Ideaparkissa seiväshypyn huumaa - Someron Esalle tuplavoitto


Ideaparkin kauppakeskusmiljöössä hypättiin seivästä neljän välivuoden jälkeen. Vaikka koko kansallinen kärkikaarti oli paikalla Wilma Murtoa lukuun ottamatta, jäi taso Lempäälässä odotettua matalammaksi.
Julian Rauhaniemi: 02.02.2019 19:39Yleisurheilu
Ideaparkissa seiväshypyn huumaa - Someron Esalle tuplavoitto
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Tommi Holttinen
Wilma Murron lisäksi naisten kisasta puuttuivat Henriikka Könönen, Laura Ollikainen ja Elina Lampela. Miesten mittelössä olivat mukana käytännössä kaikki potentiaaliset yleisen sarjan SM-menestyjät.

Suomen suurimmassa kauppakeskuksessa järjestetyt seiväskilpailut keräsivät paljon uteliaita silmäpareja niin katsomoon kuin seisomapaikoillekin. Nuoret lapset ihmettelivät suut ammollaan seiväshyppääjien suorittamista, ja selvästi myös vanhempia laji kiehtoi. Kauppakeskuksissa ja muissa epätavallisissa ympäristöissä järjestettävät seiväskisat ovat yleisiä ja suosittuja esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa. Olisikin suotavaa, että Suomessakin vastaavanlaisia tapahtumia järjestettäisiin enemmän, niin seiväshypyn kuin muidenkin lajien kohdalla. Hypättiinhän 2013 Ideaparkissa pituuttakin, ja Berliinin EM-kisoissa kuulaa työnnettiin torilla.

Someron Esalle jättipotti


Pentti Nikulan ME-tuloksia ja EM-kultaa muisteltiin Lempäälässä kisojen alla. Täyttäähän seiväsikoni huomenna sunnuntaina 80 vuotta. Päivän voittajia Tommi Holttista ja Minna Nikkasta yhdistää ainakin yksi asia Nikulan kanssa: kaikkien kolmen seura on Someron Esa.

Miesten kilpailun vei nimiinsä siis Holttinen, jonka voittotulokseksi merkattiin 535. Hän ylitti kaikki korkeudet ensimmäisellään, kunnes raja tuli vastaan 550:ssä. Tuostakin korkeudesta Holttinen teki vielä oivia yrityksiä.

̶ Ihan ok kisa. Puhti alkoi loppua viimeisessä korkeudessa, eikä tunnelataus ollut mitä parhain.

Toiseksi hyppäsi Karijoen Tapparan Santtu Koskiaho, joka paransi ennätystään viisi senttiä lukemiin 525.

̶ Harjoitushypyissä tuntui vielä tosi huonolta, mutta itse kisassa alkoi rullaamaan. Fiilis löytyi, ja yleisö syttyi hyvin mukaan.

Korkeus 525 on myös alle 23-vuotiaiden EM-kisojen tulosraja. Koskiaho on huojentunut rajan rikkoutumisesta, mutta tiedostaa kovan kilpailun kisapaikoista.

̶ Jos muut jätkät pystyvät hyppäämään viittä ja puolta metriä, niin omat saumani ovat aika ohuet. Mutta ei sitä koskaan tiedä. Toivoisin vielä ainakin viiden sentin tulosparannusta hallikaudella. Kesällä sitten katsotaan, mihin rahkeet riittävät.

Kujanpää ja Wecksten pettyneitä


Alkukaudella monesti säväyttänyt Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää ei saanut hyppyään kulkemaan ”kotikisoissaan”. Kujanpää ylitti Koskiahon tavoin 525, mutta hävisi hopeataiston kehnommalla pöytäkirjalla. Tarkemmin sanottuna tamperelaisen ongelma löytyy juoksusta.

̶ Päivän vireystila ei ollut paras mahdollinen, enkä saanut juoksua kulkemaan erikoisella alustalla, jolla hyppäsimme. Koska juoksu ei kulkenut, eivät hypytkään olleet kummoisia.

Kujanpää ja Holttinen lähtevät edustamaan Suomea mitä todennäköisimmin pohjoismaiseen hallimaaotteluun Osloon ensi viikonloppuna. Vaikka lauantain kisa menikin selvästi kauden trendiä huonommin, ei Kujanpää ole huolissaan.

̶ Kunnon valmistautuminen vain seuraaviin kisoihin, Glasgow’n raja (565) on edelleen tavoitteena.

Tomas Wecksten palasi Oseanian harjoitusleiriltä vasta perjantaiaamuna. Väsymys ei kuitenkaan päällisin puolin miehestä näkynyt, ja kisa koto-Suomessa maistuikin heti paluuta seuranneena päivänä. Tuloksekseen kotkalainen hyppäsi 510, jolla irtosi kilpailun neljäs sija.

̶ Jostain syystä seiväs ei vie ollenkaan meikäläistä eteenpäin. Voit kuvitella, kuinka pelottavaa on katsoa ilmoissa suoraan alhaalla häämöttävää seiväskuoppaa.

Australiassa Wecksten hyppäsi kahdesti kisaolosuhteissa 540. Hyppyihinsä mies ei ole ollut kuitenkaan lainkaan tyytyväinen.

̶ Tiedän, että minulla on potentiaalia hypätä paljon korkeammalta, koska 540:n kisat tuntuivat kropassa älyttömän huonoilta.
Wecksten suuntaa kilpailumatkalle Prahaan ensi viikonloppuna, minkä jälkeen kilpailukalenterissa lienee vielä yksi kansainvälinen kilpailu ja Kuopion SM-hallit.

Miesten kisassa viidenneksi sijoittui Eetu Turakainen (495), Ruotsin Carl Stenson jäi ilman tulosta.

Naisten kilpailun taso jäi säyseäksi


Minna Nikkanen voitti naisten kisan aloituskorkeudellaan 415. Kilpailussa oli aistittavissa menneiden vuosien makua, sillä Nikkasen aloittaessa kisansa olivat kaikki muut jo pelistä ulkona.

Nikkanen korotti riman 435:een, muttei onnistunut tuota korkeutta ylittämään. Hän pitää hallussaan kauden kotimaista hallikärkeä tuloksella 432.

̶ Vauhtijuoksu ei suju edelleenkään, merkki tulee liian lähelle. Tästä jatketaan eteenpäin kisa kerrallaan.

Saga Andersson jäi ilman tulosta. Hän aloitti korkeudesta 405, mutta rima ei jäänyt kertaakaan kannattimilleen. Päivän huonoon vireeseen oli kuitenkin selvä syy.

̶ Seiväs kääntyi kuopassa jostain syystä reilusti oikealle. Muutenkin hyppyni hieman taipuvat yleensä oikealle, mutta tämänpäiväinen ei ollut normaalia. Hypyt eivät myöskään jatkuneet lainkaan.

Osloon lähtevä joukkue hallimaaotteluun julkaistaneen alkuviikosta. Näillä näkymin naisedustajat seipääseen ovat Nikkanen ja Murto. Ideaparkin kisa oli sekä naisten että miesten osalta katsastuskilpailu. Murron tulokset Oseaniasta (parhaimmillaan 451) puhuvat kuitenkin puolestaan.

Toisen sijan naisten kisassa nappasi britti Anna Gordon. Hän hyppäsi 395, viiden sentin päähän ennätyksestään. Gordon harjoittelee Nikkasen ja Kiia Jullenmaan kanssa Turussa.

Kolmanneksi sijoittui Minttu Koskiaho (380) ja neljänneksi Aino Siitonen samalla tuloksella. Viidennen sijan nappasi Jullenmaa (360).
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta