Etusuoran ennakossa Pyhtään SM-maraton


Joonas Lehtinen: 24.09.2015 21:25Yleisurheilu
Etusuoran ennakossa Pyhtään SM-maraton
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Viime viikonlopun jälkeen jokaisen yleisurheilua seuraavan ihmisen huomio siirtyi ainakin hetkeksi maratonille, kiitos Alisa Vainion yllättävän maratontuloksen. Maratonista höyryäminen on ajankohtaista myös tulevana viikonloppuna kun matkan Suomen mestaruuksista juostaan Pyhtäällä.

Miehet

Miesten sarjassa osallistujalista vaikuttaa ennakkoon katsoen tavanomaista heikommalta. Liekö sitten muutamien kärkimaratoonareidemme poissaoloon syynä panostus myöhemmin syksyllä käytäviin eurooppalaisiin kaupunkimaratoneihin, mene ja tiedä. Oli kuinka tahansa, on ilmoittautuneiden joukossa mielenkiintoisia nimiä.

Ennakkosuosikin rooli lienee JKU:n Jaakko Niemisellä, jolle tämä matka noussee lähivuosina päämatkaksi. Jyväskylän mies on vielä melko kokematon maratoonari, mutta omaa ilman muuta eväät tiejuoksun kuninkuusmatkalla hyviin tuloksiin matkalle kunnolla keskittyessään.

Niemisen lisäksi mitalitaistoon on ennakkoon nostettava mukaan ilman muuta Turun Urheiluliiton maratonkaksikko Thijs Feuth - Jukka Kero. Feuthin paras maratonaika 2:23:35 on vuodelta 2009. Keron paras noteeraus on puolestaan viime vuonna juostu 2:29:13, jolla irtosi Lappeenrannasta SM-pronssia.

Myös hyvään syyskuntoon päässyt Kuopion Reippaan Väinö Klemola voisi olla varteenotettava ehdokas mitaleille siinä missä Finnish Marathon Runnersin Henri Ansiokin.

Naiset

Naisten maratonilla on odotettavissa varsin kelpo kisa. Mukana olevista naisista suurimmaksi voittajasuosikiksi nostettakoon ilman muuta Laura Markovaara, jonka noteeraukset loppukesästä radalla olivat lupaavia. Lisäksi Markovaaran kevään Rotterdamin maratonilla juostu ennätys 2:42:36 on kotimaisittain varsin nassakkaa luokkaa.

Espoon Tapioiden Hanna Jantunen on kruunattu kahdesti maratonin Suomen mestariksi. Niinpä Jantunen on nostettava mukaan mitalispekulointeihin tälläkin kertaa. Huomioitavaa on kuitenkin se, ettei hänellä ole tältä kaudelta Porin Kalevan kisojen kympin lisäksi lainkaan tilastonoteerauksia.

Hemmingin maratonkaksoset Anni ja Elli ovat ehdottomasti vahvoja mitalikandidaatteja. Annin ennätys on viime vuodelta 2:47:41. Tuolla kyseisellä tuloksella irtosi viime vuonna SM-maratonilta hopeinen mitali. Ellin paras maratonnoteeraus on puolestaan 2:48:40, jolla irtosi siskonsa vanavedessä SM-mitali niin ikään viimevuotiselta SM-maratonilta.

Lienee tarpeetonta muistuttaa, että maraton on matkana vähintäänkin arvaamaton pirullisen pituutensa johdosta. Kenenkään mitali ei ole etukäteen kirkossa kuulutettu, vaan jokaisesta sijoituksesta ja sekunnista on taisteltava jokainen metri 42 195 metristä. Kisan jälkeen olemme jälleen viisaampia ja tiedämme keiden verkkarien taskuun SM-mitalit tänä vuonna lopulta todella sujahtivat.

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta