Raivaavatko pomppukoneet Lipsanen ja Mäkelä tiensä EM-finaaliin?


Miesten ja naisten kolmiloikan karsinnat kilpaillaan EM-hallien avauspäivänä. Suomalaisista mukana ovat Simo Lipsanen ja Kristiina Mäkelä.
Etusuora: 28.02.2019 15:48Yleisurheilu
Raivaavatko pomppukoneet Lipsanen ja Mäkelä tiensä EM-finaaliin?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Simo Lipsanen
Glasgow´n EM-hallien naisten kolmiloikan karsinta kilpaillaan perjantaina kello 14:00 ja miesten kello 22:25.

Miesten kisassa on mukana 19 hyppääjää, joista vähintään kahdeksan etenee finaaliin. Karsinraraja miehillä on 16,70. Naisiin on ilmoittautunut 19, joista etenee finaaliin etenee niin ikään vähintään kahdeksan hyppääjää. Karsintaraja on 14,20


Simo Lipsanen kohtaa konkarit


Suomella on lähettää EM-halleihin yksi kisojen tilastoykkösistä, Simo Lipsanen. Lappeenrannan Urheilu-Miesten suojatti on loikkinut kaudella uuden sisäratojen Suomen ennätyksen 16,98, joka on myös koko kaartin paras tulos. Eurooppalaisista vain Pedro Pablo Pichardo on tilastoissa edellä, mutta hän ei saa kilpailla Glasgow´ssa.

Miesten loikassa on mukana 19 nimeä, joista seitsemän sisäratojen ennätys on parempi kuin 17 metriä. Nimekkäin urheilija on konkari Nelson Evora, jonka kauden paras tulos kirjataan 16,77. Aikaisemmin tällä kaudella 34-vuotias Evora ja Lipsanen kohtasivat kisassa, jossa suomalainen loikki ennätyksensä. Samassa kisassa hän jätti taakseen myös Teddy Tamghon, joka ei kilpaile EM-halleissa. Evora on voittanut kahdet edelliset sisäratojen EM-kilpailut ja viime vuoden MM-halleissa hän oli kolmas 17,40 kantaneella suorituksellaan.

Kisan muihin koviin nimiin lukeutuvat mm. Ranskan Yoann Rapinier (16,95), Saksan Max Heß (16,74) sekä Nazim Babayev (16,68). Mukana on myös Italian 42-vuotias Fabrizio Donato, jolla on tältä kaudelta tulos 16,72.

Kristiina Mäkelällä hyvät saumat mitaliin


Kristiina Mäkelä lähtee naisten kolmiloikkakarsintaan tilastoviitosena. Orimattilan Jymyn nainen hyppäsi sisäratojen Suomen ennätyksen 14,38 helmikuun 8. päivä Madridissa. Mäkelä oli viime vuoden MM-halleissa hienosti kuudes ja löytyyhän häneltä myös olympiafinaalipaikka vuodelta 2016. Tilastojen valossa Mäkelällä on hyvät mahdollisuudet loikkia uransa ensimmäinen arvokisamitali. Vuoden 2017 EM-halleissa mitaliin riitti tulos 14,24 ja vuonna 2015 14,49.

Kisan kärkinimi on Saksan Kristin Gierisch, joka on loikkinut kauden aikana vakuuttavasti 14,59. Saksalainen on myös hallitseva Euroopan mestari hallista. Viime kesänä Berliinin EM-kisoissa hän loikki toiseksi.

Olha Saladukha on voittanut useita arvokisoja ja hänen ennätys on hurja 14,99. 35-vuotias Saladukha on kilpaillut aktiivisesti hallikaudella ja tulokset ovat pyörineet hieman päälle 14 metrin lukemissa – paras tulos 14,35.

Muista nimistä mainittakoon Espanjan Ana Peleteiro, joka loikki viime vuoden MM-halleissa ja EM-kisoissa pronssille. Kuluvalla hallikaudella hän on kirjauttanut tulokset 14,51 ja 14,37.

Kisan musta hevonen on Kreikan Pareskivi Papahristou. Kreikkalaiselta ei löydy tilastonoteerausta hallista, mutta viime vuonna syntyi kova ulkoratatulos 14,60. Papahristou voitti viime vuoden EM-kisat Berliinissä.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta