Oodi Kaisalle! Elä uudelleen Mäkäräisen uran viisi hienointa hetkeä


Kaisa Mäkäräinen päätti upean uransa nelossijaan Kontiolahden maailmancupissa lauantaina.
Veijo Vaakanainen: 14.03.2020 21:30Ampumahiihto
Oodi Kaisalle! Elä uudelleen Mäkäräisen uran viisi hienointa hetkeä
Kaisa Mäkäräisen voitonjuhlat. Andrew Fedorov [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
14.3.2020 päättyi yksi Suomen modernin ajan menestyksekkäimpiä urheilu-uria, kun Kaisa Mäkäräinen saapui neljäntenä maaliin naisten takaa-ajokilpailussa. Mäkäräistä ja hänen poikkeuksellista uraa kunnioittaaksemme muistelemme tässä jutussa hänen uransa viittä ehkä hienointa suoritusta.

Kaisa Mäkäräisen ura ampumahiihdon huipulla hakee vertaistaan. Mäkäräinen ehti saavuttaa pitkällä urallaan kolme maailmancupin kokonaisvoittoa, yhden maailmanmestaruuden ja viisi himmeämpää MM-mitalia, 27 maailmancupin voittoa sekä kaikkiaan 85 palkintosijoitusta.

Mäkäräisen uralle mahtuu siis monia tähtihetkiä sekä toinen toistaan hienompia suorituksia. Jotkut suoritukset nousevat kuitenkin muiden yläpuolelle ja seuraavaksi muistelemmekin Mäkäräisen uran viittä ehkä hienointa urheilusuoritusta.

5. Östersundin takaa-ajo 2010


Mäkäräinen oli takaa-ajoa edeltäneessä sprinttikilpailussa ottanut uransa ensimmäisen maailmancup-voiton ja pääsi lähtemään takaa-ajokilpailuun kärkipaikalta 18 sekuntia ennen Saksan Miriam Gössneriä. Mäkäräinen osoitti takaa-ajossa, että edellisen kilpailun voitto ei suinkaan ollut mikään onnenkantamoinen.

Suomalainen teki ampumapaikalla jäätävän varmaa jälkeä ja ampui uransa ensimmäisen nolla-ammunnan neljän ammunnan kilpailussa. Mäkäräinen oli kilpailussa lopulta murskaavan ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Gössner hävisi hänelle lähes puolitoista minuuttia.
4. Oberhofin yhteislähtö 2020


Mäkäräisen uran viimeiseksi jäänyt voitto oli yli myös yksi hänen uransa hienoimmista. Yhteislähtökilpailu käytiin erittäin haastavissa olosuhteissa, joissa puuskainen tuuli kiusasi rajusti kilpailijoita. Tuuliset olosuhteet olivat usein olleet Mäkäräiselle myrkkyä, mutta tällä kertaa hän hallitsi olosuhteet mestarillisesti.

Läpi kauden ammuntansa kanssa takkuillut Mäkäräinen saapui johtoasemassa viimeiseen ammuntaan, mutta voiton tiellä oli erittäin raju tuulenpuuska. Suomalainen joutui muiden tavoin odottamaan ja kyttäämään parempia tuulirakoja ja kaatoi tauluja yksi kerrallaan.

Ammunta kesti reilusti yli minuutin, mutta toisin kuin hänen kilpakumppaninsa, Mäkäräinen selätti olosuhteet ja poistui ampumapaikalta ilman sakkokierroksia. Puuskaisissa olosuhteissa koko kilpailun vain yhdellä sakolla selvinnyt Mäkäräinen oli kilpailun ylivoimaisesti paras ampuja, mikä takasi hänelle hänen uransa ensimmäisen voiton Oberhofissa.
3. Kontiolahden takaa-ajo 2014


Kontiolahden viikonloppu 2014 oli Kaisa Mäkäräisen suurta juhlaa. Hän oli jo saavuttanut kaksi pikakilpailun voittoa ja lähti viikonlopun päättävään takaa-ajokilpailuun kuusi sekuntia ennen Norjan Tora Bergeriä. Takaa-ajossa Berger eikä kukaan muukaan ei kuitenkaan mahtanut Mäkäräiselle yhtään mitään.

Vaikka Mäkäräinen ampui kilpailussa kaksi sakkoa, hän oli kilpailussa täysin ylivoimainen. Viimeiselle ampumapaikalle hän saapui selvässä johtoasemassa ja puhdas ammuntasuoritus sinetöi viikonlopun kolmannen voiton. Eroa kilpailussa toiseksi sijoittuneeseen Valko-Venäjän Daria Domratshevaan kertyi lopulta minuutti ja kolmanneksi sijoittunut Venäjän Olga Zaitseva hävisi Mäkäräiselle lähes kaksi minuuttia.
2. Oslon normaalimatka 2015


Oslon Holmenkollen oli usein Mäkäräiselle haastava paikka ja Holmenkollenin ampumapenkka tuotti hänelle usein suuria haasteita. Kaudella 2015 Oslossa nähtiin kuitenkin yksi Mäkäräisen uran upeimmista suorituksista, kun hän voitti normaalimatkan kilpailun näytöstyyliin.

Numerolla kaksi matkaan lähtenyt Mäkäräinen nakutti nollia ampumapaikka toisensa jälkeen ja piti samalla ladulla kilpailun nopeinta vauhtia. Kun Mäkäräinen saapui sumuisessa Oslossa viimeiselle pystypaikalle, hän tiesi, että nollilla kilpailun voitto on hänen. Neljäskin paikka sujui puhtaasti ja Mäkäräinen ampui näin ensimmäistä kertaa neljään vuoteen neljän ammunnan kisan nollille.

Ensimmäisenä urheilijana maaliin tullut Mäkäräinen joutui seuraamaan maalialueella pitkään, kuinka muut kilpailijat urakastaan suoriutuvat, mutta hänen voittonsa ei ollut missään vaiheessa uhattuna. Suomalaisurheilijan voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Daria Domratshevaan oli lopulta reilusti yli minuutin.
1. Hanti-Mansiskin takaa-ajo 2011


Mäkäräisen uran hienoimmasta yksittäisestä suorituksesta ei ole mitään epäselvyyttä. Maaliskuun 6. päivä vuonna 2011 oli täydellinen päivä Kaisa Mäkäräiselle ja se päättyi ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan suomalaisnaisen voittamaan ampumahiihdon maailmanmestaruuteen.

Mäkäräinen oli onnistunut erinomaisesti jo edellisenä päivänä kilpaillussa pikakilpailussa, jossa hän oli pudottanut kaikki kymmenen taulua ja saavuttanut MM-hopeaa. Tuolloin Mäkäräisen tavoin nollat ampunut Saksan Magdalena Neuner oli ollut ladulla Mäkäräistä nopeampi ja lähti näin takaa-ajoon 12 sekuntia ennen suomalaista.

Sekä Mäkäräinen että Neuner ampuivat nollille kolme ensimmäistä paikkaa ja kovempaa vauhtia ladulla pitänyt saksalainen kasvatti tasaisesti eroa Mäkäräiseen. Viimeisellä ampumapaikalla Neunerilla oli jopa varaa ampua yksi sakko varmistaakseen toisen peräkkäisen mestaruuden. Saksalaistähti ampui kuitenkin ensimmäisen ja viimeisen laukauksen ohi ja joutui näin kiertämään kaksi sakkokierrosta.

Neunerin lähdettyä kiertämään sakkokierroksia ampumapaikalle saapui Mäkäräinen, jolla oli vielä nolla-ammunnalla mahdollisuus nousta mestaruustaistoon. Suomalainen kesti paineet erinomaisesti ja ampui viimeisenkin paikan nollille ja lähti ampumapaikalta kahdeksan sekuntia ennen Neuneria.

Viimeisellä hiihtokierroksella Mäkäräinen lensi, eikä sakkokierrosten rasittama saksalainen pystynyt vastaamaan suomalaisen vauhtiin. Mäkäräisen saapuessa maalialueelle peli oli jo selvä ja hänellä oli jopa aikaa ottaa Suomen lippu mukaan loppusuoralle kaartaessaan. Ero Neuneriin oli lopulta maalissa yli 20 sekuntia ja pronssille yltänyt Ruotsin Helena Ekholm jäi Mäkäräiselle lähes kaksi minuuttia.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta