Useat valtiot hamuavat historiansa ensimmäistä yleisurheilun olympiamitalia


Etusuora: 11.08.2016 05:40Yleisurheilu
Useat valtiot hamuavat historiansa ensimmäistä yleisurheilun olympiamitalia
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Rion olympialaisten yleisurheilutapahtumat käynnistyvät perjantaina.

Tämän kunniaksi Etusuora teki katsauksen valtioihin, jotka eivät ole saavuttaneet vielä ainoatakaan olympiamitalia yleisurheilussa, mutta ovat nyt onnistuneet tuottamaan potentiaalisen mitaliehdokkaan.

Näillä mailla ei ole yleisurheilun olympiamitalia:

Slovakia
- Tsekkoslovakian joukkueessa slovakialaiset yleisurheilijat saavuttivat useita olympiamitaleja, mutta itsenäisyyden vuosilta maan saldo näyttää vielä nollaa. Maan paras yleisurheilun olympiasijoitus on ollut seitsemäs, jonka ovat saavuttaneet Libor Charfreitag moukarissa 2004, Lucia Klocova 1500 metrillä 2012 ja Matej Toth 50 km:n kävelyssä 2012. Rion yleisurheiluissa maan mitalitoiveet kohdistuvat viime vuonna 50 kilometrin MM-kullan napanneeseen Tothiin.

Serbia
- Omalla joukkueellaan Pekingissä 2008 ja Lontoossa 2012 kilpaillut Serbia ei myöskään saavuttanut kyseisissä kisoissa yleisurheilumitaleja. Riossakin mitalitoiveita elättelevä kuulamies Asmir Kolasinac oli Lontoossa seitsemäs. Riossa maan ykköstähti on pituushypyssä kaksi edellistä MM-pronssia ja Euroopan mestaruuden heinäkuussa Amsterdamissa saavuttanut Ivana Spanovic.

Israel
- Israelin olympiataival alkoi jo Helsingissä 1952, mutta yleisurheilumitalia maalle ei ole siunaantunut. Israelia edustanut korkeusmies Konstantin Matusevich pomppasi viidenneksi Sydneyssä 2000. Riossa maa on mukana pienellä yleisurheilujoukkueella, josta löytyy kuitenkin kova tekijä, ukrainalaistaustainen kolmiloikan hallitseva MM-hopeamitalisti Hanna Knyatsyeva-Minenko.

St. Kitts & Nevis
- Pikkuruinen Saint Kitts & Nevis on ollut mukana olympialaisissa Atlantasta 1996 lähtien. Jokaisessa kisajoukkueessa on ollut mukana saarivaltion tunnetuin henkilö, sprintterilegenda Kim Collins, mutta hänkään ei ole vielä voittanut olympiamitalia. Elämänsä vauhtiin nelikymppisenä yltynyt Collins ja maan iskukykyinen miesten pikaviestijoukkue ovat maan menestyjäehdokkaita Riossa. Collinsin kuudennet sijat Ateenan 2004 satasella ja Pekingin 2008 kakkosella ovat historian saatossa vain yleisurheilijoita olympialaisiin lähettäneen valtion parhaat olympiasijoitukset.

Bosnia & Herzegovina
- Balkanilla sijaitsevan valtion paras yleisurheilun olympiasijoitus on toistaiseksi ollut korkeushyppääjä Elvir Krehmićin karsinnan 14. sija Sydneyssä 2000. Rioon valtio on kuitenkin onnistunut kasvattamaan mitaliehdokkaan 800 metrille, matkalla MM-pronssin Pekingissä viime vuonna vieneen Amel Tukan.

Tadzikistan
- Moukarimies Andrei Abduvalijev heitti maalle kaksi moukarin MM-kultaa 1990-luvulla, mutta ei edustanut Tadzikistania koskaan olympialaisissa. Maan kaikkien aikojen kovin olympiasijoitus on Dilshod Nazarovin kymmenes sija Lontoon 2012 moukarifinaalissa. Viime vuonna moukarin MM-hopean vienyt kokenut Nazarov on mitalijahdissa myös Riossa.

Egypti
- Egypti on rohmunnut aikojen saatossa runsaasti olympiamitaleja varsinkin painonnostossa ja kamppailulajeissa, mutta yleisurheilussa tili on tyhjä. Kolmiloikkaaja Hassan Ahmed Badra oli yhdestoista Los Angelesissa 1984. Kohukeihäänheittäjä Ihab Abdelrahman olisi mitaliehdokas Riossa ilman dopingkärhämää. Moukarinheittäjä Mostafa Al-Gamel oli seitsemäs Pekingin MM-kisoissa ja saattaa hyvinkin olla mitalikamppailussa Rion lekafinaalissa.

Kypros
- Kypros avasi Lontoossa neljä vuotta sitten mitalitilinsä kaikkien lajien osalta purjehdushopealla. Yleisurheilussa Välimeren maan kaikkien aikojen paras sijoitus on ollut korkeusmies Kyriakos Ioannoun kolmastoista sija Lontoossa 2012. Lajin kaksinkertainen MM-mitalisti Ioannou kilpailee myös Riossa.

Costa Rica
- Kahvista ja jalkapallosta tunnetun Costa Rican kaikkien aikojen yleisurheilija Nery Brenes juoksi Pekingin 2008 nelosen välierässä hyvän ajan 44,94, joka ei kuitenkaan riittänyt finaaliin. Ennätyksensä 44,60 tänä vuonna juossut Brenes, lajin hallimaailmanmestari 2012, on mukana myös Riossa.

Azerbaidzan
- Etiopialaissyntyinen Haile Ibrahimov juoksi Lontoon olympialaisten 5000 metrillä maansa kaikkien aikojen parhaan yleisurheilun olympiasijoituksen, yhdeksännen sijan. Riossa maan yleisurheilun ykköstoivo lienee ukrainalaistaustainen moukarinainen Hanna Skydan, joka paiskasi pronssia heinäkuussa Amsterdamin EM-kisoissa.

Ghana
- Länsi-Afrikan maalla ei yllättäen ole vielä yhtään yleisurheilun olympiamitalia, paras sijoitus on pituushyppääjä Joshua Owusun neljäs sija Münchenissä 1972. Riossa maan yleisurheilijoista kannattaa tarkkailla varsinkin heinäkuussa 83 metriä ylittänyttä keihäsmies John Ampomahia, joka voi viritellä vastaavan pommin, jonka Keshorn Walcott räjäytti neljä vuotta sitten Lontoossa.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta