Sara Kuivistolla mahdollisuus tehdä suomalaishistoriaa 800 metrin alkuerissä


Sara Kuivisto kamppailee kynsin hampain naisten 800 metrin välieräpaikasta kovatasoisessa alkuerässä Dohan MM-kisojen avauspäivänä.
Veijo Vaakanainen: 26.09.2019 19:32Yleisurheilu
Sara Kuivistolla mahdollisuus tehdä suomalaishistoriaa 800 metrin alkuerissä
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sara Lappalainen.
Sara Kuivistosta tulee perjantaina ensimmäinen suomalainen 800 metrin naisjuoksija MM-tasolla 20 vuoteen. Hänellä on myös mahdollisuus ensimmäisenä suomalaisnaisena MM-historiassa selviytyä alkuerävaiheesta jatkoon. Tilastoihin peilaten tämä vaatisi kuitenkin suurta venymistä.

Naisten 800 metrin alkuerissä juostaan 6 erää, joista jokaisesta jatkoon pääsee 3 parasta. Tämän lisäksi semifinaalivaiheeseen selviää 4 juoksijaa aikavertailun kautta. Ennakkoon Kuiviston ennätysaika 2.01,85 on tilastoissa 37:s ja viimeinen jatkoon oikeuttava aika on 2.00,46.

Kuivisto juokseen ensimmäisessä alkuerässä, jossa hän on etukäteen erän seitsemästä juoksijasta heikoin. Kyseessä on muutenkin kova erä, sillä siinä juoksevat myös tilastoykkönen Yhdysvaltain 1.57,72 juossut Ajee Wilson sekä alle kahden minuutin juosseet Saksan Christina Hering ja Ugandan Halimah Nakaayi.

Muuten Kuiviston erä on varsin tasainen, sillä muut juoksijat ovat tilastoissa reilun sekunnin sisällä välillä 2.00,50-2.01,80. Tästä johtuen Kuivistolla voi erässä hyvinkin olla mahdollisuus selviytyä ainakin neljänneksi ja näin taisteluun aikavertailupaikoista. Positiivista on myös se, että erän ennakkosuosikki Wilson yleensä pitää kovaa matkavauhtia. On siis hyvinkin mahdollista, että tästä erästä voi useampikin juoksija selviytyä jatkoon aikavertailun kautta.

Kuiviston jatkoonpääsyä puoltaa myös hänen suorituksensa Superliigassa. Tuolloin hän pystyi luovimaan hyvin joukossa juosten käytännössä koko matkan lyhintä mahdollista reittiä joukon suojissa ja pystyi loppusuoralla parantamaan paljon sijoitustaan. Samankaltaista järkevää nousujohteista juoksua vaaditaan myös Dohassa, mikäli Kuivisto haluaa jatkopaikoista taistella.

Etukäteen ajatellen Kuivisto lähteen siis eräänsä haastajana, eikä jatkopaikka tilastojen valossa näytä todennäköiseltä. Jos kuitenkin porvoolaisjuoksija pystyy suoriutumaan MM-kisadebyytissään omalla huipputasollaan niin fyysisesti kuin taktisestikin, voi hän hyvinkin kirjoittaa nimensä historiankirjoihin ensimmäisenä suomalaisnaisena, joka osallistuu 800 metrin välierävaiheeseen.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta