Suomalaisten keihäsmiesten finaaliputki vaarassa katketa Dohan keihäskarsinnassa


Suomalaiskolmikko Oliver Helander, Antti Ruuskanen ja Lassi Etelätalo ovat kovassa paikassa lauantai-illan keihäskarsinnassa. Finaalipaikka olisi jokaiselle heille selkeä onnistuminen.
Veijo Vaakanainen: 05.10.2019 13:59Yleisurheilu
Suomalaisten keihäsmiesten finaaliputki vaarassa katketa Dohan keihäskarsinnassa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Antti Ruuskanen pyrkii näyttämään Track & Field Newsin ennusteet paikkaansa pitämättömiksi.
Keihäänheitto on ollut laji, joka pitänyt suomalaista yleisurheilua pinnalla silloin, kun kaikissa muissa lajeissa on ollut vaikeaa. Jos muuten menestystä ei ole tullut, on voinut luottaa siihen, että joku keihäänheittäjä tulee ja pelastaa kisat. Aiemmissa yleisurheilun MM-kisoissa onkin aina vähintään yksi suomalaisheittäjä selvinnyt karsinnasta jatkoon.

Lauantai-illan keihäskarsinnassa Dohassa on kuitenkin suuri riski, että tämä finaaliputki katkeaa. Jokaisella suomalaisheittäjällä on olla joko vammojen sävyttämä tai tulostasoltaan hyvin epävarma kausi ja siksi etukäteen kenenkään osalta finaalipaikkaa ei voi pitää varmana.

Karsinnasta on luultavasti tulossa hyvin kovatasoinen, vaikka välttämättä historiallisen kovaa 84 metrin karsintarajaa ei tarvitsekaan ylittää. Keihään taso maailmalla on noussut viime vuosien aikana hurjasti, joten odotettavissa voi hyvinkin olla MM-kisahistorian kovin karsinta. Myös aiempien karsintojen tulosten tarkastelu paljastaa tämän nousevan trendin, sillä viimeinen finaalipaikkaan oikeuttanut tulos on noussut joka kerta sitten vuoden 2013. Lontoossa kaksi vuotta sitten käytiin toistaiseksi kovin karsinta, jolloin 13 heittäjää ylitti karsintarajan 83 metriä.


Dohan karsinnassa finaaliin vaadittaneen siis hyvin todennäköisesti yli 83 metrin tulos. Tämän tuloksen heittäminen on mahdollista kaikille kolmelle suomalaisheittäjille, mutta aiempaan kauteen peilaten se vaatisi tämän kauden tasolle lähes nappionnistumista. Suomalaismiehistä Oliver Helander ja Antti Ruuskanen ovat heittäneet kahdesti ja Lassi Etelätalo kerran yli 83 metriä kuluneen kauden aikana ja Ruuskasen ja Helanderin osalta nämä molemmat tulokset ovat kesäkuulta.

Suomalaisista ehkä parhaat mahdollisuudet finaalipaikkaan ovat Ruuskasella. Kokenut arvokisaurheilija tunnetaan kovana kilpailijana, joka usein on parhaimmillaan tiukoissa paikoissa. Tästä kertoo myös hänen virheetön sarjansa arvokisojen karsinnoissa. Pielaveteläisheittäjä on osallistunut arvokisoihin aiemmin 10 kertaa ja joka kerta selviytynyt finaaliin.

Oliver Helander on puolestaan ehkä potentiaaliltaan suomalaiskolmikosta kovin, mutta hän lähtee karsintaan kaikkein epävarmimmista asemista. IF Raseborgin heittäjän kausi on ollut vammojen sävyttämä ja hän on pystynyt kilpailemaan kesäkuun jälkeen ainoastaan kahdesti. Kaiken lisäksi edellisen kilpailunsa Suomi-Ruotsi maaottelussakin Helander joutui keskeyttämään olkapään kipeydyttyä. Onkin arvoitus, millaisessa heittokunnossa tänä vuonna 86,93 heittänyt tilastojen yhdeksikkö tällä hetkellä on. Myös viimevuotinen vaisu esiintyminen Berliinin EM-kisojen karsinnassa lisää kysymysmerkkejä.

Lassi Etelätalo on suomalaiskolmikon jokeri. Monta vuotta vammojen kanssa taistellut Zürichin EM-kisojen nelonen vuodelta 2014 on tänä vuonna palannut viiden vuoden tauon jälkeen yli 80 metrin heittäjäksi ja Kalevan kisoissa mestaruuden tuonut heitto 84.11 toi Joensuun Katajan heittäjälle myös paikan uransa ensimmäisiin MM-kisoihin.

Loppukesästä Etelätalo on ollut suomalaiskolmikosta jopa varmin heittäjä, sillä myös Suomi-Ruotsi –ottelussa hän heitti yli 82 metriä. Toisaalta Etelätalo on heittäjä, jonka tulokset voivat vaihdella hyvän ja huonon päivän välillä jopa 10 metriä. Lisäksi karsinta on haastava paikka Etelätalolle myös siksi, että hän usein syttyy kilpailuihin hitaasti ja heittää parhaansa viimeisellä heitolla. Dohassa hänen pitäisikin onnistua saamaan huippuheitto jo kolmella ensimmäisellä yrityksellä.

Suomalaismiesten pitkä ja kunniakas finaaliputki on siis ensimmäistä kertaa todella vaarassa katketa. Jokaiselta suomalaismieheltä finaalipaikan saavuttaminen vaatii venymistä omalle huipputasolleen. Missään nimessä mahdotonta karsinnan läpäiseminen ei kuitenkaan kenellekään heistä ole, ja parhaassa tapauksessa jopa kaikki kolme heittäjää puolustavat Suomen keihäskunniaa myös sunnuntain finaalissa.

Miesten keihäs – karsinta-analyysi


Varmasti finaaliin

Magnus Kirt, Johannes Vetter, Andreas Hofmann, Chao-Tsun Cheng, Thomas Röhler, Julian Weber

Melko varmasti finaaliin

Marcin Krukowski, Keshorn Walcott, Anderson Peters, Julius Yego

Tiukasti finaalipaikasta taistelevat

Kim Amb, Jakub Vadlejch, Shivpal Singh, Antti Ruuskanen, Oliver Helander, Lassi Etelätalo, Rolands Strobinders, Vitezslav Vesely
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta