Ennakossa Jyväskylän SM-hallit - miesten lajit


Etusuora: 17.02.2017 12:27Yleisurheilu
Ennakossa Jyväskylän SM-hallit - miesten lajit
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Yleisurheilun sisäratojen SM-mitaleista kamppaillaan viikonloppuna Jyväskylän Hipposhallissa. Kilpailut alkavat lauantaina klo 13.00. Etusuoran ennakossa käydään tuttuun tapaan läpi kaikki henkilökohtaiset lajit. Ensimmäiseksi on vuorossa miesten lajien spekulointia.

60 m

Eetu Rantala on ollut tämän talven ykkössprintterimme. Rantala on juossut kahdesti EM-rajan 6.70, viimeksi viime viikonloppuna Tampereella. Rantala lähteekin näillä näytöillään SM-halleihin hienoisena ennakkosuosikkina. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä löytääkö kolmet edelliset SM-hallit voittanut Ville Myllymäki parhaan vetonsa parahiksi tälläkin kertaa SM-kisoihin. Toivon mukaan Rantala saisi seuraa EM-kisoihin SM-hallien myötä. Olisiko Myllymäestä, Markus Skytästä tai Samuli Samuelssonista tuohon rajaan? Otto Ahlforsillakin lienee sanansa sanottavana.

200 m

Miesten 200 metriä on kutkuttavan tasainen kisa ennakkoon ajateltuna. Roope Saarinen ja Eetu Rantala ovat tilastoissa sadasosan sisällä, eikä 200 metrin erikoismies Samuli Samuelssonkaan ole kaukana parivaljakosta. Mitä tekee Ville Myllymäki? Entä onko nuoresta Samuel Purolasta pesemään koko porukka? Todella hieno kisa luvassa. Etusuoran toimitus arvelee, että voittoaika voisi parhaassa tapauksessa olla jopa hyvinkin lähellä 21 sekunnin pintaa.

400 m

Nelosella asetelmat ovat 200 metrin tapaan melkoisen tasaiset. Erik Back, Petteri Monni ja Juho Pirskanen ovat kenties ne vahvimmat nimet mitalisijoille. On kuitenkin syytä
laittaa merkille myös Markus Teijulan ja Joni Vainio-Kailan noteeraukset Kupittaan kirnusta (49.76 ja 50.24). Turun tiukkakaarteinen rata kun ei tunnetusti ole aivan nopeimmasta päästä.

800 m

Miesten 800 metrillä Joonas Rinne vaikuttaa ennalta suurimmalta suosikilta voittajaksi. Saarijärven mies juoksi Botnia Gamesissa mukavasti 1:51.86 ja hallimaaottelussa osoitti olevansa vahva lopussa. Simon Haglund mielii varmasti Jyväskylästä uransa ensimmäistä SM-mitalia, mutta ilmaiseksi se ei tule. Panu Jantunen voitti Haglundin Myllypurossa pari viikkoa sitten, ja on nytkin tämän matkan juostessaan vaikea voitettava. Markus Teijulan kunto on pienoinen arvoitus, sillä naantalilainen on kilpaillut tällä matkalla ainoastaan kerran tänä talvena (1:56.34). Viime kesän perusteella Teijula on kuitenkin ilman muuta syytä nostaa voittajaehdokkaaksi. Myös Tuomo Salonen lienee mitali mielessään tällä matkalla, vaikkei 800 metriä tänä talvena ole vielä juossutkaan.

1500 m

Panu Jantunen on jatkanut tänä talvena siitä, mihin viime kesänä jäi. Parikkalan mies on ollut hyvässä lyönnissä matkalla kuin matkalla. Hallimaaottelun väkevä juoksu 1500 metrillä osoitti Jantusen olevan tämän matkan ennakkosuosikki. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä tämän hallikauden komeetta Samu Mikkonen mukana tällä matkalla, mutta nuorukainen juoksee mitä ilmeisimmin lauantaina Ruotsissa 3000 metriä toiveissaan EM-rajan rikkominen. Mikkosen poisjäännistä huolimatta kilpailu on mielenkiintoinen. Ilari Piipponen avaa kautensa SM-halleissa ja Topi Raitanen pääsee näyttämään kyntensä tälläkin matkalla. Joonas Rinteeltä ja Tuomo Saloselta on lupa odottaa hyviä otteita myös 1500 metriltä, potentiaalisia mitalisteja kumpikin. Vaikka Jantunen suosikkina kisaan lähteekin, on sanottava, että kisassa on monta mestariehdokasta hieman kupletin juonestakin riippuen.

3000 m

Mikäli Mikkonen Ruotsin kisareissultaan Hippokselle ilmestyy, on hänet nostettava tämän matkan suosikiksi. Mikkosen lisäksi muita mitaliehdokkaita ovat Turun Urheiluliiton miehet Robin Ryynänen ja Kennedy Charicha, jotka ovat juuri palanneet Suomeen pitkältä Kenian leiriltään. Viime kesänä ikäluokkansa huippuaikoja tehtailleen Tomi Lehdon otteet kiinnostavat tällä matkalla kovasti, samoin esteiden hallitsevan Suomen mestarin Hannu Granbergin. HKV:n miehet Topi Raitanen ja Aki Nummela mielivät varmasti mitaleille hekin. Panu Jantunen on myös kärkinimiä ilman muuta, mikäli hän juoksee tämän matkan 800 metrin sijaan. Ilari Piipponen on kova kolmosen mies hänkin.

60 m aj

Pika-aidoissa Elmo Lakka pääsee irti kotihallissaan. Lakka rikkoi juuri viikko sitten Tampereella maaottelussa EM-hallien tulosrajan. Vaikka Elmo onkin aivan omaa luokkaansa tässä lajissa, jännitettävää riittää silti. Jatkuuko Lakan hyvä vire? Tippuuko ajat 7.70 hujakoille? Toivottavasti. Lakan taustalla Samuel Rautapalo, Valtteri Kalliokulju, Ilari Manninen ja Elmo Savola käyvät tiukkaa kamppailua muista mitaleista.

5000 m kävely

Aku Partanen käveli jo Espoossa pitkällä radalla tämän hänelle selvän alimatkan varsin mukavasti. Partanen onkin varmasti selvä suosikki kisaan, joskin Eemeli Kiiski antaa tällä matkalla parhaimmillaan Partaselle erittäin hyvän vastuksen.

Korkeus

Miesten korkeus vaikuttaisi ennalta olevan todella tasainen. Kenties suurimpana suosikkina on tilastokärki Jesse Huttunen. Ottelijanakin tunnettu Mauri Kaattari on silti varmasti vaikea voitettava. Koko osanottajakatras on kuitenkin niin tasaisesti tilastoissa, että on vaikea ounastella mitalisteja etukäteen. Varmaa lienee kuitenkin se, että korkeuskisa tulee olemaan yksi viikonlopun tiukimmista kisoista, ellei jopa tiukin.

Seiväs

Seipäässä nuoret miehet ovat tänä talvena tehneet vahvaa esiinmarssia. Jonkinlainen sukupolvenvaihdos vaikuttaa olevan meneillään ja se luo lajiin oman makunsa. Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää on ollut hyvässä vedossa. Siitä osoituksena toimikoon tuore maaottelussa taivutettu ennätys 5.45. Nuorista miehistä mitalin syrjään toivovat pääsevänsä Kujanpään lisäksi myös Eetu Turakainen, Tommi Holttinen, Niko Koskinen sekä Tomas Wecksten. Vieläkö konkariosastoon kuuluva Mikael Westö voisi yltää mitaleille nuorison harmiksi?

Pituus

Pituus kuuluu niihin lajeihin, joista voisi vielä odottaa täydennystä EM-halleihin lähtevään joukkueeseen. Kova keskenäinen kisa Jyväskylässä toivon mukaan siivittää yhden tai useammankin pituusmiehen venyttämään itsensä yli EM-rajan (780cm). Roni Ollikainen on ollut tänä talvena hyvässä ja tasaisessa iskussa. Henri Väyryseltä ja Kristian Bäckiltä odotetaan pitkiä siivuja, siinä missä Kristian Pulliltakin. Pitkiä siivuja näiden urhojen on hypättäväkin, mikäli mielivät mestaruuteen, sillä myös Valtimon Vasaman Joona Kokkola on äitynyt elämänsä vireeseen tänä talvena. Mitä tekevät loikkahirmu Simo Lipsanen ja kunnallispolitiikkaan Lahdessa pyrkivä Eemeli Salomäki?

Kolmiloikka

Tampereella SE-tuloksellaan sykähdyttänyt Lipsanen astelee Jyväskylään oletettavasti täynnä itseluottamusta ja hyvää draivia. EM-halleja silmäillen olisi hienoa nähdä Lappeenrannan pomppu-ukolta hyvää jatkumoa maaottelun huippuonistumisen perään. Tuomas Kaukolahti on ollut myös hyvässä vedossa, ja onkin mahdollista, että SM-halleissa peräti kaksi miestä loikkii 16 metrin päälle. Loikkakisa onkin Lipsasen tuoreen SE:n vuoksi yksi viikonlopun makupaloista.

Kuula

Kuulassa Arttu Kangas on kauden selkeä tilastokärki. EM-hallien tulosraja 19,80 on Kankaalla vielä puhkomatta, vaikka lähelle hän on päässyt. Kaartaako kuula päälle 20 metrin Hippoksella? Ylittyykö EM-raja? Kankaan takana Timo Kööpikkä hakee 19 metrin ylitystä ja ennakkoon melko selkeää hopeaa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta