Pärmäkoski skiathlonin neljäs - Johaug jatkoi murskatahtiaan


Lauantaina kilpailtiin naisten yhdistelmäkilpailu Lillehammerin maailmancupissa. Voiton vei tuttu nainen.
Etusuora: 07.12.2019 12:49Hiihto
Pärmäkoski skiathlonin neljäs - Johaug jatkoi murskatahtiaan
Kuva: Pärmäkosken mediapankki 2018
Norjan Therese Johaug jatkoi ylivoimavoittojaan hiihdon maailmancupissa, kun vuorossa oli Norjan Lillehammerissa naisten yhdistelmäkilpailu (7,5km+7,5km). Johaug ratkaisi kisan tuttuun tapaan jo kisan alkuvaiheessa ja erkani muusta porukasta jo vajaan kahden kilometrin kohdalla. Kisan puolivälissä Johaug johti reilulla 35 sekunnilla ja vapaan osuudella ero muihin vain kasvoi voiton irrotessa lopussa reilulla minuutilla.

Toisesta sijasta kamppailivat vapaan osuuden alussa pääjoukosta irtautuneet USA:n Jessica Diggins ja Norjan Heidi Weng. Kaksikko hiihti vapaan osuutta pitkään yhdessä, mutta Diggins pystyi jättämään Wengin jälkeensä 1,5 km ennen maalia radan pisimmässä nousussa.

Suomalaisista Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen hiihtivät perinteisen osuuden mukavasti pääjoukossa ollen suksien vaihdossa sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Pärmäkoski kiristi tahtiaan vapaan osuudella ja irtautui kolmosryhmään yhdessä Charlotte Kallan, Astrid Uhrenholdt Jacobsenin ja Teresa Stadloberin kanssa. Stadlober putosi porukasta jo kilometri ennen maalia, mutta Kalla, Pärmäkoski ja Jacobsen kävivät tiukan kirikamppailun kisan nelossijasta. Pärmäkoski osoitti kirikykyään peittoamalla kovat vastustajansa loppusuoralla ja nappasi kisan nelossijan nimiinsä. Niskanen putosi hieman vapaalla ollen lopulta kuitenkin mukavasti kisan kymmenes.

Tulokset


Lillehammer maailmancup 7.12.2019


Naisten skiathlon (7,5km+7,5km)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴42.35,3
2.Jessica Diggins 🇺🇸+1.08,3
3.Heidi Weng 🇳🇴+1.19,1
4.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.30,6
5.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+1.31,1
6.Charlotte Kalla 🇸🇪+1.31,2
7.Teresa Stadlober 🇦🇹+1.36,8
8.Sadie Maubet Björnsen 🇺🇸+1.43,9
9.Moa Lundgren 🇸🇪+1.56,1
10.Kerttu Niskanen 🇫🇮+2.11,3

Muut suomalaiset:
26. Anne Kyllönen +3.40,0
27. Laura Mononen ++3.55,7
29. Johanna Matintalo +3.59,3

Skiathlon, Miehet 15/15 km

#UrheilijaTulos
1.Alexander Bolshunov1:17.42,4
2.Hans Christer Holund 🇳🇴+2,2
3.Emil Iversen 🇳🇴+7,9
4.Johannes Høsflot Klæbo 🇳🇴+57,4
5.Martin Johnsrud Sundby 🇳🇴+57,7
6.Sjur Röthe 🇳🇴+58,8
7.Jens Burman 🇸🇪+59,4
8.Denis Spitsov+1.06,6
9.Iivo Niskanen 🇫🇮+1.06,4
10.Sergey Ustiugov+1.42,9

Muut suomalaiset
27. Perttu Hyvärinen +4.05
35. Markus Vuorela +4.45
36. Lari Lehtonen +4.46
52. Lauri Lepistö +7.57


Kisan ennakko


Naisten 7,5/7,5km yhdistelmäkilpailu starttaa lauantaina kello 12:00

Lillehammerin maailmancupissa kilpaillaan kauden ensimmäinen yhdistelmäkilpailu. Seuraavan kerran harvinaisempi kisamuoto on vuorossa Oberstdorfissa tammikuussa. Edelliskerran maailman tähtihiihtäjät ottivat mittaa toisistaan yhdistelmäkilpailussa Seefeldin MM-hiihdoissa viime keväänä.

Johaug sähisee kärjessä – Karlsson sairastelee


Seefeldissä kisan voitti Therese Johaug. Jos kärkinimi on lauantaina jokin muu kuin edellä mainittu, on kyseessä jymypaukku. Johaug on ollut alkukauden kisoissa odotetun suvereeni, eikä kukaan ole onnistunut pääsemään edes iskuetäisyydelle.

Ruotsin Frida Karlssonilta odotettiin Rukalla vastausta Johaugin vauhtiin, mutta meno oli tahmeaa etenkin perinteisellä hiihtotavalla. Karlsson jättäytyi pois Lillehammerista sairastututtuaan Rukan maailmancupin osakilpailun jälkeen.

Weng, Pärmäkoski, Nepryaeva, Fossesholm – Ken on heistä kaikkein kovin?


Johaugin takana vahvimpana nimenä häärii Heidi Weng. 28-vuotias norjalainen osoitti Beitosprintenissä ennen Rukan maailmancupia olevansa hyvässä kunnossa ja viimeistään Rukalla tähän saatiin vahvistus, kun Weng nousi komeasti vapaan takaa-ajossa toisella sijalle ja oli osuuden toiseksi nopein menijä heti Johaugin jälkeen.

Nostetaan norjalaisista vielä esiin mielenkiintoinen nimi, Helene Marie Fossesholm. Nuorten MM-kisoissa menestystä haalinut 18-vuotias Fossesholm hiihti erittäin hyvin Beitosprintenissä ja jätti taakseen useita maajoukkuehiihtäjiä. Fossesholmia ei kuitenkaan valittu Rukan maailmancupiin nuoren ikänsä vuoksi, mutta nyt lauantaina hänellä on mahdollisuus kokeilla kyytiä maailmancupissa.

Krista Pärmäkoski on esiintynyt kauden avauskisoissa hyvin, kun heti maailmancupin normaalimatkojen avauksessa heltisi podiumpaikka. Vapaan takaa-ajossa suomalainen lähti matkaan melko vauhdikkaasti ja kertoi kisan jälkeen alkuvauhdin kostautuneen kisan loppupuolella. Pärmäkoski tulee olemaan vahva podium-kandidaatti lauantaina.

Venäjän naishiihdon kärkinimistä useat ovat raskaana eivätkä kilpaile tällä kaudella. Näin ollen itänaapurimme naishiihtomenestys on pitkälti Natalia Nepryeavan varassa. Viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailun kakkosen kausi onkin startannut kohtalaisesti. Rukan perinteisen kympillä nainen ylsi kolmanneksi ja ennen mc-kauden alkua hän voitti mm. Pärmäkosken Oloksella. Nepryaevan osalta yhdistelmäkilpailussa vapaan taitaminen on erityisesti ratkaisevassa roolissa, sillä perinteisellä hän pysynee hyvin pääjoukon mukana. Viime talven MM-kisoissa Nepryaeva oli yhdistelmäkisan kolmas.

Johaugin, Wengin ja Fossesholmin lisäksi erityisesti Astrid Uhrenholdt Jacobsen on potentiaalinen norjalaisnimi palkintokorokkeelle. Yhdysvaltojen Jessica Digginsillä on niin ikään sanansa sanottavana kilpailussa.

Katso myös:
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta