Hiihtäjät raivoavat taas – Tiistaiselle sprinttiradalle rakennettiin töyssyjä ja hyppyri kertomatta asiasta kilpailijoille


Sveitsin Val Müstairin kisaorganisaattorit ovat rakentaneet isoja kumpareita ja hyppyrin huomisen tiistain Tour de Skin sprinttikilpailujen radalle. Hiihtäjät ovat asiasta luonnollisesti raivoissaan.
Etusuora: 31.12.2018 21:27Hiihto
Hiihtäjät raivoavat taas – Tiistaiselle sprinttiradalle rakennettiin töyssyjä ja hyppyri kertomatta asiasta kilpailijoille
frederikringnes from Drammen , Norge [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Tour de Ski tuntuu olevan tällä kaudella kohujen ja skandaalien ympäröimänä. Uutisoimme vastikään kuinka kilpailijat ovat raivoissaan Oberstdorfin vaarallisista oloista ja siitä kuinka kansainvälistä hiihtoliittoa FIS:a ei kiinnosta urheilijoiden mielipide juuri yhtään.

Nyt tulee varmasti lisää taistelua ja tappelua, sillä Sveitsin Val Müstairiin on tarkoituksellisesti rakennettu kumpareita ja pieniä hyppyreitä tiistaisia sprinttikilpailuja varten. Kyseessä ovat Tour de Ski -kiertueen kolmannet osakilpailut.

Alta näet Twitterissä jaetulta videolta kuvaa tulevista kumpareista:

Suomen Anne Kyllönen kävi myös testaamassa Sveitsiläisen pienen "hyppyrin":


Jotain tämän hetken hiihtoliittojen toiminnasta kertoo se, että maajoukkueita ei ollut infottu asiasta millään tavalla etukäteen. Joukkueet saivat tietää radasta vasta tänään maanantaina myöhään illalla, jolloin asia levisi myös julkisuuteen.

Ensimmäisenä kilpailijoiden reaktioista uutisoi ruotsalaislehti Expressen, eikä kilpailijoiden mielipiteet asiaan olleet todellakaan positiivisia.

- Olen täällä hiihtämässä maastohiihtoa, en hiihtämässä ski-crossia. Jos olisin halunnut hypätä loikkia ja kasoja olisin valinnut toisen lajin. Ainoa positiivinen asia tässä on, että se (rata) on sama kaikille, Ruotsin Viktor Thorn kommentoi Expressenille.

- En ole ikinä nähnyt mitään tällaista World Cupissa, enkä pidä siitä, Ola Vigen Hattestad kommentoi asiaa.

- Kisajärjestäjä todennäköisesti tekee näytöksen ja se on varmasti hauskaa tv-katsojille, mutta minä en pidä siitä, Maurice Manificat jatkoi.

- Tämä on ski-crossia, Venäjän valmentaja Markus Cramer totesi lakonisesti.

Twitterissä riitti myös puolesta puhujia asiaan, mutta he jäivät kovassa palauteryöpyssä pääosin alakynteen. Andrew Musgrave jaksoi kuitenkin puolustaa hyppyreitä.Myös Norjan tähtihiihtäjä Emil Iversen oli asiasta vain innoissaan: ”Tästä tulee hauskaa! Aion ottani aikani täällä!”, Iversen totesi NRK:n haastattelussa myöhemmin illalla.

Vaikka puhujia on puolesta ja vastaan, kilpailijoiden ärtymyksen kyllä ymmärtää. Maajoukkueet ovat näreissään eniten siitä, että heitä ei ole informoitu asiasta ja siitä, että tämä vaikuttaa selkeästi tulevaan kilpailuun.

-Sisääntulo viimeiseen käännökseen, missä kilpailijoiden tulee valita eri hyppyreistä on yksinkertaisesti toivoton. Se oli hyvä paikka hyökätä, mutta nyt hyppyrit pilaavat kaiken, Hattestad sanoi Expressenin haastattelussa.

FIS on ollut kovassa palauteryöpyssä palkintorahojen pudottamisen, Oberstdorfin ladun ja nyt vielä kumpare-gaten vuoksi. Onkin mielenkiintoista nähdä, mihin riidat kilpailevien maiden kanssa johtavat ja milloin hiihtäjien mielipiteitä aletaan kuunnella.

FIS:n lisäksi myös koko Tour de Skin konsepti on ollut ison palauteryöpyn alla. Eikä syyttä, kun kilpailijat eivät halua osallistua siihen, palkintorahat putoavat, hiihto-olosuhteet ovat vaaralliset ja nyt vielä rakennetaan tarkoituksella kumpareita radalle.

Sveitsin Val Müstairin ja Tour de Skin kolmannen osakilpailun sprinttien karsinnat alkavat tiistaina 1.1.2019 kello 10:30 ja erävaiheet kello 13:00. Voit lukea lisää ennakoistamme.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta