EM-maastot saatiin pakettiin Sardiniassa - Topi Raitanen junioreissa sijalle 28

Niin saatiin maastojuoksun EM-kilpailut käydyksi Italian Chiassa. Nopeakulkuisella reitillä kukitettiin melko lailla odotettuja mitalisteja sarjassa kuin sarjassa.
Etusuora: 11.12.2016 18:07Yleisurheilu
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Nuorimmissa miesjunioreissa nähtiin päivän suurin yllätys kun norjalaisen Ingebrigtsenin veljeskatraan suurimmaksi lupaukseksi kehuttu Jakob nappasi voiton 8 sekunnin marginaalilla. Erityiseksi voiton tekee se, että vasta 16-vuotias Jakob mahtuu tähän sarjaan vielä peräti seuraavana kolmena vuonna.

Päivän ylivoimaisin esitys oli naisten U20-sarjassa, jossa eurooppalaisen kestävyysjuoksun superlupaus Konstanze Klosterhalfen jätti kilpailun kakkoseksi juosseen Tanskan Anne Emilie Møllerinperäti 17 sekunnin päähän. Klosterhalfenin ylivoimaa korostaa se, että kilpailu oli mitaltaan vain 4 kilometriä. Saksalaisen ennätykset ovat 19-vuotiaalle huimia: 800m 2:01.55, 1500m 4:06.91, 3000m 8:46.74, 5000m 15:16.98 sekä 10km tiejuoksussa 32:24.

Naisten U23-sarjassa voittoon juoksi puolalainen maileri Sofia Ennaoui. Ennaouin voitto oli merkittävä puolalaisittain, sillä maastojuoksun EM-kilpailuiden historiassa yksikään puolalaisnainen ei ole ennen tätä voittanut mestaruutta. Pohjoismaisittain harmillista oli, ettei Ruotsin lupaava Sarah Lahti lopulta juossut lainkaan.

Miesten U23-sarjassa nähtiin kilpailuiden ainoa suomalaisedustaja Topi Raitanen. Raitanen juoksi ehjän suorituksen ja sijoittui kovassa seurassa sijalle 28. Liiton sivuille antamassaan lausunnossa Raitanen vaikutti olevan tyytyväinen päivän suoritukseensa. Kilpailun voitosta käytiin kovaa kamppailua. Kuuden miehen kärkiporukka erkani viimeiselle kierrokselle lähdettäessä omille teilleen Ruotsin Napoleon Solomonin selkeän rytminlisäyksen seurauksena. Todellisen viimeisen loppukirin koittaessa ruotsalaisesta ei ollut kuitenkaan enää vastaamaan kärkimiehille, vaan Solomonin oli tyytyminen kuudenteen sijaan. Valtavan kovalla loppuvedolle voiton korjasi matkaansa Belgian Isaac Kimeli lopulta selvästi ennen Carlos Mayoa, jonka kohtalona oli jo kolmatta vuotta peräkkäin tyytyä juniorisarjoissa hopeiseen mitaliin.

Naisten sarjoissa voittaja oli hieman ennakoidustikin Turkin kenialainen Yasemin Can. Turkin kaksoisvoiton sinetöi ehkä hieman yllättäen Meryem Akda selvällä erolla ennen Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdalia, joka nappasi pronssin viime vuoden tapaan. Naisten sarjassa Canin lisäksi ehdottomasti kovin voittajasuosikki Irlannin Fionnuala McCormack floppasi täysin ja sijoittui kaukana voittajan takana viidenneksi. McCormack voitti vielä marraskuussa europpalaisia kilpasisariaan minuutilla Espanjassa käydyissä kaksissa kansainvälisissä maastokisoissa, mutta niin vain syystä tai toisesta kulku ei Chiassa ollut lainkaan sitä luokkaa kuin aiemmin syksyllä.

Miesten sarjassa voitto matkasi Turkkiin, kuinkas muutenkaan. Voittaja ei kuitenkaan ollut odotetusti Polat Kemboi Arikan, vaan hänen edelleen ennätti maanmies Aras Kaya. Turkkilaisten kaksoisvoitto oli lopulta selvä, vaikka pitkään brittikaksikko Callum Hawkins ja Andy Butchart yrittivätkin turkkilaisia hiillostaa. Hawkins kesti lopulta kyydissä Butchartia pidempään ja palkittiin näin ollen pronssilla. Brittien kovaa joukkuepanosta täydensi vielä viidenneksi juossut Andy Vernon. Joukkuekulta matkasi briteille ennen Espanjaa ja Turkkia.