Kommentti: Huoli pois, Paavo Nurmi Gamesissa nähtiin suomalaisittain piristäviä valonpilkahduksia


Vaikka Turun koleassa illassa ei koettukaan mitään suomalaista yleisurheilupaukkua, kisassa nähtiin silti lupaavia merkkejä paremmasta. Kestävyysjuoksijat ovat hyvällä tiellä.
Joel Sippola: 06.06.2018 14:20Yleisurheilu
Kommentti: Huoli pois, Paavo Nurmi Gamesissa nähtiin suomalaisittain piristäviä valonpilkahduksia
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Jo ennen Paavo Nurmi Gamesin kisapäivää oli tiedossa, että sääolojen puolesta ei tultaisi näkemään mitään valtaisaa tulostykitystä. Toki jokunen huippusuoritus nähtiin muun muassa aituritähti Sergei Shubenkovin ja keihäänheittäjä Magnus Kirtin muodossa.

Suomalaisittain kymmenen asteen kelissä ei koettu mitään päräyttävää. Tero Pitkämäen ikävän näköisen loukkaantuminen herättää huoltaa. Myös esimerkiksi Oskari Mörön vaisu nykytilanne mietityttää.

Vaikka eilen nähtiinkin vain kolme uutta EM-rajan ylitystä eikä yhtään huipputulosta, suomalaisyleisön ei tarvitse vaipua epätoivoon. Turussa nimittäin nähtiin joitakin mielenkiintoisia ja toiveikkaita esityksiä koko kesää ajatellen.

Etenkin kestävyysjuoksijoiden meno oli ilahduttavaa, vaikkei sitä isoista otsikoista huomaakaan. Kauden avauksessa polveaan loukannut ja viime aikoina pienestä flunssasta kärsinyt estejuoksija Topi Raitanen veti tästä kaikesta huolimatta ennätyksensä 8.36.

Vahvan harjoitustalven tehneeltä Raitaselta on tänä kesänä potentiaalia nähdä 8.20-alkuinen aika. Viime aikojen lähtökohtiin nähden hän jäi lajin Euroopan kärkiukkoihin kuuluvasta Puolan Krystian Zalewskista neljä sekuntia. Kovan loppukirin omaava suomalainen on jokerikortti EM-kisoja ajatellen.

Naisten kolmosella huomionarvoisinta oli Sandra Eriksson ja Camilla Richardssonin kyyti. Parin viime vuoden aikana erilaisten vaivojen kanssa painiskellut Eriksson juoksi ajalla 8.57 lähes ennätyksensä tuntumaan.

Kevään mittaan hyviä juoksuja esittänyt Richardsson puolestaan näytti lähes kymmenen sekunnin parannuksella (9.03), että nainen on kunnossa. Naisten vauhti lupaa hyvää molempien päämatkalle 3000 metrin esteisiin.

Naisten pika-aidoissa Nooralotta Nezirin aitasuorituksessa oli hyviä aihioita, vaikka lopussa meni hieman rytmi, kun hänen kätensä osui yhteen viereisellä radalla juosseen Queen Harrison kanssa. Mikäli loppu tulee hieman paremmin, lämpimässä kelissä on kunnon puolesta hyvät edellytykset 12:lla alkavaan aikaan. Myös EM-rajan tehneeltä Elmo Lakalta ja EM-pakkaa sekoittamaan tulleelta Annimari Korteelta nähtiin lupaavaa menoa.

Positiivista oli kymmenen kuukauden kilpailutauon jälkeen hyppäävä Wilma Murto. Mystisen jalkavaivan kanssa tuskailleen nuorten ME-naisen hyppyharjoitukset ovat jääneet viimeisen vuoden aikana vähiin, joten mitään ihmetekoja lahjakkaalta urheilijalta ei voida tänä kesänä odottaa.

Lähtökohtiin nähden onkin tärkeää, että Murto saakin paljon kilpailuhyppyjä alle. Turussa 425 hypännyt Salon Vilppaan urheilija hyppäsi kisan aikana seitsemän kertaa. Rutiinin ja parempien kelien myötä EM-raja 445 ei ole täysin haihattelua.

Ja niin, pamauttihan Oliver Helander niukasti yliastutulla keppinsä sinne kasiseiskaan. Kropassa on ainakin potentiaalia. Paavo Nurmi Gamesin perusteella suomalainen yleisurheilu ei ainakaan missään toivottamassa tilanteessa ole.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta