Kiekonheiton kärkituloksen tehnyt Christoph Harting: Ei syytä pillastua


Jukka Moisio: 12.05.2015 16:29Yleisurheilu
Kiekonheiton kärkituloksen tehnyt Christoph Harting: Ei syytä pillastua
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Kiekonheittomestari Robert Hartingin pikkuveli Christoph heitti sunnuntaina Wiesbadenissa kaksi uransa pisintä heittoa. Hän sinkautti heti ensimmäisellä kierroksella limpun maailman kärkitulokseen 67,53, jolla oma ennätys parantui kaksi ja puoli metriä. 24-vuotias saksalainen ei kuitenkaan mennyt täysin sekaisin ennätysparannuksesta.
- Jos olisi lentänyt yli 68 metriä, niin olisin saattanut vähän pillastua, kertaili Christoph Harting Saksan yleisurheiluliiton haastattelussa.

Yli kaksimetrinen saksalaisjätti oli lähellä jättää sunnuntaisen kilpailun kokonaan väliin, sillä hänellä on ollut pari päivää ongelmia sisäreiden alueella.
- En pystynyt tekemään kunnollisia verryttelyheittoja, mutta ensimmäinen kilpailuheitto oli hyvin rento. Halusin vielä parantaa tulosta, mutta en enää pystynyt niin rentoihin suorituksiin. Joka tapauksessa tämä oli tietysti hyvä alku kaudelle.

Ensimmäinen heitto jäi Hartingin parhaaksi, mutta viimeisellä kierroksella kiekko kantoi vielä lukemiin 65,42. Hän ei ole huolissaan reidestään, jonka kipuilu johtuu heittäjän mukaan kovasta harjoittelusta.
- Jalat ovat ehkä vähän ylirasittuneet. Kun harjoituskuorma tästä vähenee, niin ongelmat helpottavat.

Robert Harting tunnetaan villeistä tuuletuksista paidan repimisineen eikä myöskään Christoph ota urheilua turhan vakavasti. Ennätystuloksensa hän heitti kovaäänisen musiikin säestyksellä.
- Totta kai tarvitaan tietynlainen "flow", hyvä rytmi, kunnon bassovoittoista elektronista musiikkia - siitä syntyy hyvä tunnelma! Musiikki auttaa siirtämään positiiviset tunteet heittämiseen ja vähentää paineita.
- Nautin urheilusta siten, että pidän hauskaa kentällä. Monet ajattelevat, että "minun pitää tehdä näin ja näin - ja se edellyttää, että teen näin ja näin enkä saa tehdä noin". Minä sanon itselleni, että on kaksi mahdollisuutta: homma joko toimii tai ei toimi - ja sitten mennään kotiin. Yksityiselämässäni urheilulla ei ole suurta roolia. Se helpottaa paineita, kun koko elämä ei pyöri urheilun ympärillä.

Kehityksen taustalla valmentajanvaihdos

Christoph Hartingin edellinen ennätys 64,99 syntyi kaudella 2013, jolloin hän osallistui myös Moskovan MM-kisoihin. Ennätyskautta seurasi kuitenkin tuloksellisesti kehnompi vuosi 2014.
- Siinä tapahtui paljon asioita. Valmennuspuolella Werner Goldmann vaihtui Torsten Schmidtiin. Samalla vaihdoin tekniikkaa ja korjasin ruokavaliota. Kun kaikki tapahtui kerralla, kehittyminen oli hankalaa. Mutta tuo kannatti tehdä viime vuonna, sillä nyt ehdin huippukuntoon ensi vuoden olympialaisiin.

Harting kehuu vuolaasti uutta valmentajaansa Torsten Schmidtiä, joka valmentaa myös veli-Robertia ja Julia Fischeriä.
- Hän on ehdottoman innovatiivinen huippuvalmentaja. Torsten on ainoa tietämäni valmentaja, joka ei yritä puristaa kaikkia heittäjiä samaan muottiin vaan etsii kullekin urheilijalle parhainta tekniikkaa. Robert, Julia ja minä emme pyri samanlaiseen tekniseen suoritukseen, vaikka tietysti jotkut perusasiat pitää olla kaikilla kunnossa. Yksillöllisen tekniikan hakeminen vaatii aikaa, energiaa ja ennen kaikkea hyvää vuorovaikutusta. Pidän Torstenista ihmisenä ja valmentajana - on ilo tehdä yhteistyötä hänen kanssaan.

Christophia kuusi vuotta vanhemman Robert-veljen polvi leikattiin viime syksynä eikä hän ole pystynyt harjoittelemaan normaalisti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että valmentaja Schmidt olisi pystynyt keskittymään enemmän pikkuveljen harjoitteluun.
- Olen ollut vasta helmikuusta lähtien Berliinissä Torstenin valmennuksessa. Olin poliisipäällikön opintojen vuoksi viime syksystä lähtien Kienbaumissa, missä harjoittelin poliisien valmentajan Wolfgang Kurthin kanssa. Kävin Berliinissä vain muutamina viikonloppuina.

Helmikuusta lähtien Christoph on toiminut poliisipäällikkönä (käytännössä ilmeisesti ammattiurheilijana, toim. huom.), mikä on helpottanut heittäjän arkea.
- Ei tarvitse stressata opiskelusta ja toimeentulo on turvattu. Opiskelu vei sitä paitsi ajoittain paljon energiaa ja tutkintovaiheessa harjoittelu jäi vähemmälle.

Robert Hartingilla on hallitsevana maailmanmestarina villi kortti Pekingin MM-kisoihin, joten MM-ringissä saatetaan nähdä neljä saksalaista. Christoph ei kuitenkaan ota stressiä MM-paikasta.
- Olen hyvin levollinen sunnuntain kilpailun jälkeen. Menestyminen Pekingissä ei ole minulle pääasia. En ole sitä tyyppiä, joka sanoo "haluan voittaa, haluan voittaa". Ei, haluan vain heittää pidemmälle kuin muut.

throwholics.com
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta