Jyväskylä Indoor Games ennakossa


Etusuora: 05.02.2015 20:32Yleisurheilu
Jyväskylä Indoor Games ennakossa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Hallikauden uusi tuttavuus on tänä talvena ensimmäistä kertaa järjestettävä Jyväskylä Indoor Games. Kisat ovat osanottajalistoiltaan jopa tämän hallikauden kovimmat hallikisat Suomessa. Yle TV2 näyttää kisat telkkarista lauantaina 7.2. klo 15:00 alkaen. Seuraavassa on lyhyt katsaus kisojen listoista.

Naiset

pituus

kärkinimet:
Kristina Gryshutina UKR
Emmi Mäkinen
Sanna Nygård

Naisten pituudessa JKU:n oma Emmi Mäkinen kohtaa Ukrainan 633 hypänneen Kristina Gryshutinan sekä Vaasan kolmiloikkakisassa lupaavasti kautensa avanneen Sanna Nygårdin. Mäkisellä on tältä kaudelta plakkarissa jo varsin hyvä tilastonoteeraus 620. Mielenkiinnolla odotamme pituuskisan tulossatoa.

seiväs

kärkinimet:
Erica Hjerpe
Elina Lampela
Wilma Murto
Anastasiya Sadovnikova RUS
Aino Siitonen
Angelina Zhuk-Krasnova RUS

Seiväskisa on todellinen makupala. Vuoron perään nuorten Suomen ennätystä korjailleet Wilma Murto sekä Elina Lampela kohtaavat Hippoksen seiväspaikalla. Kumpi on kumpi? Paraneeko jälleen nuorten SE? Ylittyykö jopa EM-raja? Tätä kelpaa odottaa. Näiden kahden hyppääjän lisäksi seiväskisassa ovat mukana Vaasan kisan voittaja Angelina Zhuk-Krasnova, 420 hypännyt Aino Siitonen,  416 hypännyt Erica Hjerpe sekä Venäjän Anastasiya Sadovnikova. Naisten seipäässä on menossa hieno hallikausi.

korkeus

kärkinimet:
Sini Lällä
Laura Rautanen
Senni Ronkainen
Elina Smolander
Kateryna Tabashnyk UKR
Vanessa Varjolampi

Korkeudessa on kansallisesti hyvä kisa luvassa. Kotimaisista kärkinaisista ovat mukana Sini Lällä, Laura Rautanen, Senni Ronkainen, Elina Smolander sekä Vanessa Varjolampi. Vastaan asettuu Ukrainan 190 hypännyt Kateryna Tabashnyk. Voittaako ukrainalainen? Kuka on kovin suomalaisista?

60m aj

kärkinimet:
Lotta Harala
Reetta Hurske
Nooralotta Neziri
Hanna Platitsyna UKR

Hurjassa vedossa oleva SE-nainen Nooralotta Neziri jatkaa hienoa hallikauttaan Jyväskylässä. NoLoa kirittämässä on kova ukrainalainen Hanna Platitsyna (8.10). Tampereen Pyrinnön duo Lotta Harala ja Reetta Hurske hamuavat Nezirin vanavedessä parannusta kauden parhaisiinsa.

1500m

kärkinimet:
Oona Kettunen
Camilla Richardsson

Naisten 1500 metriä vaikuttaisi ennakkoon olevan vahvasti kahden kauppaa. Vaasassa hienosti juossut Camilla Richardsson kohtaa Oona Kettusen tämän nykyisessä kotihallissa. Vaasan kolmosen perusteella vaikuttaisi siltä, että Richardssonilla saattaisi olla hyvinkin varaa ruuvata ennätystään nykyistä (4:29.15) parempiin lukemiin.

800m

kärkinimet:
Zenitha Eriksson
Karin Storbacka
Anastasya Tkachuk UKR

800 metrillä vaikuttaisi olevan Vaasan kisan uusinta luvassa. Botnia Gamesin voittaja Anastasya Tkachuk on kisan ennakkosuosikki numero yksi. Karin Storbacka ja Zenitha Eriksson ottavat selvää siitä, kumpi on IK Falkenin tämän hetken paras kasinjuoksija.

200m

kärkinimet:
Jonna Berghem
Anniina Laitinen
Hanna-Maari Latvala
Minna Laukka
Jasmin Showlah
Milja Thureson

Hanna-Maari Latvala pääsee kotihallissaan päämatkansa kimppuun. Latvala on tämän kansallisen startin isoin nimi ilman muuta. Kotimaisittain kisa on kova, sillä Latvalan lisäksi viivalle astelevat Jonna Berghem, Anniina Laitinen, Jasmin Showlah, Milja Thureson sekä JKU:n toinen kova menijä Minna Laukka.

60m

kärkinimet:
Jonna Berghem
Hanna-Maari Latvala
Minna Laukka
Olesya Povh
Jasmin Showlah
Milja Thureson

Hanna-Maari Latvala kohtaa vuoden 2011 60 metrin Euroopan mestari Olesya Povhin. Ukrainalaisen ennätys on kiven kova 7.13 ja satanenkin on ulkona taittunut ajassa 11.08. Suomalaisnippu Laukka, Berghem, Showlah ja Thureson ovat nimiä, joita on syytä tarkkailla Latvalan lisäksi.

Miehet

kolmiloikka

kärkinimet:
Tuomas Kaukolahti
Simo Lipsanen
Ville Mylläri
Aleksi Tammentie

Suomalaista kolmiloikkaa viime vuodet dominoinut Aleksi Tammentie on Jyväskylän kisojen ykkösnimi. Mukana Tammentien lisäksi ovat yli 15 metrin miehistä Kaukolahti, Lipsanen sekä Mylläri.

pituus

kärkinimet:
Arttu Halmela
Elvijs Misans LAT
Kristian Pulli
Eemeli Salomäki
Henri Väyrynen

Kotimaiset kärkinimet Halmela, Pulli ja Väyrynen kohtaavat Latvian kahdeksan metrin miehen Elvijs Misansin Jyväskylän pituuskisassa. Pystyvätkö nämä miehet hätyyttelemään Eero Haapalan kahden vuoden takaista Hipposhallissa hyppäämää tulosta 803? Entä miten hyppää seiväsmies Eemeli Salomäki, jonka ennätys tässä hiekkalaatikkolajissa on 757.

seiväs

kärkinimet:
Mareks Arents LAT
Samuli Järvelä
Perttu Korhonen

Samuli Järvelä ja Perttu Korhonen käyvät Hippoksella kauden parhaitansa petraamaan. Kisan ennakkosuosikki on kuitenkin Vaasassa jaettuun voittoon hypännyt Latvian Mareks Arents.

korkeus

kärkinimet:
Sami Itani
Mauri Kaattari
Mika Polku

Ennätyksiä vertaillessa korkeuskisan herra ja hidalgo on korkeushypyn SE-mies Mika Polku. On kuitenkin tehtävä sellainen pieni sivuhuomautus, että miehen ennätysvuosista on aikaa reilusti. Totisemmin kun tarkastellaan kisan kärkinimiä, niin ottelijanakin tunnettu Mauri Kaattari lienee viimeaikaisilla näytöillään kisan kovin tekijä. JKU:n ottelijaässä Sami Itani on mukana korkeuskisassa kotiyleisön riemuksi.

60m aj

kärkinimet:
Joona-Ville Heinä
Elmo Lakka
Pasi Roslund
Otto Seppälä
Osku Torro

Ennakkoasetelma on se, että kisa tulee olemaan Heinä vs Lakka. Kotihallissaan juokseva Lakka on instagram-tilinsä perusteella ainakin vahvassa kunnossa. Kaksikon takana Roslund ja Seppälä on syytä myös laittaa merkille. Mielenkiintoista on myös nähdä viime kesänä totisemman urheilun taakseen jättäneen JKU:n korkeusmiehen Osku Torron edesottamukset pika-aidoissa.

1500m

kärkinimet:
Andreas Bueno DEN
Panu Jantunen
Ossi Kekki
Allar Lamp
Anders Lindahl
Riku Marttinen
Tuomo Salonen
Arttu Vattulainen

Miesten kisan voittajasuosikki on Tanskan Andreas Bueno, joka kellotti viime viikonloppuna tällä matkalla Irlannissa 3:42. Suomalaisittain kisa vaikuttaa ennakkoon tasaiselta ja mielenkiintoiselta. Kärkinimet kotimaan ravureista ovat Vaasassa kolmosen voittanut Marttinen, saman kisan kakkonen Vattulainen, 800 metrin spesialisti Salonen, Jantunen, Kekki, Lindahl sekä Viron Lamp. Mielenkiinnolla seuraamme myös Barcelonan EM-kisoissa estejuoksussa Suomea 2010 edustaneen Joonas Harjamäen menoa.

800m

kärkinimet:
Pauls Arents LAT
Jaakko Laakso
Ville Lampinen
Renars Stepins LAT

Vaasassa heti kättelyssä 1:50 puhkoneen Ville Lampisen vastaan asettuu latvialaiskaksikko Arents, Stepins. Suomalaisittain kisassa on Lampisen ohella mielenkiintoista nähdä Jaakko Laakson avaus tällä matkalla.

200m

kärkinimet:
Jani Koskela
Petteri Monni
Kasperi Pöntinen
Eetu Rantala
Samuli Samuelsson
Matti Välimäki
Jonathan Åstrand

Jonathan Åstrand juoksi kaksi vuotta sitten hallikaudella huiman ajan 20.72. Mihin lukemiin kello seisahtuu Hippoksella launtaina? Kuka kellon ylipäätään pysäyttää? Mitä tekee viime kesän sprintterinimi Eetu Rantala? Paljon kysymyksiä, joihin saadaan kisan jälkeen vastauksia. Joka tapauksessa Åstrandin ja Rantalan lisäksi mukana on nippu kotimaan kärkinimiä: Koskela, Pöntinen, Samuelsson, Monni. On mukava nähdä listoilla pitkästä aikaa 400 metrin erikoismies Matti Välimäki.

60m

kärkinimet:
Otto Ahlfors
Elmo Lakka
Petteri Monni
Ville Myllymäki
Eetu Rantala
Olli Rantanen
Samuli Samuelsson
Markus Skyttä
Jonathan Åstrand

Åstrandin ja Rantalan kaksintaistelua odotetaan tässäkin lajissa. Ville Myllymäki on kuitenkin ollut siinä määrin hyvässä lyönnissä, ettei häntäkään sovi laskea kärkikahinoista ulos. Muita kovia kotimaisia kisassa ovat Ahlfors, Lakka, Monni, Rantanen, Samuelsson sekä Skyttä.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta