Matilda Bogdanoff ehti jo kerran jättää aidat sivuun – Komean paluun tehnyt aituri on nyt elämänsä kunnossa ja pyrkii MM-kisoihin


Bogdanoff palasi aitajuoksutantereelle elämänsä kunnossa.
Joel Sippola: 02.04.2019 21:00Yleisurheilu
Matilda Bogdanoff ehti jo kerran jättää aidat sivuun – Komean paluun tehnyt aituri on nyt elämänsä kunnossa ja pyrkii MM-kisoihin
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Matilda Bogdanoff (25)
Matilda Bogdanoff palasi hallikaudella ryminällä Suomen aitajuoksueliittiin. Kokenut kahden lajin taituri haluaa vielä kokea yleisurheilun MM-kisat tai olympialaiset.

- Silloin vielä luulin, että kyseessä on lopullinen lopettaminen. Näin se maailma vain muuttuu, Bogdanoff naurahtaa.

Näinhän se vielä pari vuotta sitten oli. Suomen kaikkien aikojen aitatilastossa neljäntenä majaileva Bogdanoff meinasi jättää aitajuoksun kokonaan sivuun ja keskittyä pituushyppyyn. Taustalla oli lonkkaongelma, joka vaati leikkausta.

Tuolloin näytti, että jo tovin aitajuoksun ja pituuden välillä seilannut urheilija olisi kallistumassa kokonaan jälkimmäiseen. Hän voitti vuoden 2017 Kalevan kisojen pituushypyn. Samana kesänä syntyi ennätys 635.

Tässä tarinassa tapahtui kuitenkin taas uusi käänne. Yhden välivuoden jälkeen hän löysi itsensä jälleen aitajuoksijana kesällä 2018.

- Viime vuonna kroppa ei hirveästi kestänyt hyppyharjoittelua. Etenkin nilkan kanssa oli paljon ongelmia hypätessä, minkä takia en pystynyt kesällä kauheasti kilpailemaan pituushypyssä.

Aitajuoksun parissa terveysmurheet oli selätetty. Viime kesänä hän juoksi viisi aitastarttia, jotka antoivat lisäpontta aitacomebackille.

- Vaikka en pystynyt hyppäämään täysipainoisesti, halusin kuitenkin kilpailla. Huomasin, että tekemiseni aidoissa oli ilman treeniäkin hyvällä tasolla.

Takana paras hallikausi


Hallikaudella Bogdanoff on osoittanut, että hänellä on edelleen paljon annettavaa pika-aitoihin. Talven neljännessä kisassaan hän rikkoi EM-hallirajan 8,20.

Viimeistään Kuopion SM-halleissa rävähti: Bogdanoff painoi taululle ajan 8,04. Viisi vuotta vanhasta ennätyksestä lohkesi pois 8 sadasosaa. Helsinkiläisen aika jäi hiemaan varjoon Nooralotta Nezirin ja Reetta Hurskeen sivutessa SE:tä 7,97. Glasgow`n EM-halleissa hän ylsi semifinaalivaiheeseen.

Jonkin aikaa aitapiireistä sivussa ollut Bogdanoff on seurannut tyytyväisenä lajin koko ajan voimistuvaa buumia Suomessa. Hallikausi antoi viitteitä, että terävän kärjen takana on tulossa Julia Enarvin ja Tanja Kokkosen kaltaisia nuoria lupauksia.

- Laji on ollut minulle aina rakas. Olen seurannut mielenkiinnolla Reetan ja muiden nousua. Vaikkei se hyvä buumi lajivalintaan vaikuttanutkaan, on upeaa olla osa näin hienoa lajia Suomessa.

MM-kisat tavoitteena


Mikäli nilkka kestää, Bogdanoff saatetaan edelleen nähdä myös pituuspaikalla. Arvokisoja ajatellen paras edellytys on kuitenkin aitojen puolella, jossa hänet on nähty aikuisten tasolla edustettuna EM-tasolla niin sisällä kuin ulkona sekä myös sisäratojen MM-kisoissa.

Tänä vuonna 29 vuotta täyttävä aituri haluaa kokea urallaan vielä MM-kisojen ja olympialaisten kaltaiset karkelot, joissa häntä ei ole vielä nähty. Satasen aitojen ennätys on 13,12.

- Pidän Qatarin MM-kisoja hyvin realistisena tavoitteena, ja lähden hakemaan 13 sekunnin alitusta. Haluan haastaa itseäni urani viimeisinä vuosina.

- Olen elämäni kunnossa. Jos kaikki menee kevään aikana suunnitellusti, en näe mitään syytä sille, miksen pääsisi ennätyskuntoon.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta