Bö jatkoi hurjaa menoaan ampumahiihdon maailmancupissa


Perjantaina Anterselvassa kilpailtiin miesten pikakilpailun merkeissä. Kilpailun voiton vei Johannes Thingnes Bö.
Etusuora: 25.01.2019 16:43Ampumahiihto
Bö jatkoi hurjaa menoaan ampumahiihdon maailmancupissa
Photo: 88bl [Public domain], from Wikimedia Commons
Anterselvan pikakilpailun voitti Johannes Thingnes Bö, jolle voitto oli jo kauden kymmenes henkilökohtaisissa lajeissa! Kilpailun norjalainen selvitti yhdellä sakolla ja eroa kertyi toiseksi sijoittuneeseen nollat ampuneeseen maanimieheensä Erlend Bjoentegaardiin reilut 17 sekuntia.

Kolmanneksi sijoittui Antonin Guigonnat, joka ampui kilpailussa yhden sakon. Neljäs oli nolla-ammunnalla Martin Fourcade.

Tulokset miesten Anterselvan pikakisasta


Pikakisa miehet 10.0 km 25.1.2019

SijaUrheilijaMaaSakotAikaero
1.Bö J.T.NOR123.53.9
2.Bjoentegaard E.NOR0+17.5
3.Guigonnat A.FRA1+20.2
4.Fourcade M.FRA0+21.3
5.Eder S.AUT1+23.9
6.Desthieux S.FRA2+33.5
7.Fillon Maillet Q.FRA2+33.7
8.Hofer L.ITA142.0

41. Tero Seppälä (2) +1.45.8

Kisan ennakko


Miesten ampumahiihdon maailmancup jatkuu perjantaina pikamatkalla Italian Antholz-Anterselvassa. Kilpailu käynnistyy kello 15:30 Suomen aikaa.

Tällä kaudella miesten pikamatkoja on hallinnut mielin määrin Norjan Johannes Bö, aivan kuten hän on hallinnut myös aikaisempia Anterselvan kilpailuja.


Bö tottunut juhlimaan Anterselvassa


Bön tilastot legendaarisesta Anterselvasta ovat häikäisevää luettavaa. Näinkin herkässä lajissa Bö on onnistunut nousemaan peräti neljä kertaa palkintokorokkeelle kuudessa edellisessä kilpailussaan. Voittoja norjalaisella on Anterselvasta kolme kappaletta, eikä aktiiviurheilijoista kuin Simon Schempp (viisi voittoa) ole pystynyt parempaan.

Mikäli lopettaneet kilpailijat otetaan vertailuun mukaan, on Ole-Einar Björndalen täysin omassa kastissaan. Mr. Ampumahiihto voitti urallaan Antholz-Anterselvassa uskomattomat 15 kertaa, kun esimerkiksi toiseksi eniten voittoja napanneella Ranskan Raphael Poireella ykkössijoituksia on "vain" seitsemän.

Toiselle ranskalaiselle, Martin Fourcadelle kilpailu ei ole ollut kaikista menestyksekkäin. Fourcadella on toki kahdeksan palkintokorokesijoitusta tilillään Italiasta, mutta vain kaksi voittoa, mitä voi pitää Fourcaden muuten upeaan uraan varsin maltillisena määränä.

Johannes Bö Anterselvassa

PvmKilpailuBön sijoitus
21.1.2018Yhteislähtö7.
20.1.2018Takaa-ajoVoitto
19.1.2018PikamatkaVoitto
22.1.2017YhteislähtöVoitto
20.1.2017Normaalimatka14.
23.1.2016Takaa-ajoKolmas
22.1.2016Pikamatka8.

Anterselvan voittajat

KilpailijaMaaVoitot
Ole Einar BjørndalenNorja15
Raphael PoireeRanska7
Simon SchemppSaksa5
Anton ShipulinVenäjä5
Frank UllrichSaksa5
Johannes Thingnes BøNorja3
Alexandr PopovV-Venäjä3
Frank-Peter RötschSaksa3


Listassa kaikki vähintään kolme kilpailua voittaneet.

Peiffer ja Doll nousussa?


25-vuotias Bö on hallinnut suvereenisti myös tämän kauden sprintticupia. Maailmancup-kauden viidestä pikamatkasta Bö on voittanut neljä ja ollut kerran toinen.

Norjalaisen kovimmaksi kilpakumppaniksi tulee noteerata Venäjän Alexander Loginov, joka on kerännyt viidestä pikamatkan osakilpailusta 236 maailmancupin pistettä. Oberhofin pikamatkalla Loginov hiihti upeasti ja onnistui voittamaan ensimmäistä kertaa Bön. Venäläinen tuleekin Anterselvaan huippukunnossa.

Saksan minitourilla nousukuntoa osoittivat myös saksalaiset. Benedikt Doll nousi vahvoilla esityksillään jo kolmanneksi pikamatkojen maailmancupissa, kun taas Arnd Peiffer kipusi kymmenen parhaan joukkoon.

Sprintticupin TOP10
 1. Johannes Bö 294
 2. Alexander Loginov 236
 3. Benedikt Doll 209
 4. Tarjei Bö 178
 5. Simon Desthieux 170
 6. Julian Eberhard 162
 7. Simon Eder 151
 8. Martin Fourcade 150
 9. Antonin Guigonnat 149
 10. Benjamin Weger 144

Joko osut tauluihin, Hofer?


Kärkimiesten lisäksi tulee kilpailuun lähdettäessä nostaa vielä yksi nimi esiin. Saapasmaan Lukas Hofer osoitti pienoista nousukuntoa sijoittumalla sekä Oberhofin että Ruhpoldingin pikamatkoilla kymmenen parhaan joukkoon. Palkintokorokesija jäi kuitenkin jälleen odottamaan itseään, kun molemmissa kilpailuissa livahti yksi ammus ohi kohteesta.

Dorothea Wiererin tavoin Bruneckin kunnassa, aivan Anterselvan kupeessa syntynyt Hofer on onnistunut nousemaan kotikilpailussaan kerran korkeimmalle korokkeelle. Vuonna 2014 etelätirolilainen nappasi historiallisen jaetun voiton yhdessä Simon Schemppin kanssa, kun miehet tulivat pikamatkalla täsmälleen samassa ajassa maaliin.

Hofer on hiihtänyt kotikilpailussaan aina loisteliaasti, mutta hurja hiihtovauhti on kostautunut ampumapenkalla. Viime vuoden pikamatkalla tuli kolme, takaa-ajossa kuusi ja yhteislähdössä viisi sakkoa.

Myös tällä kaudella ongelmat ammunnassa ovat jatkuneet. Koko kaudella Hofer on onnistunut pudottamaan taulut vain 81 prosentin tarkkuudella, joten myös perjantain kilpailussa italialaisen osalta paljon ratkeaa ampumapenkalla.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

 • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
 • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
 • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
 • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta