Kalevan kisojen ennakko: hypyt ja ottelut


Etusuora: 29.07.2015 20:04Yleisurheilu
Kalevan kisojen ennakko: hypyt ja ottelut
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Lajin nimen alla on ilmoittautuneiden top-3 kesän tilastotulosten perusteella.

Miehet

Korkeus, sunnuntai 2.8.

[quote_box_center]2.17 Samuli Eriksson
2.14 Jussi Viita
2.12 Mauri Kaattari
[/quote_box_center]Korkeushypyssä kesä on ollut tulostasoltaan suhteellisen vaatimaton. Tilaston kärkikaksikko Samuli Eriksson sekä Jussi Viita ovat kenties ennakkoon tiukimmin voittotaistossa kiinni. Tosin viimeisimmät kisat puoltaisivat ottelijanakin tunnetun Mauri Kaattarin olevan kenties tällä haavaa parhaimmassa vireessä. Myös Richard Östman on varteenotettava ehdokas mitaleille. Mielenkiintoista on huomata listalla myös viime kauteen uransa päättäneen Osku Torron nimi. Torrolla ei ole tältä kaudelta tulosta, mutta tiedä vaikka vanha vertyy vielä aivan voittokahinoihin asti mukaan.

Seiväs, lauantai 1.8.

[quote_box_center]5.45 Eemeli Salomäki
5.35 Jouni Marjaniemi
5.35 Niko Koskinen
[/quote_box_center]Seipään ykkösnimi on Eemeli Salomäki, joka on kauden tilastokärki Madridissa hyppäämällään tuloksella 5.45. Salomäki on voittanut aiemmin urallaan mestaruuden neljästi ja vaikuttaisi olevan ennakkoon kovin mestarisuosikki tälläkin kertaa. Kovimmat haastajat lienevät nuoret miehet Tomas Wecksten sekä Niko Koskinen. Koskinen oli 19-sarjan EM-kisoissa toinen Weckstenin ollessa neljäs. Nuorella seiväskaksikolla on eittämättä kuntokäyrä hyvässä nousussa. Edellä mainittujen lisäksi on hyvä pitää muistissa myös Jere Bergius, jolla on porukan kovin ennätys, 5.72. Myös Perttu Korhonen sekä Jarno Kivioja kärkkyvät mitalin syrjään kiinni siinä missä Jouni Marjaniemikin.

Pituus, lauantai 1.8.

[quote_box_center]7.95 Eero Haapala
7.93 Henri Väyrynen
7.80 Kristian Pulli[/quote_box_center]Pituudessa on odotettavissa tiukka vääntö mitaleista. Eero Haapala sekä Henri Väyrynen ovat tilastoissa kahden kärki, mutta kovia haastajia riittää kyllä. Etenkin Mikko Kivisellä on sanansa sanottavana. Arttu Halmelan kesä on ollut vaisu, mutta miehellä on ilman muuta onnistuessaan saumaa kärkikahinoihin mukaan. MM-raja on kova, 8.10. Se voi olla vielä liikaa, mutta olosuhteiden ollessa suotuisat kahdeksaa metriä voidaan hätyytellä useammankin miehen voimin. Viime vuoden mestari Kristian Pulli ei hyppää Porissa nivusvaivan takia.

Kolmiloikka, sunnuntai 2.8.

[quote_box_center]16.15 Simo Lipsanen
16.01 Kristian Pulli
15.97 Tuomas Kaukolahti[/quote_box_center]Kolmiloikassa on vuorossa vallanvaihto. Seitsemän edellistä mestaruutta voittanut Aleksi Tammentie ei ole mukana Porin kisoissa. Todennäköisimmin joku nuorista miehistä kruunataan loikan mestariksi. Nivusvaivaisen Pullin poissa ollessa vankimmat ehdokkaat mestariksi ovat Tallinnan kisoissa Suomea edustaneet Tuomas Kaukolahti ja Simo Lipsanen, joista jälkimmäinen säväytti erityisesti Cheboksaryn loikkakisassa. Kaksikon lisäksi mitalisijoille tavoittelevat vahvimmin Ville Mylläri sekä Tuomas Koukkula.

10-ottelu, lauantai 1.8. ja sunnuntai 2.8.

[quote_box_center]
7743 Elmo Savola
7621 Juuso Hassi
7462 Joli Koivu[/quote_box_center]Tilastokärjen Thomas Barrineaun puuttuessa ilmoittautuneiden joukossa nousee Tallinnassa hienosti otellut Elmo Savola ottelun ennakkosuosikin asemaan. Savolan ohella toinen Tallinnan kävijä Juuso Hassi on niin ikään ykköskandidaatteja mestaruuskahinoissa. Kaksikon takana on tilastojen valossa hieman hajurakoa. Mitalisijoille mielivät tänä vuonna ennätystään roimasti petrannut Joli Koivu, Tero Ojala, Otto Ylöstalo sekä tähän kauteen ottelu-uransa päättävä Sami Itani.

Naiset

Korkeus, lauantai 1.8.

[quote_box_center]184 Laura Rautanen
184 Sini Lällä
183 Linda Sandblom
[/quote_box_center]Korkeudessa on ennakkoon luvassa erittäin tiukka kamppailu Laura Rautasen ja Sini Lällän välillä. Viimeisimmät keskinäiset kilpailut ovat olleet näiden kahden naisen välillä äärimmäisen tasaväkisiä. Sekä Rautanen että Lällä kirjauttivat Lapinlahdella tuloksekseen 1.84 ja Joensuussa 1.78. Heidän lisäkseen kultaa jahtaa ilman muuta myös Suomea Universiadeissa edustanut Linda Sandblom.

Seiväs, sunnuntai 2.8.

[quote_box_center]455 Minna Nikkanen
425 Erica Hjerpe
420 Wilma Murto
[/quote_box_center]Tämän kauden yksi kiinnostavimmista lajeista on ollut naisten seiväs. Minna Nikkanen on liidellyt omilla lukemillaan kirjauttaen itselleen uuden SE:n 4.55. Nikkanen hamuaa varmasti myös Porista itselleen huipputulosta. Hänen takanaan nuoret haastajat tekevät tohinalla tuloaan. Wilma Murto, Elina Lampela, Aino Siitonen sekä Erica Hjerpe ovat kaikki hypänneet kesän mittaan hienosti. Toivottavasti seiväspaikalla olot ovat otolliset, sillä tämän porukan keskinäisellä kilvoittelulla on mahdollista saada aikaan huikea otatus. Luvassa on mahdollisesti jopa kaikkien aikojen kotimainen seiväskisa.

Pituus, sunnuntai 2.8.

[quote_box_center]633 Sanna Nygård
621 Anne-Mari Lehtiö
616 Iida Kalliomäki
[/quote_box_center]Pituuskisan suosikki on Universiadeissa upeasti kuudenneksi hypännyt Sanna Nygård. Nygård on kauden mittaan hypännyt melko tasaisesti ja omaa kovimman tilastonoteerauksen. Nygårdin takana Anne-Mari Lehtiö on tänä kesänä tehnyt hienoa jälkeä hilaten ennätyksensä lukemiin 6.21. Pituuskisaan oman mausteensa tuo hallikaudella lupaavasti 6.34 hypännyt Emmi Mäkinen, joka ei ulkoradoilla vielä ole kauttaan avannut. Erittäin mielenkiintoista on nähdä myös aituri Matilda Bogdanoffin edesottamukset hiekkalaatikolla. Kaksi vuotta sitten Vaasassa Bogdanoff vei pituuden mestaruuden tuloksella 6.22.

Kolmiloikka, lauantai 1.8.

[quote_box_center]14,06 Kristiina Mäkelä
13,44 Essi Lindgren
13,34 Sanna Nygård
[/quote_box_center]Kisan ykkösnimi on Kristiina Mäkelä, jonka kauden paras 14.06 on aivan omilla luvuillaan. Viimeisimmät kisat eivät ole kuitenkaan Mäkelällä sujuneet aivan toivotulla tavalla. Mikäli tulos pyörii Porissa Lapinlahden tapaan 13.40 nurkilla, voi Mäkelällä olla edessään täysi päivätyö pitää takanaan Sanna Nygård sekä Essi Lindgren.

Seitsenottelu, perjantai 31.7. ja lauantai 1.8.

[quote_box_center]5715 Jutta Heikkinen
5549 Miia Kurppa
5540 Miia Sillman
[/quote_box_center]Tilastoykkönen Jutta Heikkinen lähtee Porin otteluun ykkösnimenä. Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kisoissa komeat uudet ennätyslukemat 5715 otellut Heikkinen on tilastoissa selvästi muita edellä. Ottelu on kuitenkin aina arvaamaton laji, sillä kahden kilpailupäivän aikana ehtii sattua ja tapahtua. Missään nimessä ei ole ennalta selvää, ketkä mitalit lopulta nappaavat. Mitalijahtiin lähtevät Heikkisen lisäksi kärkkäimmin Miia Kurppa, Miia Sillman, Jutta Heinonen, Jessica Rautelin, Maria Huntington sekä Jutta Heikkisen kaksoissisko Hertta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta