Etusuoran ennakossa Sardinian EM-maastot


Etusuora: 09.12.2016 20:20Yleisurheilu
Etusuoran ennakossa Sardinian EM-maastot
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Sunnuntaina 11. joulukuuta käydään maastojuoksun EM-kilpailut Italian Sardiniassa. Chia-nimisellä paikkakunnalla käytäviin maastojuoksukarkeloihin Suomi lähettää tällä kertaa ainoastaan yhden juoksijan, Topi Raitasen miesten U23-sarjaan. Seuraavaksi luomme lyhyen katsauksen miesten, naisten sekä miesten U23-sarjaan.

Miehet

Viimeisen kolmen vuoden aikana miehissä mestaruuskahinoissa ovat tiukimmin olleet Turkin kenialaiset sekä espanjalaisjuoksijat. Viime vuonna voitto matkasi suvereenin esityksen päätteeksi Turkin Ali Kayan mukaan. Tänä vuonna Kaya ei ole mukana kilvassa, mutta viime kesän 10 000  metrin Euroopan mestari Polat Kemboi Arikan sen sijaan on. Arikan voitti kaksi vuotta sitten EM-maastot Bulgariassa ja lienee nytkin kisan suurin voittajasuosikki.

Kovimpiin haastajiin kuuluvat Espanjan Ilias Fifa ja Antonio Abadia, jotka kumpikin ovat menestyksekkään kesän ratakauden jälkeen jatkaneet hyviä otteitaan myös maastoissa. Ranskalaisista kovin lienee 1500 metrin erikoismies Florian Carvalho, joka on tavannut olla maastoissa kärkikahinoissa mukana. Carvalholla on plakkarissaan nuorten sarjoista kaksi kultaa ja kaksi hopeaa maastoista, eikä mitali ole kaukana ollut miehissäkään, siitä näyttönä toimikoon vuosien 2014 ja 2015 sijoitukset 4. ja 6.

Unohtaa ei sovi brittejäkään. Iso-Britannialla on marssittaa viivalle erittäin hyvä joukkue, jonka kärkinimenä on tällä kertaa Andrew Butchart. Butchartista on moni povannut jopa voittajaa tämän vuoden EM-maastoihin. Väite ei kuulosta lainkaan tuulesta temmatulta, sillä skotti on ollut kuluneena vuonna huikeassa vedossa. Ennen vuotta 2016 tuskin kukaan oli edes kuullut Butchartin nimeä, mutta huiman tulosharppauksen seurauksena skotlantilaisjuoksija raivasi itsensä Rioon ja lopulta 5000 metrin finaalin sijalle kuusi ajalla 13:08.61. Butchartin vahvat näytöt jatkuivat Liverpoolissa marraskuun lopulla käydyissä brittien EM-maastokarsinnoissa, joissa Butchart vei voiton nimiinsä suvereeniin tapaan. Toiseksi sijoittui niin ikään kova ehdokas EM-mitalijahtiin, Callum Hawkins. Hawkinsin vuosi on Butchartin tapaan ollut huikea. Hawkins sijoittui olympialaisten maratonilla yhdeksänneksi ja tämän lisäksi lokakuussa hän juoksi puolimaratonilla eurooppalaisittain upean tuloksen 60:24.

Muita tarjokkaita taistelemaan kärkipään sijoituksista edellä mainittujen lisäksi voisivat olla muun muassa  Belgian Jeroen D'Hoedt, Tanskan Abdi Hakin Ulad, espanjalaisista jo mainittujen lisäksi Ayad Lamdassem, Ranskan Mourad Amdouni ja Hassan Chahdi, briteistä Ross Millington ja Andy Vernon. Pohjoismaisista juoksijoista Tanskan Uladin lisäksi kymmenen joukkoon, ellei jopa hieman korkeammallekin pyrkivät ruotsalaiset David Nilsson ja Olle Walleräng. Kärkikahinoihin ruotsalaiskaksikon tapaan mielii myös Norjan Sondre Nordstad Moen, joka nappasi Warandecrossissa Hollannin Tilburgissa marraskuun lopulla makean voiton. Turkkilaisista Arikanin lisäksi on nostettava esiin vielä maratonin Euroopan ennätyksen haltija Kaan Kigen Özbilen.

Miehet U23

Topi Raitanen on ehdottomasti Suomen suurimpia lupauksia kestävyysjuoksun saralla. Viime vuonna 19-sarjalaisena juostu 8:52.75 esteissä antaa todella kestävyysjuoksuväelle aihetta odotuksille. Valitettavasti Raitasen vuosi 2016 on ollut parista hienosta väläytyksestä huolimatta kuitenkin sangen rikkonainen, eikä näin ollen ensimmäistä vuotta U23-sarjassa juoksevalta nuorukaiselta ole syytä odottaa aivan kärkipään sijoja. Jatkon kannalta on kuitenkin arvokasta saada Raitanen mukaan koviin kisoihin. SM-maastojen aikaisella vireellään Raitanen olisi ollut äärimmäisen mielenkiintoista nähtävää tässä kisassa.

Mitä tämän sarjan kärkisijoituksiin tulee, niin niitä ovat ratkomassa uskoaksemme ainakin seuraavat nimet:

Isaac Kimeli, BEL (uhkuu hyvää syyskuntoa, voitti Roeselaren tasokkaan maastokisan, ennätykset 1:46 - 3:37 - 7:57 -13:34)
El Madhi Lahoufi, ESP (viime vuoden 19-sarjan pronssimies)
Carlos Mayo, ESP  (viime vuoden hopeamitalisti, ennätykset 3:41 - 13:34 - 28:53)
Jonny Davies, GBR (hallitseva sarjan mestari, 5000m pb 13:23 kesältä 2016)
Patrick Dever, GBR (niukka tappio Liverpoolin maastoissa Daviesille lupaa hyvää Chiaan)
Amanal Petros, GER (viime vuoden pronssimitalisti, hyviä näyttöjä syksyn maastoista, ennätykset 13:40 - 28:49 tiellä)
Yemaneberhan Crippa, ITA (kaksinkertainen U20-sarjan mestari, vuodet 2014 ja 2015, ennätykset 3:38 - 7:57 - 13:36)
Ali Kaya, TUR (viime vuoden yleisen sarjan mestari, moninkertainen EM-mitalisti maastosta ja radalta, ennätykset 7:38 - 13:00 - 27:24 - 60:16)

Naiset

Naisten kilpailun ykkössuosikkina on luultavasti pidettävä kaksinkertaista maastojuoksun Euroopan mestaria Fionnuala McCormackia, joka on syksyn kovien kansainvälisten maastokilpailuiden perusteella ollut selvästi eurooppalaisia kilpasiskojaan edellä. Silti on todettava, ettei irlantilaisen voitto ole suinkaan selvä. Kovimman haasteen mestaruustaistoon heittää Turkin kenialainen Yasemin Can, joka sijoittui hurjalla olympialaisten kympillä seitsemänneksi ajalla 30:26.41.

Edellä mainitun kaksikon lisäksi viime vuoden U23-mestari Louise Carton Belgiasta on nimi, joka on syytä nostaa esille mitalikamppailuista puhuttaessa. Carton olisi halutessaan voinut vielä olla puolustamassa vanhimmissa junioreissa mestaruuttaan, mutta sen sijaan belgialainen havittelee yleisen sarjan mitalia itselleen. Britit Gemma Steel ja Steph Twell niin ikään ovat matkassa vain ja ainoastaan mitali mielessä. Sveitsin Fabienne Schlumpf nosti marraskuun lopun Tilburgin vakuuttavalla voitollaan itsensä mukaan mitalispekulointeihin.

Pohjoismaisittain erityisen mielenkiintoista on nähdä Norjan Karoline Bjerkeli Grøvdalin edesottamukset. Norjalainen sijoittui viime vuonna maastoissa kolmanneksi, samoin kesän EM-kympillä. Luultavaa on, että Grøvdal tullaan näkemään kärkikahinoissa sunnuntainakin. Ruotsalaisista mukana on Charlotta Fougberg, joka voisi onnistuessaan olla kymppisakissa. Harmillisesti Ruotsin ykköspyssy Sarah Lahti ei ole mukana naisten kisassa, vaan on ilmoittautunut U23-sarjaan.

 

 
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta