Mäkiviikko: Stochilla mahdollisuus tehdä jälleen historiaa – Aalto kymppisakkiin?


Järjestyksessään 67. Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyy lauantaina karsintakilpailulla. Mäkiviikolle lähdetään Japanin Ryoyu Kobayashin komennossa.
Etusuora: 28.12.2018 14:12Mäkihyppy
Mäkiviikko: Stochilla mahdollisuus tehdä jälleen historiaa – Aalto kymppisakkiin?
By Harald Kanins from Mils bei Imst / Tirol, Austria (Vierschanzentournee 2) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons

Punavalkoiset liput liehuvat tänäkin vuonna mäkiviikolla


Kaudesta 2008-2009 lähtien mäkiviikon voitto on matkannut punavalkoisten lippujen maihin kautta 2015-2016 lukuun ottamatta, kun slovenian Peter Prevc vei mäkiviikon nimiinsä. Punavalkoiset liput ovat vahvoilla tänäkin vuonna, sillä Japanin Ryuyo Kobayashi on ollut alkukaudella hämmästyttävän kovassa iskussa maailmancupissa; kauden seitsemästä kilpailusta japanilaistähti on voittanut neljä.

22-vuotias Kobayashi on noussut mäkihypyn maailman eliittiin raketin lailla. Kahdeksan maailmancup-kisan jälkeen hän on selkeässä mc-pistejohdossa, vaikka miehen uran ensimmäinen podiumsija maailmancupista tuli vasta marraskuussa Wislasta. Viime kaudelta häneltä löytyy useita kymppisijoituksia.

Japanilaisen kauden otteet ovat olleet erittäin tasaisia ilman suurempia ailahteluja. Voidaan varmasti todeta, että mikäli Kobayashi hyppää tasolleen ja henkinen puoli pitää pintansa, on hän mäkiviikon voittaja. Edellisen kerran japanilainen voitti mäkiviikon kaudella 1997-1998, Kazuyoshi Funaki liiteli mäkiviikon voittoon.

Puolalaiset haastajina matkaan – Stochilla mahdollisuus tehdä jälleen historiaa


Kamil Stoch on voittanut kaksi edellistä mäkiviikkoa. Näistä jälkimmäinen tuli näytöstyyliin, kun hän voitti kaikki mäkiviikon osakilpailut. Näin ollen hän nousi saksalaislegenda Sven Hannawaldin rinnalle ainoina urheilijoina, jotka ovat onnistuneet kyseisessä tempussa.

Stochilla on mainiot mahdollisuudet kirjata historiaa myös tälläkin kaudella. Kolmas peräkkäinen mäkiviikon voitto tarkoittaisi, että hänestä tulisi toinen mäkihyppääjä, jolla on ”kolmen putki” mäkiviikon voitoissa. Myös Björn Wirkola onnistui voittamaan kolme mäkiviikkoa perätysten kausina 1967–1969.

Kausi on kuitenkin ollut 31-vuotiaalle intohimoiselle Liverpool-fanille hieman takkuinen. Hallitseva mäkihypyn maailmancup-voittaja on kahdeksan osakilpailun jälkeen kolmantena ilman ainuttakaan voittoa. Puolalaiset ovatkin ladanneet suurimmat odotukset toisen puolalaishyppääjän harteille, Piotr Zylan.

Zyla onkin esiintynyt erittäin vahvasti maailmancupissa ja on pisteissä toisena., Mäkiviikon alla tapaninpäivänä Puolan mestaruuskisoissa Zyla esiintyi kuitenkin erittäin alavireisesti. Puolan mestaruuden veikin nimiinsä juuri Stoch, joka esitti kaksi vahvaa hyppyä. Toinen oli Dawid Kubacki ja kolmas Stefan Hula. Zyla sijoittui vasta kuudenneksi.

Antti Aallolla mahdollisuudet liidellä kymmenen joukkoon


Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat Antti Aaltoon. Suomalainen on hypännyt kauden mittaan muutamissa kilpailuissa kymppisakkiin ja ja erityisesti joulukuun alun Nizhny Tagilin kuudessija oli lupauksia herättävä onnistuminen mäkiviikkoa ajatellen. Myös Engelbergin maailmancupissa suomalainen hyppäsi kauden tasolleen ominaisesti – sijat 10. ja 15.

Aallolla on ehdottomasti edellytykset hypätä mäkiviikolla kymppisakkiin. Edellisen kerran suomalainen sijoittui mäkiviikon kokonaiskilpailussa kymmenen parhaan joukkoon, kun Matti Hautamäki liiteli seitsemänneksi kaudella 2010-2011.

Muut mäkiviikolla kilpailevat suomalaiset ovat Eetu Nousiainen ja Jarkko Määttä.

Lue lisää:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta