Kansainvälinen yleisurheilukausi jatkuu Zürichissä – luvassa erikoisia lajeja ja maailmantähtien kohtaamisia


Zürichissä järjestettävissä Inspiration Games –kilpailuihin osallistuvat mm. Christian Taylor, Noah Lyles sekä Shaunae Miller-Uibo.
Veijo Vaakanainen: 09.07.2020 09:10Yleisurheilu
Kansainvälinen yleisurheilukausi jatkuu Zürichissä – luvassa erikoisia lajeja ja maailmantähtien kohtaamisia
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Sam Kendricks.
Virallinen Timanttiliiga on edelleen tauolla, mutta tästä huolimatta torstaina Zürichin Letzigrundilla kilpaillaan kansainvälisen yleisurheilun merkeissä. Perinteisen Weltklasse-illan asemesta ohjelmassa ovat Inspiration Games kilpailut, jotka ovat hyvin samanlaiset, kuin aiemmin Oslon Bislettillä järjestetyt Impossible Games -kisat.

Poikkeuksellinen toteutus, erikoinen lajivalikoima


Koronaviruksesta johtuen myös Zürichin kisat ovat poikkeukselliset. Jokaiseen lajiin osallistuu ainoastaan kolme urheilijaa, ja kisoihin osallistuvista kolmestakymmenestä urheilijasta vain viisi kilpailee Zürichin stadionilla. Muut urheilijat osallistuvat etänä yhteensä kuudelta eri stadionilta Yhdysvalloissa, Kanadassa, Ruotsissa, Ranskassa, Alankomaissa ja Portugalissa.

Kilpailuiden pääpaikka on kuitenkin Zürichissä. Letzigrundin stadionilta ammutaan kaikkien juoksulajien lähtölaukaus ja urheilijat kilpailevat samanaikaisesti toisiaan vastaan eri puolilla maapalloa. Suoritusten jälkeen kuvattu materiaali lähetetään Sveitsiin, minkä jälkeen suoritukset näytetään tv-katsojille jaetulla näytöllä synkronoituina kahden minuutin viiveellä.

Toteutuksen lisäksi myös kilpailuiden lajivalikoima on poikkeuksellinen. Sekä miehillä että naisilla on neljä lajia, joiden joukossa on sekä perinteisiä että harvinaisempia lajeja. Miehet kilpailevat seiväshypyssä, kolmiloikassa, 200 metrin juoksussa sekä 100 jaardin juoksussa. Naisten lajiohjelmaan puolestaan kuuluu seiväshyppy, 150 metriä, 300 metrin aidat sekä 3 x 100 metrin pikaviesti.


Osallistujalistat täynnä maailman huippunimiä


Kisojen osallistujissa laatu korvaa määrän. Kisoihin osallistuvat 30 urheilijaa ovat nimittäin saavuttaneet yhteensä 27 olympia-, 62 MM- ja 36 EM-mitalia. Jokainen kisoihin osallistuva urheilija kuuluu siis lajinsa ehdottomaan eliittiin.

Ehkä kisojen mielenkiintoisin laji on miesten kolmiloikka, jossa on mukana lajin suurin tähti ja moninkertainen arvokisavoittaja Christian Taylor. Taylorin vastus kisassa on myös parasta A-luokkaa, sillä hänen kanssaan voitosta kamppailevat hänen maanmiehensä Omar Craddock sekä nykyisin Portugalia edustava ex-kuubalainen Pedro Pablo Pichardo.

Miesten puolella mielenkiintoa riittää toki muissakin lajeissa. 200 metrin juoksussa on mukana lajin suurin tähtijuoksija Noah Lyles. Floridasta käsin kilpailuun osallistuva pikakiitäjä haluaa varmasti pysäyttää kellon reilusti alle 20 sekunnin lukemiin.

Myös miesten seiväshypystä on varmasti odotettavissa tiukka ja kovatasoinen taisto. Kuuden metrin hyppääjät Sam Kendricks ja Piotr Lisek nostavat voittotuloksen varmasti lähellä kuuden metrin haamurajaa ja toivottavasti jopa sen yli.

Myös naisten puolella seiväshyppy on illan suurimpia kohokohtia. Lajin hallitseva olympiavoittaja Ekaterini Stefanidi kohtaa kilpailussa kaksien edellisten MM-kisojen sekä Rion olympialaisten hopeamitalistin Sandi Morrisin. Näiden kahden seiväshypyn supertähden lisäksi kilpailussa on mukana myös Ruotsin seivästähti Angelica Bengtsson.

Naisten 150 metrin juoksu on myös erittäin mielenkiintoinen kilpailu. Kisassa on nimittäin mukana bahamalaisjuoksija Shaunae Miller-Uibo, jota haastavat MM-kisahistorian menestynein urheilija Allyson Felix sekä sveitsiläisten suuri suosikki Mujinga Kambundji. On mielenkiintoista nähdä, pystyvätkö Miller-Uibo ja Felix haastamaan Kambundjia heille selkeällä alimatkalla.

Vähäisestä urheilijamäärästä ja poikkeuksellisista järjestelyistä huolimatta Zürichin kisoja kannattaa siis seurata tarkkaavaisesti. Tarjolla on puolentoista tunnin ajan timanttisen laadukasta yleisurheiluviihdettä, jota ilman yleisurheilufanit ovat joutuneet selviämään monien loputtomalta tuntuneiden kuukausien ajan.

Kisojen aikataulu

KloLajiM/N
20:35SeiväshyppyMiehet
20:35SeiväshyppyNaiset
21:05KolmiloikkaMiehet
21:10150 mNaiset
21:27100 jaardiaMiehet
21:41300 m aidatNaiset
22:06200 mMiehet
22:203x100 m viestiNaiset


Katso myös: Kisojen osallistujalistat
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta