Ennakko, Miesten 10km pikamatka: Bö vie voiton? Seppälä haastamaan kärkeä


Ampumahiihdon Pokljukan maailmancupissa hiihdetään perjantaina miesten 10km sprinttikilpailu. Pikamatkalla nopeimmat hiihtäjät ovat usein vahvemmilla.
Etusuora: 07.12.2018 10:05Ampumahiihto
Ennakko, Miesten 10km pikamatka: Bö vie voiton? Seppälä haastamaan kärkeä
Miceman [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons
Slovenian Pokljuka tarjosi keskiviikkona miehissä hyvin mielenkiintoisen kilpailun, minkä voittoon nousi kuitenkin jälleen tuttu nimi – Ranskan Martin Fourcade. Seitsemän edellistä ampumahiihdon maailmancupin kokonaiscupia voittanut ranskalainen osoitti kovaa luonnettaan, mutta ei ollut hiihtovauhdissa kuitenkaan aivan totuttu oma itsensä.

Fourcade oli hiihtovauhdissa mitattuna vasta kilpailun 13. nopein jääden kilpailun nopeimmasta Johannes Bön kellottamasta ajasta peräti minuutin ja 23 sekuntia.

Totta kai Fourcade on niin kokenut kehäkettu, että hän osaa pitkällä 20 kilometrin säästellä voimiaan ja tehdä sen, minkä uskoo tarvitsevansa voittoon. Silti ero Böhön oli hiihtovauhdissa niin julma, että herää kysymys, riittääkö Fourcaden vauhti sprinttimatkalla mitenkään haastamaan nuorta norjalaista?

Suomen Tero Seppälä oli torstain kilpailussa sijalla 38 ja lähtee nyt parantamaan sijoitustaan. Pikamatka sopii suomalaiselle paremmin kuin pitkä normaalimatka ja nappisuorituksella Seppälällä on mahdollisuudet ainakin kymmenen parhaan joukkoon.

Pikamatkalla nopeat hiihtäjät vahvoilla


Ampumahiihdon matkoista pikamatka on selkeästi eniten nopeita hiihtäjiä hyödyttävä kilpailumalli.

Pokljukan raskailla laduilla, 10 kilometrin matkalla hiihtäjät ehtivät kyllä ottaa eroa toisiinsa, mutta vastaavasti ampumapaikkoja on vain kaksi, joten kilpailussa ammutaan vain 10 laukausta. Tämäkin hyödyttää nopeita hiihtäjiä, sillä kun ampumapaikkoja on vähemmän, tulee myös ohilaukauksia luonnollisesti huomattavasti vähemmän.

Jokaisesta ohilaukauksesta joutuu kiertämään 150m mittaisen sakkolenkin, mikä vie hiihtäjästä riippuen noin 20-30 sekuntia. Näin ollen jokaisen ohilaukauksen rangaistus normaalimatkaan verrattuna on myös pienempi.

Nopeille hiihtäjille siis pikamatka on suotuisin kilpailumalli. Viime kaudella pikamatkan ylivoimaiset ykköset olivat Ranskan Martin Fourcade (384p) ja Norjan Johannes Bö (382p). Myös Saksan Arnd Peiffer (259p) kilpaili pikamatkat viime kaudella korkealla tasolla. Peifferin hiihtovauhti ei ole aivan kärkikaksikon tasoa enää viime vuosina ollut, mutta saksalainen kuroo eroa umpeen äärimmäisen nopealla ammunnalla.

Miesten pikamatkoilla erot ovat usein marginaalisia ja sijoitukset kärkipäässä ratkotaan vain sekuntien erolla. Peifferin ja Simon Ederin kaltaiset äärimmäisen nopeat ampujat saattavat saada jopa viisi sekuntia hyötyä ammuntapaikkaa kohden, mikä on iso ero lopputuloksissa.

Sprintticupin TOP5 2017-2018

1Martin FourcadeRanska384p
2Johannes BöNorja382p
3Arnd PeifferSaksa259p
4Anton ShipulinVenäjä256p
5Anders RastorgujevsLatvia224pLukas Hofer hirmukunnossa


Lukas Hofer oli viime kaudella pikamatkojen maailmancupissa yhdeksäs. Suorastaan rämäpää italialainen ei paljon kuvia kumartele, vaan laittaa yleensä aivan kaiken peliin. Hofer hiihtää monesti itsensä piippuun tai sortuu ampumapaikalla hätäilyyn, mutta kun päivä on oikea ja kaikki menee kohdalleen, nousee hän korkeimmalle pallille.

Tämän kauden alussa näyttäisi, että Hofer on saanut hiihtovauhtiinsa edellisvuosista enemmän tehoja, sillä torstain normaalimatkalla Hofer oli toiseksi nopein ja jäi hiihtovauhdeissa Norjan Bösta 20 km matkalla ainoastaan 24 sekuntia ollen samalla lähes minuutin Fourcadea nopeampi.

Edellisen kilpailun lopusta on noin 24 tuntia aikaa, joten Hoferin kohdalla iso kysymys on, miten mies on onnistunut palautumaan tähän kilpailuun? Miehen tyyliin ei kuulu säästellä kilpailuissa, joten raskaan normaalimatkan jälkeen pitäisi löytää uusi iskutus kympin matkalle.

Bö ja Hofer tekivät eilisessä kilpailussa ison eron kilpakumppaneihinsa, sillä kolmanneksi nopeinta vauhtia pitänyt Erlend Bjontegaard jäi 55 sekuntia kärkivauhdista. Kymmenen kärjestä kannattaa huomioida ainakin Ruotsin Sebastian Samuelsson, joka oli jo sekaviestissä vakuuttavassa kunnossa.

Ruotsissa on tehty jo useampi vuosi loistavaa työtä sekä miesten että naisten ampumahiihdossa. Edellisvuosina maa on pärjännyt ennen kaikkea viesteissä todella vahvalla ammunnallaan, mutta nyt tuntuu myös suksi luistavan loistavasti.

Samuelssonin ohella Jesper Nelin on mies, ketä kannattaa perjantaina seurata. Torstain matkalla Nelin oli yhdeksänneksi nopein ja kuuluu Ruotsin kirkkaimpiin tulevaisuuden tähtiin.

Normaalimatka 20 km 6.12.2018 - Nopeimmat ajat hiihtovauhdissa mitattuna:
1. Johannes Bö
2. Lukas Hofer +0:24
3. Erlend Bjontegaard +0:55
4. Sebastian Samuelsson +0:57
5. Benjamin Weger +1:04
6. Julian Eberhard +1:04
7. Benedikt Doll +1:07
8. Vladimir Chepelin +1:15
9. Jesper Nelin +1:18
10. Jakov Fak +1:20

Seppälä lähtee parantamaan torstain sijoitusta


Suomen tämän hetken kirkkain miesampumahiihtäjä Tero Seppälä eteni torstaina maailmancupin pisteille ollen loppusijoituksissa sijalla 38. Hiihtovauhdeissa mitattuna Seppälä oli sijalla 25 hiihtäen samaa vauhtia muun muassa Tarjei Bön, Evgeni Garanichevin ja kilpailussa kolmanneksi tulleen Simon Ederin kanssa.

Maalissa Seppälä kertoi YLE:n haastattelupisteellä, että lähti ehkä turhankin hitaasti matkaan ja hiihto meni liikaa mukavuusalueella. Tähän päivään pitäisi siis olla jäänyt paukkuja hiihtovauhdin osalta.

Torstaina ammutut kolme sakkoa olivat Seppälän osalta aivan liikaa. Pikamatkalla tulee miesten kilpailuissa ampua nollat, mikäli haluaa menestyä. Tämä ei ole arkipäivää Seppälälle, mutta nolla-ammunnalla kovasti hiihtovauhtiaan viime vuosina petranneella Seppälällä on mahdollisuudet vähintään 10 parhaan joukkoon.

Seppälä on ollut äärimmäisen luottavaisen ja rauhallisin oloinen kauden alla, joten hänen kauttaan on ehdottomasti mielenkiintoista seurata. Nuoren suomalaisen otteet varmasti ailahtelevat kauden aikana, mutta uskotaan ja toivotaan, että kauden edetessä kilpailuvarmuus kasvaa koko ajan, mikä johtaa hyviin sijoituksiin.

Pokljukan maisemissa kelpaa hiihtää pikamatkaa
Pokljukan maisemissa kelpaa hiihtää pikamatkaa (breki74 from Maribor, Slovenia [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons)


Norjalainen tulittaa voittoon?


Jos voittaja pitäisi nyt vielä lopuksi päivän kilpailuun sanoa, ei voi mielessä käydä kuin yksi nimi. Norjan Johannes Bö on äärimmäisen nopea ampuja, hänellä on nälkää eiliseltä, hän on tottunut menestymään pikamatkoilla ja hän on tällä hetkellä ylivoimaisesti kovimmassa hiihtokunnossa.

Erot normaalimatkalla olivat hiihtovauhdeissa niin suuria, että Bö saattaa hyvin voittaa pikakisan vaikka ampuisi yhden sakon enemmän kuin pahimmat kilpakumppaninsa. Pokljukan raskaat ladut entisestään suosivat kevytrakenteista norjalaista.

Hofer, Samuelsson ja ennen kaikkea Fourcade ovat varmasti Bön suurimmat haastajat. Mikäli vielä muitan nimiä haluaisi kisan kärkitaistoon miettiä, kannattaa pikamatkalla muistaa aina latvialaisen Anders Rasturgojevsin nimi, jonka hiihtovauhti kyllä riittää, mutta ammunta tuntuu olevan usein lähempänä sokkona sohimista kuin keskittynyttä suorittamista.

Myös Ranskan Simon Desthieux on osoittanut heti alkukaudesta kovaa hiihtovauhtia ja sprinttimaailmancupin viime kauden kutonen on aina pikamatkoilla vaarallinen.

Perjantain miesten pikakilpailu alkaa kello 15:15. Kilpailu näkyy tuttuun tapaan suorana lähetyksenä YLE TV2 ja Eurosport 1 -kanavilla. Lisäksi netissä kilpailua voi seurata YLE Areenan tai Eurosport Playerin kautta.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta