SM-hallit, Päivä 1: Taivuttaako Murto olympiarajan? Jatkuuko Rinteen voittoputki?


Mustamakka käryää, nuppineulan muotoinen rakennus törröttää horisontissa ja rata on sininen. Ollaan siis Pirkkahallissa.
Etusuora: 14.02.2020 11:08Yleisurheilu
SM-hallit, Päivä 1: Taivuttaako Murto olympiarajan? Jatkuuko Rinteen voittoputki?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.
Seuraavassa ennakkoa yleisen sarjan SM-hallien ensimmäiseen päivään.

Naisten seiväs


Wilma Murto on iskussa. 21-vuotias Murto palasi viime syksynä Steve Ripponin ja Mikko Latvalan valmennuksesta takaisin Jarno Koivusen huomiin, mikä näyttää ainakin tulosten valossa onnistuneelta päätökseltä. Ensimmäisissä kilpailuissa Koivusen alaisuudessa Murto on hypännyt parhaan hallituloksensa useaan vuoteen 460, jonka turvin hän lähtee suosikkina halleihin. Myös olympiaraja 470 lienee lauantaina haarukassa?

Positiivista on myös 21-vuotiaan Elina Lampelan tekeminen seiväspaikalla. Oulun Pyrinnön urheilija hyppäsi jo 17-vuotiaana hienon tuloksen 432, mutta tämän jälkeen tuloskehitys on takunnut. Tänä vuonna hallissa on kuitenkin syntynyt hänen uusi ennätyksenä halli- ja ulkoradat huomioden, 435.

Sen sijaan Saga Anderssonin kisakausi ei ole lähtenyt odotettuun lentoon. Viimeisimmistä kolmesta kisasta on pöytäkirjamerkintöinä pelkkää ruksia. Vasta 19-vuotiaalta Anderssonilta löytyy kaksi hallikultaa vuosilta 2017 & 2018. Halliennätyksensä 440 on peräisin vuodelta 2017.

Silmiin pistävää naisten seiväskisan osallistujaluettelossa on osallistujien nuori ikä. Vanhin urheilija on Lampela, joka täyttää ensi viikolla 22 vuotta.

Miehet 60 m


Voittokamppailu käytäneen Ville Myllymäen (6,73) ja Samuel Purolan (6,75) välillä. Purola on hallitseva mestari ja häntä 10 vuotta vanhempi Myllymäki vei mestaruuden 2014-16.

Sipoolainen Joona Luotonen on parantanut ennätyksensä aikaan 6,80 ja pituushyppääjä Kalle Salminen aikaan 6,86. Myös Tuukka Huuskola (6,86), Riku Illukka (6,86) ja Willem Kajander (6,84) ovat kohennelleet ennätyksiään, joten tilastojen valossa Myllymäen ja Purolan takana on äärimmäisen tiukkaa.

Akillesleikkauksesta toipunut Samuli Samuelsson on juossut 6,83 ja on varmasti mukana mitalitaistossa. Viime kesän 100 metrin yllätysmestari Konsta Alatupa on viipynyt parhaimmillaan 6,93, joten mitalikamppailuun tulee kiire.

Miesten 1500 metriä


Miesten 1500 m suosikki on sama kaveri, joka putsannut pöydän useaan otteeseen edellisvuosina. Joonas Rinne on kisannut tällä hallikaudella 1500 m kahteen otteeseen, joista tuloksina hyvät 3.45-alkuiset ajat. Hallimaaottelussa Saarijärjen Pullistuksen mies oli lähellä voittaa koko homman, mutta joutui niukasti taipumaan toiseksi.

Rinteen loppukiri on vastustajilleen kuin kausi-influenssa: sen vaarat tiedetään, se tulee säännöllisesti ja sen voimakkuus aina yllättää. Muut kilpakumppanit joutuvatkin vaikean paikan eteen, sillä Rinteelle sopii vauhdinjaoltaan millainen kisa tahansa.

Kisan kakkossuosikin ennakoiminen onkin haastavampaa. Tuomo Salonen ja Samu Mikkonen ovat juosseet 3.52 paikkeille kuluvalla hallikaudella, mutta Etusuoran toimitus uskoo Martti Siikaluoman olevan vahva tekijä etenkin vauhtijuoksussa. Tom Andtbackan käskynalaisuudessa harjoitteleva Siikaluoma juoksi nousujohteisen 3000 metrin kisan Vaasassa pari viikkoa sitten 8.17 ja on näin ollen alle 3.50 iskussa.

Miesten korkeus


Miesten korkeuskisaan lähtee tilastokärkenä järjestävän seuran Daniel Kosonen. Helmikuun alussa Kosonen pomppasi uuden ennätyksensä 215 Jyväskylässä ja nuorukainen on myös hallitseva sisäratojen Suomen mestari.

Kisassa on mukana myös toinen pomppukone, jonka kotivitriinissä kimaltelee SM-hallikulta. Arttu Mattila kilpaili Kososen kanssa hallimaaottelussa, jossa syntyi kauden paras 211.

Miesten 400 metriä


Erik Back.
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Erik Back.


Paukkuuko 48 sekuntia, Back? 25-vuotias Erik Back meni viime syksynä vaihto-opiskelemaan Britteihin Loughboroughn yliopistoon ja liittyi siellä kovatasoiseen Nick Dakinin johtamaan harjoitusryhmään. Ratkaisu on näyttänyt tuottavan tulosta, sillä HIFK:n suojatti kiiruhti hallimaaottelussa uuden komean ennätyksensä 48,05, jonka turvin hän on selkeä suosikki SM-hallien nelkulle. Kenties Pirkkahallin ylipitkällä halliradalla jopa 48 sekuntia on vaarassa alittua?

Kokkolalainen Filiph Johansson edusti Backin ohella Suomea hallimaaottelussa. Myös Johansson paineli kisassa uuden ennätyksenä 48,79 ja kaksikko onkin ainoa, joka on onnistunut alittamaan 49 kuluvalla hallikaudella.

Kisassa menestystä janoaa myös Ville Lampinen, joka voitti samaisessa hallissa 400 metrin Suomen mestaruuden vuonna 2015. Lampisen kauden ainoa startti on jänisjuoksu 800 metrillä hallimaaottelussa.

Naisten 400 metriä


Milja Thuresonin kaulaan on ripustettu jo seitsemän SM-hallimitalia ja lisää on tulossa. Kisoissa kolme matkaa urakoiva Thureson on matkan tilastokärki ja hallitseva Suomen mestari. 400 metrin voittomahdollisuuksia nostattaa se, että laji on vuorossa ennen naisen 60 ja 200 metrin urakointeja.

Viivi Lehikoinen juoksi hienosti hallimaaottelussa ja kellotti hyvän ajan 55,27. Viime vuoden pronssimitalisti Eveliina Määttänen ei ole päässyt aivan viimevuotiseen lentoonsa.

Naiset 60 m


Ilmoittautuneita on ilahduttavasti yli 40. Lotta Kemppinen avasi kautensa upealla ennätyksellään 7,28 ja on ylivoimainen suosikki. Johanna Kylmänen (7,43) on tilastokakkonen, mutta hänen toiseksi paras aikansa on 7,50 ja hallimaaottelussa aikaa kului 7,60.

Aino Pulkkinen (7,47) ja Matilda Bogdanoff (7,49) ovat muut 7,50 alittaneet. Hallitseva mestari Milja Thureson on juossut 7,56 ja häntä rasittaa myös lauantaina aiemmin juostava 400 metriä. Kuukauden päästä 17 täyttävä Anna Pursiainen on parantanut ennätyksensä lukemiin 7,52 ja voisi olla yllätysmitalisti. Kestomenestyjä Anniina Kortetmaa (7,61) ei ole ainakaan vielä löytänyt huippuvauhtiaan.

Naisten kuula


Eveliina Rouvali lähtee tilastokärkenä hakemaan uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Viime hallikaudella Kuopion Reippaan työntäjä tuupppasi kuulan komeisiin lukemiin 16,50, mutta kesällä rautapallo tömähti maahan parhaimmillaan 16,10. Tämä kausi on kuitenkin alkanut jälleen vahvasti, sillä naisen kahdessa kisassa molemmissa tulokset ovat päälle 16 metrin.

Hallitseva Kalevan kisa -voittaja Senja Mäkitörmä lienee Rouvalin suurin uhka mestaruudelle. Viime vuonna Mäkitörmä pukkasi kuulan kerta toisensa jälkeen päälle 16 metrin ja tällä kaudella parasta jälkeä syntyi hallimaaottelussa tuloksella 15,79.

Naisten 1500 metriä


Odotettavissa on Nathalie Blomqvistin näytös. Tuore 19-vuotiaiden sisäratojen SE-nainen pääsee kiertämään Pirkkahallia ilman Sara Kuivistoa ja Kristiina Mäkeä, jotka ovat edellisvuosina olleet Blomqvistin edellä SM-tasolla.

Nathalie Blomqvist.
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Nathalie Blomqvist.


Matkan kestomenestyjä Kaisa Tyni on esiintynyt kisa-areenoilla 3000 metrin merkeissä, mutta tonnivitosta hän ei ole vielä tällä kaudella juossut. Viime vuonna hän juoksi matkalla hopealle ja ei olisi yllätys mikäli näin tapahtuisi tälläkin kertaa.

Miesten kolmiloikka


Simo Lipsanen on yksi SM-hallien ylivoimaisimmista voittajasuosikeista. Lappeenrannan Urheilu-Miesten 24-vuotias hyppääjä on vienyt nimiinsä edelliset neljä kolmiloikan sisäratojen Suomen mestaruutta ja voittoputki saa hyvin todennäköisesti jatkoa lauantaina. Lipsanen on loikkinut tällä kaudella pariin otteeseen 16,40 pintaan

Lipsasen takana onkin sitten jo tiukempaa. Viime vuonna hienon tulosharppauksen tehnyt Tuomas Kaukolahti avasi hallikautensa Nordenkampenissa tuloksella 15,53. Viime vuonna mies piti pilkkanaan 16 metrin rajaa useaan otteeseen, joten reserviä mieheltä löytyy.

Veikko Nugraha loikki elämänsä toiseksi pisimmät loikat 15,62 helmikuun alussa ja on ehdoton mitalisuosikki. Lipsasen seurakaima Arttu Tyystjärvi upottaa piikkarinsa takuuvarmasti 15,50 havinoille, joka riittää mitalikamppailuun.

Naisten pituus


Kokkolan Veikkojen Roosa Määttälä pitää hallitilaston piikkipaikkaa hyvällä tuloksella 631. Hallimaaottelussa Määttälän tulokseksi jäi vaisuhko 573. Toistaiseksi Kokkolan Veikkoja edustavalla Määttälällä ei vielä ole SM-mitaleja yleisestä sarjasta.

Viime kesänä ulkoradoilla Määttälän lukemiin hypänneet Anne-Mari Lehtiö ja Sini Sanaslahti ovat kisassa myös mukana. Lehtiön kauden paras on 605 ja Sanaslahden 610.

Nuori Neea Käyhkö uhmasi jo viime vuonna useaan otteeseen kuuden metrin rajaa, mutta tuolloin se ei vielä puhjennut. Viime viikonloppuna Joensuussa merkkipaalu paukkui huolella, kun 18-vuotias Käyhkö hyppäsi ennätyslukemikseen 613.

Kävelyt


Miesten 5000 metrin kävelyn voittokamppailu käydään Aku Partasen ja Jarkko Kinnusen välillä. Naisten puolella tiukimmin kiinni voitossa ovat nelinkertainen Kalevan kisa -mitalisti Elisa Neuvonen, kauden kärkinimi Peppi Ahponen ja Venla Laiho.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta