Jänis, joka varasti valokeilan


Joonas Lehtinen: 17.10.2016 19:11Yleisurheilu
Jänis, joka varasti valokeilan
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Lokakuun alkupuolella juostulla Eindhovenin maratonilla kuului kummia. Juoksun vauhdittajaksi pestattu kenialainen Festus Talam meni ja voitti koko kilpailun ajassa 2:06:26. Jäniksenä juosseen Talamin tarkoitus oli vetää kärkimiehet 35 kilometrin paalulle 2:06-vauhdissa. Tämän hän myös teki, mutta sivuun hyppäämisen sijaan kenialainen juoksi väkevästi maaliin asti vieden lopulta kilpailun voiton reilulla marginaalilla. Kaiken kukkuraksi kyseessä oli Talamin uran ensimmäinen maraton. Niin hupaisalta ja kummalliselta kuin Eindhovenin sattumus kuulostaakin, ei kyseessä ollut aivan ensimmäinen kerta historiassa, kun jänis varastaa valokeilan muilta.

Tergat ja jänikset

Paul Tergat, yksi kaikkien aikojen parhaista kestävyysjuoksijoista maailmassa sai urallaan kokea komeiden saavutustensa lisäksi kahdesti jänisten oikullisuuden. Chicagon maratonilla vuonna 2001 Tergat seurasi juoksun vauhdittajaa herkeämättä. Tergat ja jäniksenä tuolloin juossut Ben Kimondiu irtautuivat porukasta lopulta hieman ennen 40 kilometrin täyttymistä. Tuolloin Kimondiun mukaan syntyi päätös maaliin asti juoksemisesta. Lopulta kävi niin, että 400 metriä ennen maalia Kimondiu karkasi kuin karkasikin Tergatin tavoittamattomiin ja juoksun voittoon. Kimondiun alunperin sovitun 5000 dollarin jänistaksan päälle maksettiin 90 000 dollaria lisää voittorahojen ja aikabonusten myötä, melkoinen tilipäivä jänikselle.

Vuonna 2003 Berliinin maratonilla Tergatille oli käydä kylmät uudelleen. Tuolloin jäniksenä juossut Sammy Korir piti matkalla huolen siitä, että Tergatilla oli mahdollisuudet uuden maailmanennätyksen juoksemiseen. Korir teki erinomaista työtä ja lopulta Tergatin nimiin maailmanennätys Berliinissä kirjattiinkin luvuin 2:04:55. Korir kuitenkin meinasi tehdä temput ja viedä ME:n nimiinsä. Noin kilometri ennen maalia Tergat karisti Koririn kannoiltaan, mutta aivan viimeisillä sadoilla metreillä Korir liimasi itsensä uudelleen Tergatin selkään. Tergatin onneksi Korir lopulta jäi sekunnin, eikä näin Chicagon painajainen päässyt toistumaan. Olisihan se ollut melkoinen sattumus, jos jänis olisi ME:n nimiinsä napannut. Tarinoiden mukaan Korir ei ollut tappiostaan lopulta kovinkaan pahoillaan, vaan mies eleli Keniassa herroiksi ja hankki itselleen Berliinin tienesteillään komean auton, jonka rekisterikilven numero-osaa koristivat luvut 204.

https://www.youtube.com/watch?v=0PDa2vvDx1A

Pilkingtonin tapaus

Vuoden 1994 Los Angelesin maratonilla katkerat tunteet nousivat pintaan italialaismaratoonari Luca Barzaghilla. Barzaghi tuuletti maaliviivan ylittäessään voittajan lailla, sillä voittajaksi mies itseään todella luulikin. Todellisuudessa Barzaghi saapui maaliin toisena, 39 sekuntia voittajana maaliin juosseen jäniksen Paul Pilkingtonin takana. Barzaghi oli matkan varrella jäänyt jäniksenä juosseesta Pilkingtonista siinä määrin kauas, ettei italialainen ollut nähnyt enää Pilkingtonia. Barzaghi luuli maaliin tullessaan, että Pilkington on jäänyt reitin varrelle, kuten jänikset yleensä jäävät. Barzaghin pettymys oli suuri, sillä sievoisen palkintorahan ohella häneltä jäi saamatta voittajalle palkinnoksi luvattu tuliterä auto. Los Angeles Timesin mukaan Barzaghi oli loppumatkasta ehtinyt jo mielessään valita sopivan värisen palkintoauton itselleen.

Tom Byersin Oslon ihme

Vuonna 1981 Oslossa nähtiin miesten 1500 metrillä käsittämätön juoksu. Osanottajajoukko vilisi historiallisia mailerisuuruuksia: Steve Ovett, John Walker, Steve Cram, Willi Wülbeck, Steve Scott, Thomas Wessinghage, Harald Hudak. Heitä vauhdittamaan oli tilattu yhdysvaltalaismaleri Tom Byers. Syystä tai toisesta nimekäs osanottajakaarti ei kuitenkaan Byersin matkaan kilpailussa lähtenyt, vaan vauhdinpitäjän hommiin värvätty amerikkalainen lipui kilpailijoilta kisan edetessä kauemmaksi ja kauemmaksi edelle. Lopulta Byers oli niin paljon pääjoukkoa edellä, ettei mies tohtinut enää hypätä sivuun, vaan juoksi maaliin voittajana maitohappojen täysin kangistamilla jaloillaan. Toiseksi kirinyt Ovett juoksi viimeisen 400 metriä raivoisasti muiden kärkimiesten kanssa, mutta takamatkaa oli lopulta yksinkertaisesti kertynyt aivan liikaa. Tuntematon amerikkalainen Byers nappasi makean voiton ja sai tuosta kisasta vyölleen kerrassaan melkoisia päänahkoja.

https://www.youtube.com/watch?v=28_WpclPgTo
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta