EM-hallien torstai: Katso päivän suomalaiset


EM-hallit käynnistyvät torstaina Turkin Istanbulissa.
Etusuora: 01.03.2023 20:08Yleisurheilu
EM-hallien torstai: Katso päivän suomalaiset
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Joonas Rinne.
EM-hallit käynnistyvät torstaina. Avauspäivänä kilpaillaan vain karsintojen ja alkuerien merkeissä.

Päivän ensimmäinen suomalaisnimi on Joonas Rinne. Mailerismies juoksee kello 18.00 käynnistyvissä 800 metrin alkuerissä. Jokaisesta erästä menee välieriin kaksi parasta sekä kaksi parasta kaikkien erien aikojen perusteella.Rinteen erä on kova. Samassa erässä juoksee muun muassa Irlannin Mark English, joka on erinomainen arvokisajuoksija. Englishin ulkorataennätys kirjataan 1.44,72 ja tällä kaudella hallissa on kulkenut 1.46,57. Espanjan Saul Ordonez on luukuttanut tällä hallikaudella 1.45,88 ja Puolan Mateusz Borkowski on edellisten EM-hallien hopeamies.

Rinne on juossut tällä kaudella halliennätyksekseen 1.48,32.


Naisten korkeuskarsinnassa kisaa 17 naista. Karsintaraja finaaliin on 194. Jos tämän korkeuden ylittäjiä ei ole kahdeksaa enempää, niin loput nimet valitaan karsinnan paremmuusjärjestyksessä.

Suomen Heta Tuurilla (SB/PB 190) ja Sini Lällällä (SB 184) on työmaata edessä, mikäli kaksikko mielii finaaliin. Tuuri on suomalaisista parempana kisan tilastoissa 13:s, mutta ylittämällä ennätyksensä 190 puhtaalla sarjalla, paikka finaaliin on vähintäänkin nurkan takana. Vuoden 2021 EM-halleissa finaaliin vaadittiin 191 ja 2019 kisoissa riitti 189 puhtaalla sarjalla.


Naisten kuulassa suora karsintaraja on 18,50. Finaaliin tiensä raivaa vähintään kahdeksan työntäjää.

Vuoden 2021 halleissa Suomea kuulassa edusti Senja Mäkitörmä, mutta tällä kertaa rinkiin astelee Eveliina Rouvali. Suomalaiselta vaaditaan uutta ennätysparannusta (PB 17,51), sillä raja finaaliin tulee asettumaan noin 18 metrin tuntumaan. Edellisissä kisoissa finaaliin on menty tuloksilla 18,16 ja 17,79.

Kahdeksan parhaan joukkoon suomalaisista EM-hallihistoriassa ovat selvinneet Asta Ovaska (kuudes, 1986 & kahdeksas, 1988) ja Tuula Kivi (seitsemäs, 1981).
Camilla Richardsson juoksee kello 19.30 naisten 3000 metrin alkuerässä. Richardsson on osoittanut huippukuntoa maantiellä, joten on mielenkiintoista nähdä miten radalla alimatkalla kulkee. Tilastoissa suomalainen ei kuulu suosikkeihin, jotka taistelevat finaalipaikasta, mutta selkeää ennätysparannusta halliennätykseen 9.13,44 voidaan odottaa.

Naisten 3000 metrin kahdesta alkuerästä molemmista kuusi parasta etenee finaaliin sekä kolme erien aikojen perusteella. Jos Richardssonin erässä pidetään vauhtia, niin todennäköisyydet finaalipaikalle kasvavat huomattavasti, sillä erässä on 11 juoksijaa, joista parhaimmillaan yhdeksän voi edetä finaaliin.


Lue myös: EM-hallien aikataulu & tulokset
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta