Mitalin tuoksua ilmassa – Raitanen suosikkien joukossa estefinaaliin


Maanantaina kello 23.00 käynnistyy miesten esteiden finaali Rooman EM-kisoissa.
Etusuora: 10.06.2024 08:54Yleisurheilu
Mitalin tuoksua ilmassa – Raitanen suosikkien joukossa estefinaaliin
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Miesten 3000 metrin esteistä odotetaan tiukkaa otatusta, jossa mitalisuosikkeja on puolisen tusinaa.Kaksi vuotta sitten Münchenin EM-finaalista odotettiin Raitanen vs. Italia -maaottelua. Tuolloin Osama Zoghlami ja Ahmed Abdelwahed olivat juosseet 1,5 kuukautta ennen kisoja kovat tilastonoteeraukset, mutta eivät sen jälkeen olleet esittäneet enää mitään kummoista. Raitanen sen sijaan lähti kisoihin sensaatiomaisen soolovedon turvin, kun mies kellotti Kalevan kisoissa nousujohteisella juoksulla ajan 8.21,10.

Rooman finaalista odotetaan tasaista laajalla rintamalla. Kisan suurimpia suosikkeja ovat Espanjan Daniel Arce, Ranskan Djilali Bedrani ja Suomen Topi Raitanen.

Raitasen valmistautuminen kisoihin ei ole menny aivan käsikirjoituksen mukaan, mutta tästä huolimatta mies on yksi kisan suosikeista. Tilastoajoissa suomalainen on ajallaan 8.21,00 finaalin häntäpäässä, mutta ero tilastokolmoseen on noin 6 sekuntia, joka ei ole käytännössä paljoakaan.

Kisassa ei ole ketään suvereenia tilastokärkeä. Arce on toki painellut matkan 8.12,28 – tulos syntyi Timanttiliigassa, jossa espanjalaismenijä roikkui sinnikkäästi pääjoukon mukana. Samassa kisassa myös Bedrani juoksi kauden parhaan noteerauksensa 8.13,73. Kaksikko on toki lähes 10 sekuntia suomalaista tilastoissa edellä, mutta on vaikea nähdä, että he tiputtaisivat suomalaisen pitämällä kisassa vauhtia.

On kuitenkin oletettavaa, että kisa ei mene hölkkäilyksi. Nimenomaan Arce ja Bedrani olivat kokemassa Raitasen häijyn kirin Münchenissä ja he ovat varmasti tietoisia siitä, mitä riskejä sisältyy, jos Raitasta ei ole yritetty kypsyttää ennen viimeistä kierrosta. Kisassa on myös muita kelpo kavereita, jotka tilastoaikojen puolesta taistelevat mitalista, mutta eivät ole lyhyessä kirissä vahvoja.Muita mielenkiintoisia nimiä kisaan ovat Nicolas Daru, joka on melko uusi mies ratajuoksussa. Estekisoja hänellä on allaan vasta kymmenkunta, mutta tämän kauden tilastoaika 8.16,36 on merkille pantava. Ranskalaisista on nostettava esiin vielä Alexis Miellet, jonka juoksu näytti todella hyvältä alkuerissä. Miellet myös esitti todella terävän kirin Marseillen ennätysjuoksussaan 8.14,71.

Ruotsalaisia on finaalissa kaksi kappaletta. Emil Blomberg juoksi viikko sitten Tukholmassa ennätykseseen 8.16,94 ja Rooman alkuerissä mies juoksi fiksusti säästellen finaaliin. Vidar Johansson juoksi alkuerässä myös hyvännäköisesti 8.20,87.

On nostettava esiin seikka, että Raitasen alkuerässä juostiin huomattavasti kovempaa kuin toisessa alkuerässä. Suomalaisen erässä loppuajat painuivat 8.20 tuntumaan, mikä tarkoitaa että lähes kaikki juoksivat aivan kauden parhaan aikansa tuntumaan. Ensimmäisessä alkuerässä matkavauhti oli huomattavasti leppoisampaa. Tuossa erässä olivat muun muassa Daru ja Bedrani.

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta