Mäkäräinen toinen Antholz-Anterselvassa – Davidova uransa ensimmäiseen mc-voittoon


Kaisa Mäkäräinen teki paluun podiumsijoille ampumahiihdon maailmancupissa, kun suomalainen sijoittui Antholz-Anterselvan pikakisassa toiseksi. Edellisen kerran Mäkäräinen nähtiin podiumilla Hochfilzenin takaa-ajossa joulukuun puolessa välissä.
Etusuora: 24.01.2019 16:30Ampumahiihto
Mäkäräinen toinen Antholz-Anterselvassa – Davidova uransa ensimmäiseen mc-voittoon
Photo: Götz A. Primke from Muenchen, Germany [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
Kilpailussa Kaisa Mäkäräisen hiihtovauhti oli tuttuun tapaan kisan kärkikastia. Ensimmäiseltä ammuntapaikalta Mäkäräinen ampui nollat ja oli kisassa kaksi sekuntia perässä, niin ikään nollat ampunutta Dorothea Wiereriä.

Mäkäräinen ampui kuitenkin pystystä yhden sakon, kuten teki useat muutkin kärkinaiset. Lopulta Mäkäräisen hiihtovauhti riitti toiseen sijaan. Podiumsija oli suomalaisen uran yhdeksäs Antholz-Anterselvasta.

Kilpailun voitti 22-vuotias Tsekin Marketa Davidova. Voitto oli Davidovan uran ensimmäinen maailmancupissa. Kolmanneksi sijoittui Marte Roeiseland.

Pikakisa naiset 7.5 km 24.1.2019

SijaUrheilijaMaaSakotAikaero
1.Davidova M.CZE032.32.9
2.Mäkäräinen K.FIN1+1.7
3.Roeiseland M.O.NOR1+3.5
4.Dahlmeier L.GER0+4.2
5.Vittozzi L.ITA1+10.2
6.Hojnisz M.POL1+10.5
7.Mironova S.RUS.0+13.8
8.Wierer D.ITA1+15.2
9.Hauser L.T.AUT0+18.7
10.Kuzmina A.SVK2+21.1

84. Laura Toivanen (3) +3.19.8
DNS Suvi Minkkinen

Kisan ennakko


Kuten Saksan Ruhpoldingia, myös Anterselvan maailmancupia voidaan kutsua yhdeksi legendaarisimmista kilpailuista, sillä naiset ovat kilpailleet kyseisellä stadionilla jokaisena maailmancup-kautena lukuun ottamatta kautta 1988-89.

Vuosien varrella naisampumahiihtäjät ovat ehtineet kilpailla Anterselvassa jo 76 henkilökohtaista matkaa ja pikakilpailujakin on ehditty käydä peräti 43 kertaa. Eniten voittoja on Saksan Andrea Henkelillä (6) ja Magdalena Neunerilla (5). Aktiivikilpailijoista eniten voittoja on myös saksalaisella Laura Dahlmeierilla (2).


Mäkäräisellä hämmentävä tilasto – joko tulisi voitto?


Suomen Kaisa Mäkäräisellä on hyvin hämmentävä tilasto Antholz-Anterselvan laduilta. Podium-sijoituksia on peräti kahdeksan edellisen kymmenen vuoden ajalta, mutta voittoja ei ainoatakaan! Viime kaudella Antholzista tuli yksi kolmossija yhteislähdöstä, minkä lisäksi aikaisemmilta vuosilta on koossa viisi kakkostilaa ja kaksi kolmossijaa.

Nyt Mäkäräinen siis lähtee jahtaamaan vasta ensimmäistä voittoaan legendaarisissa Anterselvan maisemissa. Suomalaisen osalta hiihtovauhti on pysynyt kärkipään tuntumassa koko kauden, mutta ikävä kyllä ammunta on ottanut pahasti takapakkia alkukaudesta.

Torstaina kilpailtavalla pikamatkalla on vain kaksi ammuntapaikkaa, mikä toki nostaa Mäkäräisen menestysmahdollisuuksia huomattavasti. Naisampumahiihdon kärki on kuitenkin niin kovatasoinen nykyään, että yksi sakko on Mäkäräisenkin hiihtovauhdilla aivan maksimi, mikäli haluaa taistella ykkössijoista.

Antholz-Anterselva 2009-2018

PvmKilpailumuoto1. Sija2. Sija3. Sija
21.1.2018YhteislähtöD. DomrachevaA. KuzminaK. Mäkäräinen
20.1.2018Takaa-ajoL. DahlmeierD. WiererD. Domracheva
18.1.2018PikamatkaT. EckhoffL. DahlmeierV. Vitkova
21.1.2017YhteislähtöN. HorchlerL. DahlmeierG. Koukalova
19.1.2017NormaalimatkaL. DahlmeierA. ChevalierA. Runggaldier
23.1.2016Takaa-ajoE. Yurlova-PerchtS. GasparinD. Wierer
21.1.2016PikamatkaO. PodchufarovaD. WiererE. Yurlova-Percht
24.1.2015Takaa-ajoD. DomrachevaD. VirolainenK. Mäkäräinen
23.1.2015PikamatkaD. DomrachevaK. MäkäräinenL. Dahlmeier
18.1.2014Takaa-ajoA. HenkelN. SkardinoT. Berger
16.1.2014PikamatkaA. BescondA. HenkelD. Domracheva
19.1.2013Takaa-ajoT. BergerO. PidhrushnaK. Mäkäräinen
17.1.2013PikamatkaA. KuzminaK. MäkäräinenD. Domracheva
22.1.2012YhteislähtöD. DomrachevaA. KuzminaM. Neuner
19.1.2012PikamatkaM. NeunerK. Mäkäräinen3 D. Domracheva
23.1.2011YhteislähtöT. BergerM. Brunet3 D. Domracheva
21.1.2011PikamatkaT. BergerA. Kuzmina3 O. Zaitseva
24.1.2010Takaa-ajoA. HenkelM. Neuner3 A. Flatland
22.1.2010PikamatkaM. NeunerA. HenkelS. Bailly
2010-01-20NormaalimatkaM. Neuner2 K. WilhelmA. Henkel
2009-01-25YhteislähtöH. EkholmK. MäkäräinenK. Wilhelm
2009-01-24Takaa-ajoA. FrolinaK. MäkäräinenD. Domracheva
2009-01-22PikamatkaT. BergerD. DomrachevaK. Wilhelm


Kuzmina suosikkina kilpailuun


Heikkojen viime viikkojen esitysten jälkeen Mäkäräinen lähtee Anterselvaan haastajan asemasta. Ennakkosuosikkeja kilpailuun on vain yksi, sillä Slovakiaa edustava Anastasia Kuzmina on löytänyt hurjan vireen vuodenvaihteen jälkeen.

Kaksinkertainen pikamatkan olympiavoittaja on pystynyt nostamaan tasaiseen tahtiin hiihtovauhtiaan ja samalla myös ammunta sujuu viikko viikolta paremmin. Viime viikolla Ruhpoldingissa Kuzmina voitti pikamatkan ja toissaviikolla Oberhofin pikamatkalta tuli toinen sija, vaikka Kuzmina lähti matkaan 30 sekuntia kärkeä perässä.

Pikamatka kuuluu Kuzminan ehdottomiin bravuureihin ja Italian maastot ovat sopineet hänelle aikaisempina vuosina hyvin, mistä osoituksena yksi Anterselvan voitto ja kolme kakkostilaa.

Myös Kuzminan maannainen Paulina Fialkova täytyy laskea pikamatkalla suosikkeihin. Slovakki osoitti vahvaa hiihtokuntoaan Ruhpoldingin yhteislähdössä sunnuntaina ja tämän kauden pikamatkat ovat sujuneet mallikkaasti. Fialkova on sprintticupin kokonaispisteissä peräti neljäntenä.

Ampumahiihdon maailmancup – pikakilpailuiden yhteispisteet:
  1. Lisa Vittozzi 220
  2. Dorothea Wierer 201
  3. Anastasia Kuzmina 180
  4. Paulina Fialkova 169
  5. Anais Chevalier 167

Miten italialaiset pärjäävät kotiyleisön edessä?


Kotiyleisö odottaa luonnollisesti italialaisilta hurjaa panosta, sillä kauden alku on ollut loistelias. Maailmancupin kokonaispisteissä Italialla on kaksoisjohto Dorothea Wiererin pitäen kärkipaikkaa ja Lisa Vittozzin hengittäessä niskaan vain 18 pisteen päässä.

Wierer on syntynyt pienessä Bruneckin kylässä aivan Anterselvan vieressä samaisessa Etelä-Tirolin maakunnassa, joten erityisesti hänelle kilpailu on aina ollut hyvin tärkeä. Wierer ei ole ikinä onnistumaan voittamaan kotikilpailuaan, vaikkakin kahdesti hänet on nähty kakkossijalla, joten nälkä voittoon on varmasti valtava.

Myös Vittozzin synnyinkaupunki Pieve di Cadore sijaitsee Pohjois-Italiassa, alle kahden tunnin ajomatkan päässä Anterselvasta. Viime vuoden pikamatkalla Vittozzi oli vasta kilpailun 40:s, joten tuohon ainakin uskoisi tulevan parannusta. Wierer oli samaisen kilpailun seitsemäs, mutta onnistui nousemaan takaa-ajossa toiseksi.

Lisa Vittozzi on tekemässä paluuta huipulle kolmen erittäin vaikean kauden jälkeen. (Kuva: Christian Bier [<a href='https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0'>CC BY-SA 3.0</a>])
Lisa Vittozzi on tekemässä paluuta huipulle kolmen erittäin vaikean kauden jälkeen. (Kuva: Christian Bier [CC BY-SA 3.0])


Ennen kaikkea Saksan minitour oli Vittozzille suurmenestys. Vittozzi voitti Oberhofissa sekä pikamatkan että takaa-ajon ja oli vieläpä Ruhpoldingissa sprintissä toinen. Raskas kahden viikon rypistys päättyi yhteislähtöön, missä Vittozzi oli yhdestoista.

Helmikuussa 24 vuotta täyttävä italialainen vetää uransa upeinta kauta, joten myös paineet kotiyleisön ovat varmasti valtavat. Kotiyleisön tuki antaa toki voimaa hiihtoladuille, mutta usein kotikilpailu voi olla myös riski. Hurmiossa kilpailija hiihtää helposti "isoa kovaa", mikä saattaa ampumahiihdossa koitua kohtaloksi ampumapenkalla.

Kovaa kotisuosikkien osaamista ryydittävät vielä Federica Sanfilippo, Nicole Contier ja Alexia Rungaldier, joista jälkimmäisenä mainittu juhli vuonna 2017 samoissa maisemissa normaalimatkan kolmossijaa.

Kolmikosta Sanfilippo ja Rungaldier ovat loistavia ampujia, mutta hiihtovauhtiin tarvittaisiin lisää voimaa. Sen sijaan Contier on hiihtovauhtinsa puolesta aina mahdollinen menestyjä, mutta ikävä kyllä ampumapenkalla tekeminen on ollut jo vuosia hyvin vaikeaa.

Naisten kilpailu käynnistyy torstaina kello 15:30
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta