Iivo Niskanen dominoi Rukalla!

Iivo Niskanen selätti norjalaisrintaman ja oli suvereeni Rukan 15 km (p) kilpailussa.
Etusuora: 30.11.2019 13:35Hiihto
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Iivo Niskanen dominoi Rukan 15 km perinteisen kilpailua. Suomalainen johti kilpailua jokaisella väliaikapisteellä ja pystyi myös kiristämään vauhtiaan kisan mittaan. Niskanen on voittanut Rukalla myös kaksi kertaa aiemmin, vuosina 2014 ja 2016.

Lopulta eroa kisan kakkoseen Johannes Höslflot Kläboon kertyi 13 sekuntia.

Kisassa kolmanneksi sijoittui Emil Iversen. Viime vuonna Iversen oli kyseisellä matkalla Rukalla toinen. Didrik Tönseth oli lauantaina neljäs ja Alexander Bolshunov viides. Alkukautena muutamissa kisoissa heikkoja otteita osoittanut Andrey Larkov osoitti elonmerkkejä ja hiihti kuudenneksi.

Suomalaisista myös Perttu Hyvärinen ja Lari Lehtonen hiihtivät hyvin sijoille 17 ja 19.

Kisan ennakko

Muokattu kello 9:30 lauantai 30.11.: Ristomatti Hakola ei starttaa päivän kilpailuun tulehtuneen varpaan vuoksi. Tämä tarkoittaa, että Rukan maailmancupin avausviikonlopun kilpailut päättyvät Hakolan osalta tähän, koska Tour-muotoista kisaa ei voi jatkaa, jos urheilija jättää jonkun kisan väliin.

Maastohiihdon maailmancupin avausviikonlopun ensimmäiset distanssimatkat hiihdetään lauantaina Rukalla perinteisellä tyylillä, kun naiset käyvät taistoon 10 km ja miehet 15 km matkalla. Iivo Niskanen starttaa paraatimatkalleen suurimpana suosikkina. Niskanen on hiihtänyt kyseisen matkan Rukan maailmancupissa neljä kertaa ja tuloksena on kaksi voittoa, yksi kolmossija ja viime vuoden seitsemäs sija.

Kuluvan sesongin Niskanen on avannut todella väkevillä esityksillä. Oloksella suomalaishirmu päihitti arkkivihollisensa Venäjän Aleksander Bolshunovin 10 km (p) kisassa peräti 39,8 sekunnilla, joka on kyseisellä pikamatkalla ikuisuus. Kolmanneksi sijoittunut Perttu Hyvärinen jäi Oloksella yli minuutin päähän Niskasesta.

Perjantaisessa Rukan sprintissä Niskanen esitti hyviä otteita. Hän oli karsinnassa peräti kymmenneksi nopein ja taisteli puolivälierässään tiukasti jatkopaikassa, mutta karsiutui niukasti jatkosta oltuaan eränsä kolmas.

Tønseth johtaa vahvaa norjalaisrintamaa

Didrik Tønseth nostetaan esiin laajasta norjalaisrintamasta. Tønseth avasi kautensa väkevästi norjalaisten kauden avauksessa Beitostølenissä voittamalla 15 km (p) matkan lähes 20 sekunnin erolla ennen maanmiestään Johannes Høsflot Klæboa. Muut norjalaistykit kuten Simen Hegstad Krüger ja Emil Iversen jäivät reilusti yli puolen minuutin päähän Tønsethistä.

Tønseth uhkuu alkukaudesta vahvaa itseluottamusta ja on mediassa kertonut tavoittelevansa tällä kaudella nimenomaan voittoja. Aiemmilta kausilta hän on kerännyt Rukan 15 km (p) kisoista sijat 10, 2, 4 ja 11. Klæbo voitti perjantain sprintin näytöstyyliin ja on jälleen hurjassa iskussa. Iversen hiihti myös hyvin sprintissä oltuaan finaalin viides. Nähtäväksi jää, vaikuttaako sprintin maksimikuormitus negatiivisesti Klæbon ja Iversenin esitykseen lauantain 15 km kisassa.

Hurjan norjalaiskuusikon kisassa täydentävät edellä mainittujen lisäksi alkukaudella huonovireisesti esiintynyt Martin Johnsrud Sundby, aina vaarallinen Sjur Røthe ja 50 km hallitseva maailmanmestari Hans Christer Holund. Onnistuessaan kenellä tahansa norjalaiskuusikosta on täydet mahdollisuudet hiihtää palkintosijoille.

Mikä on Bolshunovin vire?

Viime kaudella Rukan perinteisen kisan voittanut Bolshunov on vakiokasvo miesten 15 km (p) kisojen palkintoseremonioissa ja todennnäköisesti Venäjän karhu on mukana juhlamenoissa tänäkin vuonna. Seefeldin MM-kisoissa vastaavalla matkalla Bolshunov epäonnistui sijoittuen vasta kahdeksanneksi, mutta viime kauden kolmesta 15 km (p) maailmancup-startista Bolshunov rohmusi takuuvarmasti sijat 1, 1 ja 2.

Oloksen murskatappio Niskaselle herättää toki kysymyksiä, mutta mikäli kyse oli treenijumista ja/tai kalusto-ongelmista ja karstat Bolshunovin koneesta ovat kaikonneet, nähdään venäläinen todennäköisesti Rukalla kärkitaistossa. Perjantain sprintissä Bolshunov oli neljäs, mutta esitys ei ollut parasta Bolshunovia.

Seefeldin hopeamies Aleksander Bessmertnykh ei mahtunut tällä kertaa lainkaan Venäjän joukkueeseen, joten Bolshunovin lisäksi suurimmat menestyspaineet lepäävät venäläisjoukkueessa Sergey Ustiugovin, Ilia Semikovin ja Andrei Larkovin harteilla. Larkov tosin oli Oloksella vielä täysin kuutamolla hiihdettyään sijalle 65 lähes 3,5 minuuttia Niskaselle kympillä hävinneenä. Ustiugov sen sijaan avasi kautensa voitolla Rovaniemen Ounasvaaran leirikisoissa ja Semikov oli Oloksella kuudes.

YLE2 televisioi kilpailun suorana lähetyksenä lauantaina 30.11. klo 12:25 alkaen.