntaina iltasession avauslajina klo 16:54.

Suomalaisista aamusessiossa kilpailevat vielä myöhemmin Saara Keskitalo 100 m aitojen alkuerissä, Sara Killinen ja Julia Kivinen moukarinheiton karsinnassa, Daniel Kosonen ja Arttu Mattila korkeushypyn karsinnassa sekä Frida Hämäläinen ja Kalle Stylman 400 m aitojen alkuerissä. Lisäksi Toivonen ja Hanski jatkavat otteluitaan.