Tappelu keihään olympialipusta viikonlopun kruunu Oulussa


Teemm katsauksen Oulun Kalevan kisojen heittolajeihin.
Etusuora: 22.07.2016 09:10Yleisurheilu
Tappelu keihään olympialipusta viikonlopun kruunu Oulussa
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Etusuora teki katsauksen Oulun Kalevan kisojen heittolajeihin.

Miehet kuula

Ainoa voittajasuosikki on EM-kävijä ja 20 metrin puhkaisija Arttu Kangas. Vaikka Kankaanpään seudun Leiskun mörssäri notkahti EM-karsinnassa, on hän ollut tänä kesänä tasaisessa noin 19,5 metrin kunnossa. Timo Kööpikkä oli kesäkuussa varmassa 18,5 metrin iskussa, mutta on jäänyt heinäkuussa alle 18 metrin. Tomas Söderlund on puskenut tänä kesänä kahdesti yli 18 metriä ja tappelee Kööpikän kanssa hopeasta.

Jos Kööpikkä ja Söderlund kompuroivat, kyttäävät Henri Pakisjärvi ja Mika Lönnblad mitalia 17 metrin tuntumassa. Yllätyskortti on talvella yli 17 metriä hallissa pukannut Niklas Loukola, joka ei ole kilpaillut kesällä ollenkaan.

Naiset kiekko

Tilastokärki ja EM-kävijä Salla Sipponen on ollut melko tasaisessa 54-55 metrin iskussa. Hän jahtaa uransa ensimmäistä aikuisten SM-kultaa. Konkari Tanja Komulainen paiskoo vuorenvarmasti 53-54 metrin tuntumaan. Viidesti putkeen kiekon SM-mitaleilla ollut Katri Hirvonen jahtaa uransa ensimmäistä lajin kultaa Kalevan kisoissa, mutta joutuu nostamaan tasoaan kesän 51-metrisistä.

Vuonna 2005 uransa ainoan SM-mitalin saavuttanut Pauliina Aalto on vertynyt 50 metrin iskuun ja kyttää kärkikolmikon töpeksintää. Lotta-Kaisa Elianderin ainoa SM-mitali on vuodelta 2009 ja hänkin on päässyt yli 50 metrin kuntoon. Elina Mattila ei ole ylittänyt kesällä 50 metrin rajaa, mutta nousukuntoisena saattaa tehdä sen Oulussa. Myös Vilma Paakkala on pyörinyt kesän alle 50 metrin lukemissa.

Naiset Kuula

Kisan tilastoykkönen on lajin kuusinkertainen Suomen mestari Suvi Helin heinäkuun alussa pukkaamallaan kaarella 15,07. Sen jälkeen Helin on pyörinyt 14,60:n tuntumassa ja sunnuntaina Sastamalassa hän ei saanut tulosta ollenkaan. Neljä SM-mitalia putkeen lajissa vienyt Katri Hirvonen lähenteli talvella hallissa 15 metriä, mutta ei ole työntänyt kuulaa kesällä kisoissa ollenkaan.

Kaisa Kymäläinen on puskenut kesällä vuorenvarmasti 14,5 metrin tuntumaan, joten häneltä voidaan odottaa lähelle 15 metriä menevää kaarta. Varmaa yli 14 metrin kuntoa puhkunut Tara Tuominen pukkasi sunnuntaina Sastamalassa ennätyksensä 14,55, joten hän on mukana mitalitaistelussa. Senja Mäkitörmä ja Oona Vilermo ovat hyytyneet talven 14,5 metrin kunnosta alle 14 metrin lukemiin. Taija Keskinen ja 17-vuotias Henna Sallinen saattavat hyvänä päivänä livauttaa vähän yli 14-metrisen.

Naiset Keihäs

Kauden ainoa 60 metrin ylitys on irronnut Heidi Nokelaiselta, joka romahti Amsterdamin karsinnassa, mutta on kotimaassa osoittanut varmaa tuloskuntoa 57-58 metrin tuntumassa. Jenni Kangas väläytteli Amsterdamissa sekä karsinnassa että finaalissa kilpailijan ominaisuuksiaan ja paiskoo kisassa kuin kisassa vähintään 57 metriä.

Lahdessa lähes 59 metriä tykittänyt Oona Sormunen on vienyt lajissa viisi viimeistä SM-kultaa ja heittää hänkin yleensä takuuvarmasti ainakin 56-57 metriä. Myös Rioon lähtevä Sanni Utriainen paiskoo lähes varmasti vähintään 56-57 metriä, joten naisten keihäsfinaalissa on lupa odottaa 60 metrin ylityksiä.

Jelena Jaakkola oli kesäkuussa mukavassa 55 metrin iskussa, mutta viimeiset kisat ovat tuottaneet vain vähän yli 50 metrin tulokset. Piia Pyykkinen on päässyt tänä kesänä niukasti yli 50 metrin kolmesti, Saara Lipsanen ja Milja Lusila kerran.

Miehet Moukari

Rioon matkaava EM-seiska David Söderberg on jäänyt tänä vuonna alle 75 metrin vain Amsterdamin karsinnassa ja finaalissa. Riosta ulos jäänyt Tuomas Seppänen hamuaa uransa ensimmäistä SM-kultaa, mutta tuloskunto on ollut laskeva alkukesän yli 75 metristen jälkeen.

Jesse Lehto ja Tommi Remes ovat olleet koko kesän melko varmassa 71 metrin kunnossa. Myös Henri Liipola on paiskonut melko usein vähän yli 70-metrisiä. Juho Saarikoski ei ole kilpaillut pariin kuukauteen, joten hänen kuntonsa on arvoitus. Joachim Koivu ja Markus Kokkonen omaavat kapasiteettia yli 70 metrin, vaikka paras kunto pysynyt piilossa.

Miehet Kiekko

Ainoa voittajasuosikki on kaksi edellistä SM-kultaa yli 60 metrin tuloksilla vienyt Pyry Niskala, joka on paiskannut 60 metrin rajan yli tänä vuonna neljästi. Ville Kivioja on kohtuullisen tasaisessa 55 metrin kunnossa. 20-vuotias Oskari Perälampi on paukutellut tänä vuonna jo pari kertaa 55 metrin paikkeille. Takavuosien tähti Frantz Kruger on vetäissyt pari 55 metrin kilpailutulosta ja kärkkyy SM-mitalia.

40-vuotias Juha Lahdenranta, Olli-Pekka Korhonen, Teemu Poikolainen ja Olli Takala linkoavat varmasti vähintään 51 metriä. 46-vuotiaan Jouni Helppikankaan kesän ainoa kilpailutulos on heinäkuun alun reilu 52-metrinen. Pian 52 vuotta täyttävä Johan Åkerlund on paiskannut tänä vuonna neljästi yli 50 metriä.

Naiset Moukari


Sekä konkari Merja Korpela että viime vuonna SM-kullan napannut Inga Linna ovat paukutelleet tänä vuonna tasaisesti 66-67 -metrisiä, joten Kalevan kisoissa saattaa napsahtaa lähemmäs 70 metriä. Pronssista taisteleva Johanna Salmela ja Jenni Penttilä, jotka ovat varmassa yli 62 metrin iskussa, Salmela tosin jonkin verran niskan päällä.

18-vuotias Emilia Olkkonen on naputellut tänä vuonna hieman yli 60-metrisiä. Yli 60 metrin potentiaali löytyy myös Heli Rinnekarilta ja Jonna Miettiseltä. Viime kesänä 60 metriä pilkkanaan pitänyt Milja Jylhänniska on arvoitus, sillä vuoden ainoa kisa kesäkuun alussa tuotti kuusi ruksia pöytäkirjaan. Tuore tyttöjen EM-pronssimitalisti Kiira Väänänen on päässyt naisten moukarilla parhaimmillaan 58 ja puoleen metriin.

Miehet Keihäs

EM-pronssimitalisti ja hallitseva Suomen mestari Antti Ruuskanen palaa areenoille EM-finaalissa sattuneen loukkaantumisen jälkeen. Miehen iskukyky on arvoitus, mutta loukkaantumista edeltänyt 85 metrin rutiinitaso on mahdollinen. Amsterdamissa karsiutunut Tero Pitkämäki ei ole myöskään kilpaillut kolmeen viikkoon eli on saanut levätä ja harjoitella.

Kalevan kisojen eräs kohokohta on Ari Mannion ja Teemu Wirkkalan tappelu kolmannesta paikasta Rion olympialaisiin. Mannio karsiutui Amsterdamissa ja mies on jäänyt kolmessa edellisessä kisassaan alle 80 metrin. Wirkkala ei ole kilpaillut kesäkuun lopun Paavo Nurmi Gamesin jälkeen, jolloin lensi vähän reilu 80-metrinen. Molemmat keihärit ovat valmistautuneet tosissaan Kalevan kisoihin, joten Oulussa saattaa lentää yllättävänkin pitkälle.

22-vuotias Joni Karvinen paiskasi 80-metrisen kesäkuun alussa Raaseporissa ja Lahden Eliittikisojen 76-metrinen kielii mahdollisuuksista lähennellä rajaa myös Oulussa. Sami Peltomäki paiskasi toukokuun lopussa 79 metriä ja on heinäkuussa pyörinyt 75 metrin tuntumassa. Sampo Lehtola oli alkukesästä varmassa 78-metrin kunnossa, mutta ei ole kilpaillut heinäkuun alun karnevaalien 75-metrisen jälkeen.

Jani Kiiskilä naputteli alkukesästä varmasti 78-metrisiä, mutta on sittemmin tullut tuloksissa pari metriä alaspäin. 75 metriä tänä kesänä pommittanut Harri Haatainen heittää urallaan 21 kerran Kalevan kisoissa ja jahtaa uransa ensimmäistä aikuisten SM-mitalia. Kisan jokerikortti on Eetu Vanhamäki, joka kohensi viikko sitten Virroilla ennätyksensä lukemiin 77,77 ja paiskasi kisassa toisenkin heiton melkein 77 metriin.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta