Botnia Gamesin ennakko - Åstrand, Eriksson, Storbacka, Murto, Hjerpe, Mäkelä


Etusuora: 03.02.2015 16:15Yleisurheilu
Botnia Gamesin ennakko - Åstrand, Eriksson, Storbacka, Murto, Hjerpe, Mäkelä
Kuva: Trackpic
Kuvituskuva.
Keskiviikkona kisaillaan Mustasaaren Botniahallissa totuttuun tapaan Botnia Games-kisat. Tänäkin vuonna kattaus on lajissa kuin lajissa kansainvälinen. Mukana on kotimaan kärkiurheilijoiden lisäksi tukku kovia ulkomaalaisia kirittäjiä. Tässä pieni ennakkokatsaus Botnia Gamesiin.

Miehet

60m Samuli Samuelsson on tämän matkan kotimainen kärkinimi. Helpolla ei Ikaalisten Urheilijoiden mies tule pääsemään, sillä vastaan asettuu nippu kovia ulkomaisia menijöitä. Ruotsin Odain Rose sekä britit Fagan ja Syers etunenässä ovat tilastoissa jonkun verran suomalaista kovempia.

200m Tällä matkalla on mukana kotimaisittain erittäin mielenkiintoisia nimiä. Jonathan Åstrand avaa hallikautensa Botniahallin 200 metrin kisassa. Muista suomalaisista mukana ovat Ville Wendelin, Christoffer Envall sekä Samuli Samuelsson. Ulkomaiset kirittäjät ovat samat kuin 60 metrilläkin. Mielenkiintoinen kilpailu luvassa ilman muuta.

400m Kaksinkertainen 400 metrin Suomen mestari Chrisoffer Envall kohtaa tällä matkalla tukun ruotsalaismenijöitä.

800m Ehdoton voittajasuosikki on Ruotsin Andreas Almgren. Almgren otti viime vuonna Eugenen nuorten MM-kisoista pronssia kyseiseltä matkalta ja ennätyskin on kunnioitettava 1.45,65. Kisa on Almgrenin hallikauden toinen, mies nimittäin kävi lauantaina sooloilemassa 800 metriä 1.48,76. Kovimpina suomalaisniminä mukana ovat Suomen mestari Ville Lampinen ja Espoon Tapioiden Tuomo Salonen. Molemmat ovat avanneet kautensa mallikkaasti: Salonen kellotti Etelä-Afrikassa 600m 1.19,11 ja Lampinen Tampereella 400m 48,29. Kovia ulkomaalaisnimiä Almgrenin lisäksi ovat Belgian Jan Van Broeck (1.47,19) ja Latvian Renas Stepins (1.47,56). Laji on samalla hallimaaottelukatsastus.

3000m on niin ikään hallimaaottelukatsastus, joten lajin kerma on saapunut paikalle muutamaa kärkinimeä lukuunottamatta. Etukäteen voittokamppailu käydään remmin Lindahl-Marttinen-Kekki-Vattulainen välillä. Varmasti myös Kalevan Kisojen 800 metrin pronssimiehellä Panu Jantusella on asiaan sanottavansa. Mustana hevosena voisi nimetä Kalle Keskipoikelan.

Korkeus Korkeudessa on mukana mielenkiintoinen tuttavuus Japanista. Naoto Toben ennätys viime vuodelta on niinkin kova kuin 231. Toben takana haastamassa ovat Ruotsin Jakob Thorvaldsson(pb 219) sekä IF Vomin Richard Östman(pb 211).

Seiväs Miesten seipäässä kisaavat kotimaan kovimmat nimet Tampereen kisan tapaan poislukien Salomäki. Mukana ovat Bergius, Järvelä, Korhonen sekä Marjaniemi. Vastus on tässä lajissa kova, sillä vastassa ovat kovat Kiinan vieraat Yang Yansheng(pb 581), Wei Zhang(pb 560) sekä Latvian 562 hypännyt Mareks Arents.

Pituus Kuortaneen Kunnon Janne Etelämäki omaa suomalaishyppääjistä parhaat noteeraukset viime vuoden ennätyksellään 744cm. Kisan ykkösnimi on kuitenkin eittämättä Ison-Britannian  Ezekiel Ewulo, jonka ennätys on 775cm.

Kiekko Mustasaaren halli on sen verran reilumman kokoinen, että siellä on mahdollista käydä myös kiekkokisa. Viime kesänä 60 metriä säpäleiksi heittänyt Vasa IS:n Pyry Niskala pääsee nyt väläyttämään talvikuntoaan kiekkopaikalla.

Naiset

60m Kannuksen Uran Anniina Kortetmaa on tämän kisan tilastoykkönen ajallaan 7.60. Vastaan asettuu ykköshaastajana Ruotsin Evelina Nilsson(pb 7.78)

400m Ruotsin Elin Moraiti(pb 53.86) on ennätysvertailussa kisan suvereeni ennakkosuosikki. Suomalaisista kisan kovimpina niminä poimittakoon viime kesänä lupaavasti juossut Hilla Uusimäki sekä Eliisa Räsänen.

800m Naisten kasilla Karin Storbacka avaa kautensa. Vastus on kova, sillä Ukrainan Anastasiya Tkachuk on ennätyksekseen kipaissut 2:00.37. Ukrainan naisen lisäksi Ruotsin kolmikko Ngarambe, Holm, Edlund laittanevat Karinille kampoihin hanakasti. Mielenkiinnolla odotamme myös Zenitha Erikssonin edesottamuksia tässä kisassa.

3000m Sandra Eriksson avaa hallikautensa. Sandrahan juoksi 2012 Botnia Gamesissa alle yhdeksän minuutin. Viime kesänä Sandra viiletti Turussa käytännössä katsoen soolona 8:55. Erikssonin lisäksi tämä kotimainen 3000 metrin kisa on muutenkin mielenkiintoinen laji, sillä mukana viivalla ovat myös Oona Kettunen, Camilla Richardsson, Janica Mäkelä, Johanna Peiponen, Heidi Eriksson, Nina Chydenius sekä Sara Kuivisto.

Seiväs Naisten seipään kärkinimet tulevat ulkomailta. Kovimmat tulokset omaavat Angelina Krasnova sekä XU Huiqin. Mielenkiinnolla seuraamme kuitenkin viime viikonloppuna päivän verran nuorten SE:tä nimissään pitänyttä Wilma Murtoa, joka havittelee jopa EM-hallien tulosrajaa 440cm. Kotihallissaan hyppäävä Erica Hjerpe on ilman muuta myös mielenkiintoinen nimi seurattavaksi. Naisten seipäässä on Suomessa tänä talvena ollut hyvä flow päällä.

Kolmiloikka Viime viikonloppuna Helsingissä 14 metriä ylittänyt Kristiina Mäkelä kohtaa Ison-Britannian Laura Samuelin. Pitkiä siivuja on varmastikin luvassa Mustasaaren mondolla. Paraneeko Myllypurossa hypätty ennätys? Myös Sanna Nygårdin kauden avaus on syytä pitää syynissä.

Kiekko Sanna Kämäräistä emme valitettavasti ringissä näe, mutta Tanja Komulainen astelee rinkiin kotimaan kärkinaisista. Vastaan asettuu Ruotsin Heidi Schmitt.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta