Useilla suomalaisurheilijoilla on mahdollisuus lunastaa viikonloppuna MM-kisalippu - Lue Kalevan kisojen suuri rankingennakko!


Lahden Kalevan kisat ovat paitsi kotimaisen yleisurheilukauden kohokohta, myös viimeinen näyttöpaikka Budapestin MM-kisoihin. Jaossa Lahdessa on paljon tärkeitä rankingpisteitä.
Veijo Vaakanainen: 28.07.2023 14:09Yleisurheilu
Useilla suomalaisurheilijoilla on mahdollisuus lunastaa viikonloppuna MM-kisalippu - Lue Kalevan kisojen suuri rankingennakko!
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Joonas Rinne.
Lahden Kalevan kisat saivat torstaina lentävän lähdön, kun kävelijä Aku Partanen hurjasteli 20 kilometriä uuteen Suomen ennätysaikaan 1.29.15 ja varmisti samalla paikkansa Budapestin MM-kisoihin myös tälle kävelymatkalle. Tulevien kolmen kisapäivän aikana myös suurella joukolla muita suomalaisurheilijoita on mahdollisuus liittyä Unkariin matkaavaan joukkueeseen.

Nyt kolmatta vuotta käytössä olevan arvokisojen karsintajärjestelmän mukaan noin puolet urheilijoista lunastavat paikkansa kisoihin suorien kisarajojen kautta ja toinen puolikas joka lajiin ennakkoon määrätystä urheilijamäärästä täydentyy rankingin avulla. Suurimmassa osassa lajeista ranking muodostuu viiden urheilijoille eniten pisteitä tuottaneen kilpailun keskiarvosta.

Urheilijan rankingpisteet muodostuvat kahdesta osasta: tulospisteistä ja sijoituspisteistä. Tulospisteet määräytyvät nimensä mukaisesti urheilijan kisassa saavuttaman tuloksen perusteella. Esimerkiksi mitä pidemmälle keihäs lentää, sitä enemmän se kerryttää tulospisteitä.

Tulospisteiden päälle rankingiin tulee myös sijoistuspisteet, jotka riippuvat siitä, minkä tasoinen kilpailu kyseessä on. Jokaisella kauden kilpailulla on etukäteen määritetty kategoria ja mitä korkeamman kategorian kilpailu on kyseessä, sitä anteliaammin siitä jaetaan sijoituspisteitä.

Esimerkiksi Paavo Nurmi Games on A-kategorian kilpailu, jolloin sijoituspisteitä kertyy kahdeksalle parhaalle urheilijalle siten, että voittaja saa 140 pistettä ja kahdeksanneksi sijoittunutkin 60 pistettä. Sen sijaan kovasti keskustelua herättänyt Mikkeli Games oli tällä kaudella F-kategorian kilpailu, josta sijoituspisteitä kertyi vain kolmelle parhaalle asteikolla 15-10-5.Kansalliset mestaruuskisat, kuten Kalevan kisat, on määritelty B-kategorian kilpailuiksi, mikä tarkoittaa sitä, että niissä on jaossa varsin muhkea potti sijoituspisteitä. Voittaja palkitaan kisassa 100 sijoituspisteellä, hopeamitalisti 80 ja pronssimitalisti 70 pisteellä. Kahdeksanneksi sijoittunutkin saa Lahdessa tililleen 40 sijoituspistettä.

Tämä tarkoittaa sitä, että Kalevan kisoissa onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää Budapestin paikkaa kärkkyville urheilijoille. Esimerkiksi keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen saisi Lahdessa ennätysheittoaan 62,45 sivuavasta voittotuloksesta 1223 rankingpistettä, kun hän Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla sai siitä 60 pistettä vähemmän. Keihäskarnevaaleilla vastaava pistepotti olisi vaatinut 65,64 metriä pitkän kaaren.

Jo suuri joukko suomalaisia käytännössä varmistanut kisapaikan


Ennen Kalevan kisoja Suomen kisajoukkueeseen kuuluu 10 urheilijaa, joista kaikki maratoonari Nina Chydeniusta lukuun ottamatta ovat saavuttaneet paikkansa tekemällä kisoihin vaaditun suoran kisarajan. Chydenius voitiin valita kisoihin rankingin kautta, koska maratonilla ja 35 kilometrin kävelyssä tulostentekoaika päättyi jo aiemmin kesällä.

Lahden viikonloppu on viimeinen mahdollisuus antaan MM-näyttöjä muihin lajeihin. Keskiviikkona julkaistaan lopulliset rankinglistat, joiden pohjalta tulosrajaa tekemättömät urheilijat kutsutaan kisoihin. Tämän hetkisen rankingin perusteella Suomen kisajoukkue tulee kasvamaan kutsujen myötä merkittävästi ja yli 30 urheilijan joukkue on jälleen realismia.

Rankingpaikkaa kärkkyvät urheilijat voi jakaa toiseksi viimeisen rankinglistan perusteella neljään eri ryhmään: käytännössä kisapaikkansa jo varmistaneisiin, lähes varmoihin kisoihin lähtijöihin, vielä parannusta tarvitseviin sekä niihin, joilla on vielä pieni teoreettinen mahdollisuus kisapaikkaan.

Ensimmäiseen kategoriaan kuuluu suomalaisnäkökulmasta ilahduttavan suuri määrä urheilijoita. Valmistautumisen kohti Budapestia voivat jo aloittaa 800 metrin juoksija Eveliina Määttänen, korkeushyppääjä Ella Junnila, seiväshyppääjät Elina Lampela, Urho Kujanpää ja Juho Alasaari, kolmiloikkaaja Senni Salminen, moukarinheittäjät Suvi Koskinen, Krista Tervo ja Aaron Kangas, seitsenottelija Saga Vanninen, estejuoksija Topi Raitanen sekä keihäänheittäjä Toni Kuusela.Vaikka viimeiseen rankingiin tulee yleensä normaalia enemmän muutoksia ja tulevana viikonloppuna on paljon isoja rankingpisteitä jaossa kansallisissa mestaruuskisoissa ympäri maailmaa, on kaikkien edelle mainittujen urheilijoiden tilanne rankingissa erittäin turvallinen. Heidän putoamisensa MM-kisoista edellyttäisi niin suuria mullistuksia, etteivät ne ole realistisia.

Lähes yhtä turvallisesta tilanteesta Lahteen lähtevät 5000 metrin juoksija Camilla Richardsson, seiväshyppääjä Saga Andersson sekä keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen. Heidän kaikkien rankingtilanteensa näyttää tällä hetkellä varsin turvalliselta ja varma perussuorittaminen viikonloppuna tuo kaikille sellaiset pisteet, jotka siivittävät heidät suurella todennäköisellä Budapestiin. Täysin varma heidän tilanteensa ei kuitenkaan ole ja epäonnistuminen Lahdessa voi tuoda jollekin heistä ikävän yllätyksen.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat urheilijat ovat tällä hetkellä joko aivan viimeisillä rankingsijoilla niukasti kisapaikassa kiinni tai jäämässä muutamalla pisteellä ulos kisoista. Neljännen ryhmän urheilijat ovat puolestaan rankingissa vielä melko kaukana, mutta voivat nappionnistumisella tarttua niukasti kiinni kisapaikkaan. Seuraavassa hieman tarkempi katsaus siitä, mitä MM-kisapaikka heiltä Lahdessa edellyttää.


Tulos tai ulos - heiltä MM-kisapaikka vaatii Lahdessa hyvää onnistumista


Korkeushyppääjä Heta Tuuri on ollut läpi kesän kiinni paikassa Budapestin MM-kisoihin, mutta hän on viikko viikolta valunut huolestuttavasti alaspäin rankingissa. Viimeisimmässä listauksessa hän on sijalla 33/36 ja eroa ensimmäisiin ulkona oleviin on vain muutama piste. Lahdessa riman on siis noustava hyviin lukemiin, jotta Tuuri säilyy rankingviivan oikealla puolella.

Tuurin tilanteesta astetta haastavamman tekee se, että Lahdessa on mukana myös nousukuntoinen Ella Junnila, joka taistelee Tuurin kanssa parhaista rankingpisteistä myös Pariisin olympialaisia ajatellen. Tuurin pitäisi pystyä joko voittamaan kilpailu vähintään tuloksella 188 tai sijoittua toiseksi vähintään tuloksella 190, jotta paikka MM-kisoihin olisi täysin varma.

Eveliina Rouvalilla
on mahdollisuus päästä mukaan MM-kisoihin ensimmäisenä naiskuulantyöntäjänä 30 vuoteen. Alkukaudesta ennätyksensä 17,53 työntänyt Rouvali on tällä hetkellä rankingissa Tuurin tavoin sijalla 33/36 ja myös hänen olisi hyvä parantaa pisteitään.

Rouvalille hyvä tavoite Lahteen olisi mestaruus vähintään tuloksella 17,22, joka hyvin todennäköisesti riittäisi MM-paikan varmistamiseen. Rouvalin tilannetta tosin helpottaa hieman se, että rankingpaikoissa on kiinni kaksi brittiurheilijaa, joita maan liitto ei tule kisoihin valitsemaan. Voi siis olla, että hieman heikompikin tulos riittäisi.Rouvalin lisäksi naisten kuulantyönnössä myös Senja Mäkitörmällä on vielä mahdollisuus nousta mukaan kisoihin. Läpi tämän kauden tekniikkamurheiden kanssa paininut Mäkitörmä voisi tarrata vielä kiinni kisalippuun, jos hän sijoittuisi toiseksi vähintään tuloksella 17,25 tai jos hän olisi toinen tuloksella 17,57.

Näissä kummassakin tapauksessa Mäkitörmän pisteet olisivat kuitenkin ainoastaan Rouvalin nykyisten pisteiden tasolla. Eli näilläkään suorituksilla toisen suomalaistyöntäjän paikka ei olisi suinkaan varma. Mäkitörmän kohdalla tie Budapestiin on siis selvästi Rouvalia kivikkoisempi.

Pika-aitureilla tiukka paikka Lahdessa


Naisten pika-aidoissa tällä kaudella upeasti ennätyksiään uusiksi pistänyt Lotta Harala on viikko ennen rankingin sulkeutumista kuumottavimmalla mahdollisella paikalla, eli viimeisellä kisoihin oikeuttavalla rankingsijalla. Tampereen Pyrinnön aiturin on siis ehdottomasti pystyttävä vielä parantamaan pisteitään, jotta hän olisi vielä ensi keskiviikkonakin sisällä rankingissa.

Haralan kohdalla rankingpisteiden parantamisen tiellä on vastaava ongelma kuin Heta Tuurillakin, eli ennakkoon astetta kovempi kotimainen vastustaja. SE-nainen Reetta Hurske vie ennakkoon kovimmat rankingpisteet, joten Haralalta vaaditaan kakkossijan lisäksi myös kovaa aikaa.

Jos Harala pystyisi ennakko-odotusten vastaisesti voittamaan mestaruuden, riittäisi hänelle todennäköisesti parempi voittoaika kuin 13,06. Mutta jos Haralan seuratoveri ottaa omansa, täytyy Haralan olla toinen vähintään ajalla 12,91.

Haralan lisäksi paikkaa kisoihin kärkkyy vielä myös lajin entinen SE:n haltija Annimari Korte, joka on rikkonaisen kauden jälkeen rankingissa sijalla 47/40. Kortteelta on erinäisistä syistä johtuen jäänyt kauden aikana käyttämättä lukuisia mahdollisuuksia parempiin pistepotteihin, mistä johtuen kisapaikan saavuttaminen Kalevan kisoista on hyvin haastavaa.

Kortteelle kisapaikasta taisteleminenkin vaatii jo yhtä kauden parhaista suorituksista, joka olisi edellisten esiintymisten jälkeen todella yllättävää. Jos Korte onnistuisi kisan voittamaan, voisi tulos 12,97 riittää kisapaikkaan, mutta hopealle jäädessä vaadittu aika olisi jo 12,82. Pronssisijalla Kortteen kisoihin veisi vain suora kisaraja 12,78. Viimeisen kuukauden perusteella tällainen suorittaminen Kortteelta olisi jättyllätys.

Miesten pika-aidoissa Elmo Lakalla on rankingissa hyvin vastaava tilanne kuin Haralallakin, koska hän on sijalla 39/40. Tämä tilanne on Lakalle varsin tuttu, sillä viime vuonnakin hän oli läpi kesän rankingissa aivan veitsenterällä ja 2019 hän pääsi vanhanmallisen rankingin kautta kisoihin vasta peruutusten jälkeen.Lakka esitti Lappeenrannassa hyvää nousukuntoa, mutta seuraava kisa Madridissa meni taas astetta heikommin. Lahdessa Lakan pitäisi päästä taas Lappeenrannan kaltaiseen vireeseen. Voitto tuloksella 13,43 sinetöisi Lakan uran kolmannen reissun MM-areenoille.

Tämä tavoiteaika on toki varsin kova vaatimus, sillä toistaiseksi kauden ainoa tuollaista aikaa lupaileva suoritus Lakalta on nähty Lappeenrannassa. Toisaalta vähempikin voi riittää, koska pika-aidoissakin listoilla on kaksi brittiä, jotka voivat ainoastaan haaveilla siitä, että talousvaikeuksissa oleva lajiliitto heidät kisoihin valitsisi.

Myös kolmiloikassa ja tonnivitosella jännitettävää


Naisten kolmiloikassa nuorten EM-pronssimitalistilla Jessica Kähärällä on pariakin astetta pika-aitureita valoisampi tilanne, vaikka hän onkin juuri tällä hetkellä jäämässä rankingin ulkopuolelle. Kähärän tilanteen hyväksi tekee se, että hänellä on rankingissa muutamia todella hyviä pisteitä, mutta toisaalta vähistä kilpailuista johtuen muutamat selvästi heikommat pisteet, jotka toistaiseksi hänen keskiarvoaan heikentävät.

Kalevan kisoissa hän pystyykin varsin kevyestikin nostamaan keskiarvoaan merkittävästi, eikä hänen tilannettaan juurikaan heikennä edes se, että Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen tarjoavat hänelle kovan haasteen taistelussa sijoituspisteistä. Vaikka Kähärä jäisikin kolmanneksi, riittäisi 13,50:n ylitys jo varsin todennäköisesti kisapaikkaan. Kaikki tätä parempi lähes varmasti sinetöi kauden komeetan kisapaikan.

Miesten 1500 metrillä Joonas Rinne on varsin lähellä pääsyä uransa ensimmäisiin MM-kisoihin. Läpi kauden kotimaassa Pekka Vasalan legendaarisia SE-lukemia kutitellut Rinne on rankingsijalla 53/56, mutta turvaa rankingissa on vain pari vaivaista pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että parantaa Rinteen täytyy.

Onkin Rinteen kannalta toivottavaa, että Kalevan kisojen finaalista tulisi vauhtijuoksu, jossa hän pystyisi saavuttamaan kovien sijoituspisteiden lisäksi myös mahdollisimman kovan ajan. Voittoaika 3.38,43 olisi sellainen, jolla Rinne voisi luottavaisin mielin alkaa viritellä kuntoaan kohti Budapestin tonnivitosen alkueriä.

Sen sijaan jos Lahdessa nähdään SM-kisoille tyypillinen hidasvauhtinen taktiikkajuoksu, jää Rinne todennäköisesti MM-kisojen ulkopuolelle. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko Lahdessa vuoden 2009 Kalevan kisojen toisinto, jolloin Jarkko Hamberg toimi tonnivitosella maksettuna jäniksenä Jukka Keskisalolle. Toinen vaihtoehto Rinteelle on pitää yhdessä vauhtia vielä teoreettisesti MM-paikasta kamppailevan Santtu Heikkisen kanssa.

Myös naisten puolella tonnivitoseen liittyy mielenkiintoa MM-kisoja ajatellen. Jälleen loukkaantumismurheiden kanssa kamppaillut ja niiden vuoksi säästeliäästi kilpaillut Nathalie Blomqvist on rankingissa sijalla 64/56, mutta vain seitsemän pistettä viimeistä rankingpaikkaa jäljessä. Hyvävauhtisella juoksulla myös Blomqvist voi MM-kisajoukkueeseen nousta.Blomqvistia Lahdessa auttanee se, että kotiseuran Tshekkiä edustava Kristiina Mäki on mukana kilpailussa ja voi hyvinkin auttaa vauhdinpidossa. Lisäksi sääntöjen mukaan kansallisista mestaruuskisoista sijoituspisteitä saavat vain maata kansainvälisissä kisoissa edustavat kilpailijat, joten Mäelle häviäminenkään ei heikentäisi Blomqvistin mahdollisuuksia päästä MM-kisoihin.

MM-paikan sinetöimiseksi Blomqvistin pitäisi juosta aivan ennätyksensä tuntumaan aikaan 4.11,15, mutta todennäköisesti jo alle 4.15 riittää matkaan Budapestiin. Eli toisin sanoen Blomqvistin tilanne on toiveita herättävä, mikäli hän vaan loukkaantumismurheiden jälkeen on täydessä iskussa.

Saadaanko keihääseen varamies? Loikkiiko yllätysmies Davidila Budapestiin


Miesten keihäässä Suomella on jo periaatteessa täysi kolmen miehen joukkue, kun Oliver Helander on valittu kisoihin, Toni Kuusela pääsee varmasti rankingin kautta ja Lassi Etelätalo on kisarajan rikkonut jo viime kaudella. Johtuen Etelätalon vaikeuksista tämän kauden aikana olisi kuitenkin hyvä, jos Toni Keränen tai Topias Laine onnistuisivat nousemaan sisään rankingiin, jotta Suomi voisi valittaa kisoihin myös varaedustajan.

Keräsen kohdalla tilanne on astetta Lainetta parempi, sillä hänelle kisapaikkaan riittäisi kisassa neljäs sija tuloksella 79,75. Laineelle nelossija vaatisi tulosta 82,84 tai vaihtoehtoisesti parempaa sijoitusta hieman heikommalla tuloksella. Mutta olisi ainakin toivottavaa, ettei reilu 80 metriä toisi neljättä sijaa parempaa.

Tiukassa rankingtaistossa olevien urheilijoiden lisäksi parilla tällä hetkellä varsin kaukana rankingissa olevalla suomalaisella on vielä teoreettinen mahdollisuus tarrata kiinni kisapaikkaan. Tämä vaatisi kuitenkin huippusuorittamista heiltä sekä todennäköisesti muutamia poisjääntejä.

Lappeenrannassa säväyttänyt Aaro Davidila ei rankingissa kisapaikkoja vielä kutittele, mutta huippusuoritus Kalevan kisoissa sellaisen voisi tuoda. Tämän hetken viimeiseen rankingsijaan riittäisi voitto tuloksella 16,57, mutta vaaditut pisteet nousevat siitä vielä varmasti. Melko varman kisapaikan toisi Simo Lipsasen SE:tä 17,14 sivuava tulos, joka kuitenkin vielä lienee liikaa vaadittu.

Eugenen MM-kisoihin mukaan päässyt Salla Sipponen on ollut tällä kaudella viime vuotta vaisummassa vireessä. Tästä johtuen myös MM-paikka näyttää Suomen ykköskiekonheittäjälle varsin kaukaiselta. Täysin tavoittamattomissa se ei kuitenkaan vielä ole, sillä Kalevan kisojen voitto tuloksella 59,45 voisi sen vielä tuoda. Mikään kauden aiemmissa otteissa ei kuitenkaan tähän viittaa.Edellä mainittujen urheilijoiden lisäksi myös kävelijä Enni Nurmi on 20 kilometrin rankingissa tällä hetkellä niukasti sisällä sijalla 48/50 vain parin pisteen marginaalilla. Kalevan kisat lopulta väliin jättänyt Nurmi ei olisi voinut enää pisteitään parantaa, sillä Lahdessa kisattiin vain 10 kilometrin matkalla. Hän siis voi ainoastaan jännittää, riittävätkö nykyiset pisteet MM-matkaan.

Kaikissa rankinglaskuissa on huomattava, että viimeinen ranking muuttuu paljon, koska kansallisia mestaruuskisoja kisataan paljon muuallakin kuin Suomessa ja hyviä B-kategorian pisteitä on jaossa myös muille. Lisäksi rankingista voi puuttua kokonaan urheilijoita, joilla on tuloksentekoajalta vain neljä kilpailua.

Rankingin kautta saavutettu kisapaikka ei ansaitse vähättelyä


Joka tapauksessa on kuitenkin varmaa, että Suomen MM-joukkue tälläkin kertaa tulee olemaan selvästi suurempi kuin mihin viimeisen kymmenen vuoden aikana on totuttu. Eikä kisajoukkueeseen tälläkään kertaa kuulu yhtään “turistia”, vaikka suurin osa joukkueesta kisoihin rankingin kautta pääseekin.

Jokaisessa lajissa MM-kisoihin pääsee vain todella rajattu määrä urheilijoita ja vain pieni joukko kisapaikkaa tosissaan tavoittelevista matkan Budapestiin lunastavat. Suomalaiset rankingurheilijat ovat kukistaneet kisalipun saadakseen suuren joukon kovia kanssakilpailijoita ja ovat osallistumisoikeuden kovalla työllä ansainneet. Se suoritus oikeuttaa kunnioitukseen ja arvostukseen, ei pilkkaan ja vähättelyyn.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta