Naisten sprintti Val Müstair 1.1.2019 - Tulokset, Nilsson hiihti jälleen ylivoimaiseen voittoon!


Hiihdon Tour de Ski jatkui tiistaina Sveitsin Val Müstairissa, missä kilpailtiin sekä naisten että miesten sprintit. Naisten sprintin ylivoimaiseen voittoon hiihti jälleen Ruotsin Stina Nilsson.
Etusuora: 01.01.2019 14:40Hiihto
Naisten sprintti Val Müstair 1.1.2019 - Tulokset, Nilsson hiihti jälleen ylivoimaiseen voittoon!
Naisten sprinttihiihdot Lahden MM-kisoissa 2017. Kuva: Guillaume Baviere from Copenhagen, Denmark [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Val Müstairin sprintin voittoon hiihti ylivoimaisella tavalla Ruotsin Stina Nilsson. Suomen Krista Pärmäkoski sijoittui sijalla 15.

Val Müstair, sprintti (v), naiset

1.Stina Nilsson 🇸🇪3:31.94
2.Sophie Caldwell 🇺🇸+2.27
3.Jessica Diggins 🇺🇸+2.27
4.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+3.56
5.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴+4.59
6.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+20.77

Suomalaiset:
15. Krista Pärmäkoski
37. Laura Mononen
44. Susanna Saapunki
61. Anne Kyllönen

Tour de Skin kolmannet osakilpailut, Sveitsin Val Muestairin sprinttikilpailut alkavat tiistaina 1.1.2019 karsinnoilla kello 10:30 Suomen aikaa.

Erävaihe käynnistyy kello 13:00. Erävaiheeseen pääsee karsinnan 30 parasta kilpailijaa puhtaasti aikavertailun perusteella.

Karsinnan tulokset (v), naiset

1.Stina Nilsson 🇸🇪3:30.52
2.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+1.1
3.Nadine Faehndrich 🇨🇭+1.2
4.Sophie Caldwell 🇺🇸+2.1
5.Eva Urevc 🇸🇮+2.5
6.Sadie Björnsen 🇺🇸+3.4
7.Katja Visnar 🇸🇮+3.6
8.Anamarija Lampic 🇸🇮+3.9
9.Maiken Caspersen Falla 🇳🇴+4.9
10.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+5.2
11.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+5.4
12.Natalia Nepryaeva+5.4
13.Astrid Jacobsen 🇳🇴+5.9
14.Linn Soemskar 🇸🇪+6.5
15.Jessica Diggins 🇺🇸+6.7
15.Alenka Cebasek 🇸🇮+6.7
17.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+7.0
18.Nathalie von Siebenthal 🇨🇭+7.7
19.Laurien van der Graaf 🇨🇭+8.2
20.Mari Eide 🇳🇴+8.7
21.Yulia Belorukova+8.8
22.Kari Oeyer Slind 🇳🇴+8.9
23.Delphine Caludel 🇫🇷+9.1
24.Heidi Weng 🇳🇴+9.4
25.Ida Ingemarsdotter 🇸🇪+9.6
26.Anastasia Sedova+9.7
27.Victoria Carl 🇩🇪+11.3
28.Vesna Fabjan 🇸🇮+12.7
29.Moa Kristiansen Molander 🇸🇪+13.0
30.Sandra Ringwald 🇩🇪+13.4

Poimintoja karsiutuneista:
32. Teresa Stadlober +13.7
37. Laura Mononen +15.2
44. Susanna Saapunki +17.0
61. Anne Kyllönen +22.9

Val Müstairin laduilla nähdään poikkeuksellisesti myös "hyppyreitä" ja kumpareita, mitkä ovat jakaneet voimakkaasti kilpailijoiden mielipiteet. Samanlaisia kumpareita nähtiin jo vuonna 2017 Sveitsin Val Müstairissa, sprintin lisäksi myös 5km yhteislähdössä. Alta löytyvältä videolta löydät vuoden 2017 naisten 5km yhteislähtökilpailun, missä Suomen Krista Pärmäkoski sijoittuu kolmanneksi.

Katso myös:Nilsson selkeänä suosikkina kilpailuun


Kilpailuun lähdettäessä on etukäteislaskennoissa vain yksi suosikki: Ruotsin Stina Nilsson. Pyeongchangin olympiavoittaja oli edellisessä vapaan sprintissä suorastaan ylivertainen voittamalla kilpasiskonsa finaalissa peräti kolmen sekunnin erolla.

Tämänkin kauden sprinteissä Nilsson on ollut aina finaalissa, kun Rukalta tuli kuudes sija, Liilehammerista kakkostila ja Davosista sekä Toblachista voitot. Rukan kuudes sijakin johtui ikävästä kolaritilanteesta, missä Nilsson kaatui. Muuten hän olisi kamppaillut tuolloinkin voitosta.

Sunnuntain 10 kilometrin matkalla Nilsson ei onnistunut, mutta distanssimatkat eivät naiselle olekaan omiaan. Sen sijaan sprintissä hän on varmasti jälleen kovassa iskussa, mistä kertoo myös ylivoimainen johto sprinttimatkojen maailmancupin pisteissä.

Tour de Skin kokonaiskilpailussa ruotsalainen on tällä hetkellä 10. sijalla, mutta sprintissä hän pystyy bonussekuntien ansioista nousemaan jälleen useamman sijan ylöspäin, sillä vaikka kärkeen on eroa noin puolitoista minuuttia, ei esimerkiksi viidenteen sijaan ole kuin 50 sekuntia.

Tour de Skin pistetilanne on sekä miehissä että naisissa tällä hetkellä äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä kahden osakilpailun jälkeen kuusi naista mahtuu vain 46.5 sekunnin sisään. Naiset ovat vieläpä tällä hetkellä äärimmäisen tasaisessa kunnossa, joten mitä vain voidaan odottaa.

Tour de Skin kokonaistilanne (2/7)

SijaKilpailijaAikaero
1.Natalia Nepryaeva1:36.3
2.Jessica Diggins 🇺🇸+23.6
3.Ingvild Flugstad Östberg 🇳🇴+28.3
4.Yulia Belorukova+35.2
5.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+44.0
6.Ida Ingemarsdotter 🇸🇪+46.5
7.Anastasia Sedova+1:01.6
8.Sadie Björnsen 🇺🇸+1:08.3
9.Heidi Weng 🇳🇴+1:12.8
10.Stina Nilsson 🇸🇪+1:34.3

Muut suomalaiset:
46. Laura Mononen +2:56.8
50. Susanna Saapunki +3:04.2
62. Anne Kyllönen +3:42.7
keskeyttänyt Mari Eder

Ruotsi on hallinnut sprinttejä - Ingemarsdotter kohti kärkeä?


Yksi kärjen mielenkiintoisempia nimiä on Ruotsin Ida Ingemarsdotter. Jo kohtalaisen kokenut kilpailija on säväytellyt aiempina vuosina ennen kaikkea arvokisoissa, mutta nyt tuntuisi kuitenkin kulkevan myös Tour de Skillä. Ingemarsdotter on kokonaiskilpailussa vain 46.5 sekuntia kärkeä perässä, eikä esimerkiksi Krista Pärmäkoskeen ole eroa kuin 2.5 sekuntia.

Ingemarsdotter on todella tasapainoinen ja tasainen kilpailija kaikissa hiihtomuodoissa, mutta tänä vuonna juuri sprinteissä hänellä on parhaat mahdollisuudet kaventaa eroa aivan kärkinaisiin. Toblachin edellisessä vapaan sprintissä nainen oli Nilssonin jälkeen toinen.

Ruotsilla on ollut tällä kaudella muutenkin pikamatkoilla todella kovaa tekemistä. Maja Dahlqvist ei ole edes mukana Tourilla, kuten ei Charlotte Kalla tai myöskään Hanna Falk. Tästäkin huolimatta Ruotsilla oli Toblachin finaalissa kolme naista, kun Linn Soemskar oli upeasti viides.

Tämän kauden neljässä sprintissä Ruotsilla on ollut kahdesti kolme, kerran neljä ja kerran kaksi naista finaalissa. Kun muistetaan että jokaisessa sprintissä vain kuusi parasta pääsee finaaliin, voi saavutusta pitää käsittämättömän kovana.

Taistelu ruotsalaisten takana on kuitenkin äärimmäisen tasaista. Ingemarsdotterin ohella on useita naisia, jotka pystyvät hiihtämään itsensä tiistain kilpailussa podiumille. Tour de Skin kokonaistilanteen vuoksi sprintistä tulee myös todella mielenkiintoinen seurattava, sillä jokainen sekunti on tärkeä ja erot hiihtäjien välillä hyvin pieniä.

Ruotsin Ida Ingemarsdotter (oik.) ja Maja Dahlqvist ovat keränneet menestystä sprinteistä. Kuva: Steffen Prößdorf [<a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0'>CC BY-SA 4.0</a>]
Ruotsin Ida Ingemarsdotter (oik.) ja Maja Dahlqvist ovat keränneet menestystä sprinteistä. Kuva: Steffen Prößdorf [CC BY-SA 4.0]


Haastajajoukko sekuntitaistossa


Kärkinaisista ennen kaikkea Ingvild Flugstad Östberg on ollut tällä kaudella todella heikko sprinteissä ja jäänyt pääosin alkueriin tai viimeistään välieriin. Hän on jäänyt jo 28.3 sekuntia johtavasta Natalia Nepryaevasta, joten Östbergin tulisi nyt venyä sprintissä, ettei ero venäläiseen kasvaisi liikaa.

Krista Pärmäkoski on pärjännyt hieman paremmin sijoittumalla kerran finaaliin, ja keräämällä ylipäätään sprinttimatkojen mc-pisteitä viidenneksi eniten, yhdessä kovan sprinttitykin Sophie Caldwellin kanssa. Pärmäkoskella onkin oiva mahdollisuus parannella nyt hieman asemiaan, vaikka Sveitsin Val Müstair ei kuulukaan suomalaisen lempikilpailuihin.

Yhdysvaltalainen Caldwell on harvoja, jotka saattavat hyvänä päivänä pystyä kaatamaan jopa Nilssonin. Samaan pystyisi aivan herkimmässä kunnossaan myös maannainen Jessica Diggins, joka keskittyi aiemmin vahvasti sprintteihin, mutta on sittemmin päässyt todella hyvään vireeseen myös distanssimatkoilla.

Nyt Diggins on todella vahvoilla Tourin kokonaisvoittotaistelussa, eikä ole kuin 23,6 sekuntia Nepryaevaa perässä. Tämä tuo takuulla lisämotivaatiota taistella sprintissä jokaisesta sijoituksesta ja Diggins on Val Mustairissa varmasti vaarallinen.

Ruotsalaisia voi siis pitää kilpailun suosikkeina, mutta tämän jälkeen tulee todella tasainen haastajaryhmä. Pärmäkosken, Östbergin ja yhdysvaltalaiskaksikon lisäksi kilpailussa kannattaa ehdottomasti seurata myös venäläiskaksikkoa Yulia Belorukova ja Natalia Nepryaeva.

Venäjä on ollut Tour de Skin avausmatkoilla loistava sekä miehissä että naisissa ja ovat pärjänneet kohtalaisen hyvin myös lyhyillä matkoilla tällä kaudella. Belorukova on sprintin mc-pisteissä peräti toisena.

Mikäli suksi on venäläisillä taas yhtä hyvä muihin nähden, voivat venäläiset olla jopa kaksoisjohdossa tämän osakilpailun jälkeen. Ennen kaikkea luisto on ollut timanttisessa kunnossa ja Venäjän huolto on onnistunut selkeästi paremmin kuin muut maat tämän kauden Tourilla. Jatkuuko sama dominointi ladulla vai onko nyt muiden vuoro juhlia?

Lue myös miesten ennakko sprinttikilpailuun tästä: Miesten sprintti Val Müstair 1.1.2019 - Kläbo nousee Tourin kärkeen? Hakolalla iso päivä!

Sprinttimatkojen maailmancup-tilanne ennen tiistain kilpailua:
 1. Stina Nilsson 236
 2. Yulia Belorukova 159
 3. Ida Ingemarsdotter 147
 4. Maja Dahlqvist 140
 5. Sophie Caldwell 123
 6. Krista Pärmäkoski 123
 7. Natalia Nepryaeva 120
 8. Sadie Björnsen 119
 9. Maiken Caspersen Falla 97
 10. Katja Visnar 87
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

 • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
 • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
 • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
 • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta