Näin miesten maailmancup-kausi 2019/2020 eteni – katso animoitu kuvaaja!


Animoitu kuvaaja näyttää, kuinka hiihdon maailmancupin kärkitaisto eteni kauden aikana.
Veijo Vaakanainen: 23.11.2020 20:03Hiihto
Näin miesten maailmancup-kausi 2019/2020 eteni – katso animoitu kuvaaja!
Aleksander Bolshunov. Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Taisto maailmancup-kauden 2020/2021 kokonaisvoitosta alkaa ensi viikonloppuna Rukalla kilpailtavalla minitourilla. Ennen tulevan kauden alkua on kuitenkin hyvä muistella mennyttä maailmancup-kautta ja kuinka taisto kokonaiscupin voitosta eteni.

Maailmancupin voittotaiston eteneminen voidaan kuvata animoidulla kuvaajalla, joka osoittaa, kuinka maailmancupin kärkikymmenikössä olevat urheilijat vaihtuivat kauden aikana ja kuinka eri urheilijoiden pistesaldo karttui kauden kuluessa.Kuvaajasta näkyy, kuinka Norjan Johannes Hösflot Kläbo hallitsi alkukautta aina Tour de Skille asti. Norjalainen otti keltaisen liivin heti kauden ensimmäisessä kilpailussa saaden suurimman vastuksen maanmieheltään Emil Iverseniltä.

Tour de Skin aikana Iversen tippui kuitenkin kärkitaistosta, kun hän joutui jättämään hiihtokiertueen kesken. Sen sijaan Tourilla alkoi venäläishiihtäjien Aleksandr Bolshunovin sekä Sergei Ustjugovin nousu. Vahvasti vuodenvaihteessa hiihtäneet venäläiset sijoittuivat Tourilla sijoille yksi ja kaksi, ja Alpe Cermisin nousun jälkeen Bolshunov nousi kokonaiscupin kärkeen ja Ustjugov kolmanneksi.

Tour de Skin aikana nähtiin myös norjalaishiihtäjien Sjur Röthen ja Simen Hegstad Krügerin nousu maailmancupin kärkitaistoon. Röthe oli hiihtokiertueen alkaessa kokonaiscupissa kahdeksantena, mutta kiertueen loputtua hän oli noussut jo viidenneksi. Krüger puolestaan nousi kärkikymmenikön ulkopuolelta kahdeksanneksi.

Tour de Skin jälkeen Bolshunovin vahva tahti jatkui ja hän pystyi pitämään maailmancupin johdon aina kauden loppuun asti voittaen lopulta lähes 500 pisteen erolla Kläboon. Ustjugovin tahti sen sijaan hyytyi vuoden 2020 puolella ja hän tippui kolmossijalta kahdeksanneksi.

Useampi norjalaishiihtäjä sen sijaan paransi asetelmiaan. Erityisen huomattavaa on Pål Golbergin nousu loppukauden aikana. Ruotsin ja Norjan Ski Tourin alkaessa Golberg oli seitsemäntenä, mutta Skandinaviaan hiihtokiertueen yllätysvoitto nosti Golbergin peräti kolmanneksi. Vahvasti Ski Tourilla hiihtänyt Krüger paranteli myös asemiaan ja nousi lopulta kokonaiscupin neljänneksi.

Kuvaajasta näkyy myös se, kuinka Iivo Niskasen maailmancup-kausi eteni. Avausviikonlopun jälkeen Niskanen oli kolmantena, mutta tippui jo seuraavalla viikolla yhden sijan alemmas. Tämän jälkeen Niskanen oli tasaisesti neljännellä sijalla aina helmikuisen Ski Tourin alkuun asti, kunnes Sjur Röthe pudotti hänet viidenneksi.

Ski Tourin alkuvaiheessa Niskanen nousi jälleen hetkellisesti neljänneksi, kun hän onnistui ohittamaan alavireisen Ustjugovin. Kiertueen loppupuolella suomalaishiihtäjä joutui kuitenkin päästämään edelleen norjalaiset Golbergin ja Krügerin ja tippui kuudenneksi, millä sijalla hän pysyi aina maailmancup-kauden loppuun asti.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta