Brittien arvokisavoittaja narahti dopingista – yleisurheiluhistoriaan mahtuu hupaisia voittajien käryjä
Tiistaina yleisurheilua seuraavassa maailmassa vedettiin syvään henkeä, kun uutiset arvokisavoittajan dopingkärystä levisivät. Kärähtänyt urheilija oli Iso-Britannian Nigel Levine.
Etusuora: 22.11.2018 21:38Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Levine kuului muun muassa 2014 vuoden Kansanyhteisön kisojen 4x400 metrin matkan voittaneeseen Iso-Britannian joukkueeseen sekä saman vuoden Zurichin EM-kisojen 4x400 metrin kultajoukkueeseen. 29-vuotiaalle britille lätkäistiin neljän vuoden kilpailukielto klenbuterolin käytöstä.
Arvokisavoittajien – tai mitalistien – kärähtäminen on urheilumaailmassa valitettavan tuttua touhua. Joskus dopinghuijaukset ovat saaneet myös hupaisia piirteitä. Etusuora kokosi muutamia kohutuimpia yleisurheilun arvokisavoittajien käryjä.
Kärynneitä yleisurheilun arvokisavoittajia
Ben Johnson 1988 - stanotsololi
Ehkä yleisurheiluhistorian - jopa koko urheiluhistorian - kohutuin käry. Jamaikalaissyntyinen kanadalainen rynnisti 100 metrin MM-kultaan Roomassa 1987 ja olympiakultaa Soulissa 1988, mutta dopingtesti vei mestaruudet ja ME-ajan. Mainostanut Suomessa muun muassa maitotuotteita ja omistaa nimikkodrinkin tamperelaisessa ravintolassa.
Martti Vainio 1984 - anaboliset steroidit
Suomen urheiluhistorian kohutuin käry ennen Lahtea 2001. 10 000 metrin olympiahopea ehdittiin jo pujottaa samassa lajissa EM-kullan Prahassa 1978 voittaneen insinöörin kaulaan ennen kuin käry tuli julki. Talonmies Nyrönen sai julkisuutta skandaalin jälkilöylyissä.
Adrián Annus & Róbert Fazekas 2004 - huijausyritys dopingtestissä
Ateenan olympialaisiin 2004 liittyi kaksi ikimuistoista dopingskandaalia. Unkarille moukarikullan vienyt Annus ja kiekkomestaruuden pyörähtänyt Fazekas yrittivät huijata testaajia kätkellä puhdasta virtsaa housuihinsa, mutta vilppiyritys tuli julki ja olympiakullat napattiin pois.
Konstantinos Kenteris & Ekaterini Thanou 2004 - dopingtestien välttely
Toinen Ateenan dopingkohu syntyi isäntämaan sprinttereiden ympärille. Aiemmin arvokisamestaruuksia napanneet Kenteris ja Thanou passitettiin dopingtestiin. He kuitenkin välttivät testin lavastamalla moottoripyöräonnettomuuden. Kaksikko missasi kisat ja kohua aiheen ympäriltä riitti pitkäksi aikaa.
CJ Hunter, Marion Jones, Dwain Chambers & Kelli White 2000-luvun alkussa - BALCO-skandaali
Syksyllä 2003 roihahtanut BALCO-skandaali Victor Conten pyörittämän laboratorion ympärillä paljasti useita dopingilla lääkittyjä arvokisavoittajia. Kuulamies Hunter oli kärynnyt jo vuonna 2000. Sprintterit Jones, Chambers ja White kuuluivat nimekkäimpiin BALCO-asiakkaisiin. Vuosituhannen vaihteessa pikajuoksuareenoita dominoinut Jones istui jopa vankilassa rötöstensä takia.
Justin Gatlin 2006 - testosteroni
2010-luvun kiistellyin yleisurheilija kärysi urallaan toisen kerran kesällä 2006. Hän kuitenkin vältti elinikäisen kilpailukiellon ja palasi radoille vuonna 2010. Paluukisa tapahtui Virossa ja toinen 100 metrin metrin kisa sen jälkeen Joensuussa. Vuonna 2017 hän vei 100 metrin MM-kullan rapakuntoisen Usain Boltin nenän edestä.
Oleksandr Bagach, Juri Belonog & Randy Barnes 1990- ja 2000-luvuilla
Vuosituhannen vaihteen tienoilla Suomessa oli useita kuulamiehiä, jotka taistelivat joka vuosi arvokisamitaleista. Heidän vastustajina kansainvälisillä areenoilla oli sekalainen seurakunta kuulajättejä, joista monet kärysivät kerran tai jopa kahdesti urallaan. IAAF toivoo varmasti hartaasti, että kahdesti urallaan kärynneen Barnesin maailmanennätys 23,12 sysätään pian pois ME-luettelosta.
Dieter Baumann 1999 - nandroloni
5000 metrin olympiavoittajan eeppisiin mittoihin kansan suussa laajentunut selitys hammastahnaan kätketystä nandrolonista upposi Saksan yleisurheiluliittoon. IAAF ei kuitenkaan tarinaa uskonot ja piti Baumannin poissa Sydneyn olympialaisista.
Grit Breuer, Silke Möller ja Katrin Krabbe 1992 - klenbuterol
DDR:n sprintteritähdet siirtyivät kilpailemaan 1990-luvun alussa yhdistyneen Saksan joukkueeseen. Dopinginhuuruiset metodit säilyvät kuitenkin valmennusohjelmassa, ja käry kävi monen muun itäsaksalaistaustaisen urheilijan tapaan 1990-luvun alussa.
Ludmila Engquist 2001
Ruotsi sai oman dopingskandaalinsa, kun maalle pika-aitojen olympiakullan 1996 voittanut ja sittemmin rattikelkkailijaksi siirtynyt Ludmila Engquist narahti testissä. Käry oli hänelle jo uran toinen - ensimmäisen dopingrangaistuksen ex-neuvostoliittolainen kärsi jo 1990-luvun alussa.
Inessa Kravets 2000 - steroidit
Kolmiloikan maailmanennätyksen 15,50 haltija Kravets on Randy Barnesin ohella niitä nimiä, jotka IAAF luultavasti mielellään siivoaisi pois ME-luettelosta. Ensin käry kävi stimulanteista vuonna 1993 ja seitsemän vuotta myöhemmin Sydneyn olympiakesänä steroideista.
Ivan Tsikhan 2004 - uudelleenanalysointi
Jyrmyllä olemuksellaan ihastuttaneen ja vihastuttaneen Tsikhanin käry Ateenan olympialaisten näytteiden uudelleenanalysoinneissa nosti O-P Karjalaisen vuoden 2006 Euroopan mestariksi melkein vuosikymmen kisojen päättymisen jälkeen. Myös vuoden 2008 olympialaisten näytteissä oli ongelmia, mutta sai kuitenkin säilyttää niiden kisojen mitalinsa. Ikämies kilpailee edelleen ja saavutti vuonna 2016 jopa olympiamitalin.
Mike Stulce 1990 ja 1993
Pakitustekniikalla työntänyt jenkki voitti olympiakullan 1992. Hän oli juuri vapautunut dopingrangaistuksestaan, mutta kärähti uudelleen vuonna 1993 Stuttgartin MM-kisossa. Barcelonan olympialaisten miesten kuulafinaali oli historiallinen kisa: kaikki kolme mitalistia - Stulce, Jim Doehring ja Vjatšeslav Lyho olivat jo ennen Barcelonaa kärsineet urallaan dopingrangaistuksen.
Ilona Slupianek 1977 - anaboliset steroidit
Harvinaislaatuisuudessaan maininnan arvoinen tapaus: DDR-urheilija, joka kärysi dopingista. Käry kävi Helsingissä käydyssä Euroopan Cupin finaalissa 1977. Kuulakullan irtosivat kuitenkin vielä dopingrangaistuksen jälkeen Moskovassa 1980 ja EM-Ateenassa 1982.
Mihaela Melinte 2000 - nandrolon
Naismoukarinheiton pioneeri, Euroopan mestari 1998, maailmanmestari 1999 ja moninkertainen ME-nainen. Dopingsotkuun liittyi ikimuistoinen käänne: romanialainen oli jo kentällä Sydneyn olympiakarsinnassa 2000, mutta hänet haettiin sieltä pois aiemmin kesällä sattuneen positiivisen dopingtestin takia.
Kaupallinen yhteistyö
Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella
MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan
MTV Katsomo+ Urheilusta.
MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:
- Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
- Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
- Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
- MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta