Kiitääkö Topi Raitanen estefinaaliin Tokion yleisurheilun avauslajissa?


Suomalaiset pääsevät perjantaiyönä jännittämään 3000 metrin esteiden alkueriä, joissa nähdään Topi Raitanen.
Etusuora: 26.07.2021 21:08Yleisurheilu
Kiitääkö Topi Raitanen estefinaaliin Tokion yleisurheilun avauslajissa?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic

Alla ennakkoa alkueriin


3000 metrin esteiden ensimmäinen erä käynnistyy Suomen aikaa kello 3.30 perjantaina aamuyöllä. Kelloa soimaan!

Miesten estekilpailun alkuerät ovat ensimmäinen Tokion yleisurheilun lajitapahtuma.

Miesten estejuoksua ovat arvokisatasolla hallinneet afrikkalaiset ja Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Ranskalaista Mekhissi-Benabbadia ei Tokiossa nähdä, sillä mies on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista ja leikkauspöytä on tullut 36-vuotiaalle konkarille tutuksi. Sosiaalisen median mukaan hän on kuitenkin harjoitellut ja leireillyt yhdessä maanmiestensä kanssa, joten kenties ensi vuonna Münchenin EM-kisoissa mies nähdään metsästämässä peräti viidettä esteiden Euroopan mestaruuttaan?

HUOM! Letsrun-com-sivuston tietojen mukaan Getnet Wale ei juoksisi esteitä Tokiossa ja hänet korvaisi maailmantilaston ykkösnimi Lamecha Girma.

Tokiossa esteiden suosikki on Marokon Soufiane El Bakkali. Marokkolainen on vuoden 2019 MM-kisojen pronssimies ja tuttu näky viime vuosina Timanttiliigakisojen ykkösnimenä. Marokon mies on myös erittäin kiriherkkä ja vauhtireserviä löytyy, mistä kertoo tällä kaudella kellotettu kova tonnivitonen 3.31.

El Bakkalin takana onkin sitten tasaisempaa. Kovavauhtisessa juoksussa ainakin Getnet Wale 8.09, Benjamin Kigen 8.15, Leonard Kipkemoi Bett 8.17 ja Abraham Kibiwot 8.07 lienevät kovimpia nimiä uhkaamaan El Bakkalia.

Kigenin ja Bettin kauden "heikoista" tilastoajoista ei kannata hämääntyä; Bett on Kenian tämän vuoden mestari ja Kibiwot kellotti aikansa Monacon Timanttiliigassa, jossa kelloa soitettiin kierrosta liian aikaisin ja hän ampaisi kuin hauki rannasta ”viimeiselle kierrokselle” ja käytännössä hölkkäsi hapot nilkoissaan viimeiset 400 metriä. Todennäköisesti hän olisi alittanut reilusti 8.10 tuona päivänä, mikäli toimitsijat eivät olisi sekoilleet.

Myös Espanjan Fernando Carro voi olla yllätysvalmis. Carro juoksi vastikään sileällä 3000 metrillä mukavan ajan 7.41. Hänellä ei ole tälle kaudelle kuin yksi estekisa Euroopan joukkuemestaruuskisoista, jossa irtosi voitto taktiikkajuoksussa ajalla 8.39,67. Hänen ennätys on hurja 8.05,69 vuodelta 2019.

Topi Raitasen kohdalla on rajua puhua tilastojen valossa kärkisijoista, sillä mies ei olisi tilastojen valossa pääsemässä edes finaaliin, mutta ne ovat niitä kuuluisia tilastoja. Raitanen lienee erityisesti viimeisen sileän kisan näyttönsä perusteella (Joensuu 3000m 7.49 upealla kirillä) vähintäänkin ennätyskunnossa 8.16,57, minkä tasoinen suoritus riittää varmasti finaaliin.

Mikäli Raitanen nähdään finaalissa, on suomalaisen mahdollisuuksia on vaikea ennakoida - eikä myöskään ole tarve. Lähtökohtaisesti kisassa on muutama todella kova tekijä, mutta sen nipun takan on erittäin tasaista. Etenkin jos finaali on hidasta alkuvauhdiltaan, voi Raitanen nousta tuloslistalla pelottavankin korkealle.

Raitanen juoksee kisojen kolmoserässä. Suomalaisen kauden tilastoaika on erän kahdeksanneksi kovin.

Katso: 3000 metrin esteiden erät

Katso: Yleisurheilun ohjelma Tokiossa
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta