Kommentti: Pärmäkoski ajatteli löysäillessään omaa alkukauttaan, ei vedonlyöjiä


Krista Pärmäkosken selän suoristaminen Rovaniemen Suomen Cupin sprinttikilpailussa on puhuttanut viimeisen vuorokauden aikana. Tavasta keskeyttää voidaan olla montaa mieltä, mutta päätös oli harjoituksellisesti varmasti oikea.
Jussi Valli: 12.11.2018 14:13Hiihto
Kommentti: Pärmäkoski ajatteli löysäillessään omaa alkukauttaan, ei vedonlyöjiä
By Palsternakka (Flickr) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Jo ennen sunnuntain kilpailua Krista Pärmäkosken sprinttiin osallistumisen ilmoilla oli epävarmuustekijöitä. Lauantain normaalimatkan kisan jälkeen hän totesi, että kroppa oli väsynyt ja kuormittunut kovan treenikuorman alla. Tämän johdosta ainakin henkilökohtaisesti jopa hieman yllätti, että ikaalislainen ilmestyi aamun aika-ajoon ja erävaiheiseen.

Ajatellen harjoituspäiviä kohti Rukaa, Pärmäkoski teki viisaasti. Hänen paukkunsa olisi sunnuntaina varmasti riittänyt loppukilpailuun, ehkä siellä jopa voittoon saakka. Pärmäkosken päätavoite ja tähtäin on kuitenkin muualla kuin marraskuun alun kansallisissa kilpailuissa. Neljän rajun sprinttierän hiihtäminen jo valmiiksi kuormittuneessa tilassa voisi pilata pahimmassa tapauksessa alkukauden iskukyvyn.

"Case Pärmäkoskia" melkein joka kisaviikonloppu


Jos ajatellaan eritoten Suomen Cupia vedonlyönnin näkökulmasta, ”Case Pärmäkoskia” tapahtuu miltei joka kisaviikonloppuna viestikilpailuiden puolella. On hyvin tyypillistä, että kolmen osuuden viestikilpailuissa nähdään keskeytyksiä ensimmäisen tai toisen osuuden jälkeen aivan kärkijoukkueidenkin osalla. Esimerkiksi Vuokatin SC-kauden avausviestissä kisan keskeyttivät naisten puolella Ikaalisten Urheilijat sekä Lempäälän Kisa.

Miehissä ranking-listan kärkijoukkueista hanskat löi naulaan Vuokatti Ski Team. Kaikkien kolmen keskeyttäminen oli ennen kilpailua valveutuneille laji-ihmisille jokseenkin tiedossa, mutta monien vähemmän lajia seuranneiden pelipanokset kuitenkin sujahtivat kansanterveydelle joukkueiden keskeytysten johdosta. Viestin kesken jättäminen kun lasketaan osallistumiseksi. Panos palautetaan vain, mikäli tässä tapauksessa joukkue ei starttaa kilpailuun laisinkaan.

Oikein vai ei?


Pärmäkosken temppu on saanut moralistit liikkeelle. Itse hiihtäjä on tuskin päätöstään tehdessä ajatellut millään tasolla vedonlyöntikertoimia, vaan puhtaasti itseään. Päätös jättää kisa kesken oli hyvinkin perusteltu. Olisiko asiasta saatu yhtä suuri kohu, jos Pärmäkoski olisi vain jättänyt ilmestymättä välierävaiheessa starttiviivalle? Tai todetessa aika-ajovedon jälkeen, että nyt on parempi jättää erävaiheet kokonaan välistä?

Vetoa lyödessään ottaa aina tietoisen riskin, että kaikkea voi sattua. Tässä tapauksessa moni on saattanut pohtia jo vetovaiheessa sitä, mahtaako Pärmäkoski edes saapua aika-ajossa starttiviivalle eilispäivän epäröinnin seurauksena. Kyseinen pohdinta ja lopulta toteutuma toi jonkun kassaan pelirahansa takaisin yli 150-kertaisesti. Isoista rahoista tässä tapauksessa ei kuitenkaan puhuta kohteen vaihdon ollessa vain reilu 1000 euroa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta