Motonet GP-kausi alkaa keskiviikkona Lahdessa – Uudessa kokonaiskilpailussa taistellaan 10 000 euron voittopotista


Suomen kärkiurheilijat avaavat kotimaisen kilpailukautensa keskiviikkona Lahden Motonet GP:ssä. Tulevalla kaudella sarjassa kilpaillaan yksittäisten kisojen lisäksi myös kokonaiskilpailun voitosta.
Veijo Vaakanainen: 24.05.2022 19:36Yleisurheilu
Motonet GP-kausi alkaa keskiviikkona Lahdessa – Uudessa kokonaiskilpailussa taistellaan 10 000 euron voittopotista
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Senni Salminen.
Lahden Motonet GP:tä voi seurata Yle Areenassa klo 17.45 alkaen sekä Yle TV2:ssa kello 18.30 alkaen

Kotimainen yleisurheilukausi käynnistyy toden teolla keskiviikkona, kun Motonet GP-sarjan ensimmäinen osakilpailu kilpaillaan Lahdessa. Lahden kilpailu on D-kategorian kilpailu, mikä tarkoittaa sitä, että kilpailussa jaetaan MM- ja EM-rankingien kannalta elintärkeitä sijoituspisteitä kahdeksalle parhaalle 40 – 15 pistettä.

Edellisten kausien positiivisen kehityssuunnan sekä harjoituskaudelta kuuluneiden tietojen perusteella odotukset kauden avauskilpailuun ovat varsin positiiviset ja monilta suomalaisilta voi odottaa hyviä tuloksia. Myös pitkän talven jälkeisten hyytävien kevätkelien vaihtuminen mukavaan lämpöön lupailee hyviä tuloksia.

Motonet GP:n uusi kokonaiskilpailu ja palkintorahat


Kaudella 2022 Motonet GP-sarjassa kilpaillaan paitsi yksittäisten kisojen voitosta, myös kokonaiskilpailun palkinnoista. GP-sarjan kokonaiskilpailuun lasketaan urheilijoiden kolmen parhaan kilpailun tuomat sijoituspisteet WA:n tulostaulukolla, jossa tulokset on porrastettu 25 pisteen välein. Mikäli kaksi urheilijaa on kauden päättyessä tasapisteissä, voittaa se urheilija, jolla on paremmat sijoituspisteet yksittäisestä kilpailusta.

Kokonaiskilpailun kärkiurheilijoille on tarjolla mukava palkintopotti, sillä koko GP-sarjan voittaja kuittaa vaivanpalkaksi 10 000 euroa. Kakkossijasta palkitaan 5000 ja kolmannesta sijasta 3000 eurolla.

Tämän lisäksi Suomen ennätyksetä jaetaan WA:n pistetaulukon perusteella 1000–5000 euron bonus. Jokaisen osakilpailun kolme parasta urheilijaa saavat puolestaan 1500, 1000 ja 500 euron palkinnot. Motonet GP-kilpailun varsinaisten lajien kolme parasta saavat 500, 300 ja 200 euroa sijoitusbonuksia. Ylimääräisissä lajeissa bonukset ovat 250, 150 ja 100 euroa. Lisäksi yleisöäänestyksessä päivän urheilijaksi valittu kilpailija palkitaan 1000 eurolla.

Keskiviikkona Lahdessa alkavassa kilpailusarjassa on siis paljon rahallista panosta. Olennaisinta ovat kuitenkin kovat tulokset, jotka tuovat taloudellisen korvauksen lisäksi myös tärkeitä pisteitä kohti Eugenen MM- sekä Münchenin EM-kisoja. Seuraavassa katsaus Lahden kisojen mielenkiintoisimpiin lajeihin ja urheilijoihin.


Etusuoran nostot Lahden kilpailuun


Mikä on Senni Salmisen alkukauden kunto?


Kansainvälisten menestysodotusten näkökulmasta Lahden kisojen mielenkiintoisin urheilija on kolmiloikkaaja Senni Salminen. Viime kauden aikana ennätystään yli puolella metrillä komeisiin SE-lukemiin 14,63 parantanut Imatran Urheilijoiden hyppääjä on viime kauden näyttöjen perusteella potentiaalinen pistesijaurheilija sekä MM- että EM-tasolla.

Keskiviikkona nähdään ensimmäiset viitteet siitä, onko Salminen päässyt viime kauden kaltaiseen hurjaan vireeseen. SE-tulos saanee vielä keskiviikkona olla rauhassa, mutta toivottavasti suomalaisloikkaajalta nähdään tasainen sarja sekä hyvä kauden avaustulos. Sopiva tavoite Lahden kilpailuun voisi olla esimerkiksi EM-rajan 14.25 rikkominen.


Pystyvätkö loukkaantumisista toipuneet Korte ja Neziri haastamaan huippuvireistä Hursketta?


Naisten pika-aidat on viime kausien aikana ollut yksi seuratuimmista kotimaisista yleisurheilulajeista. Annimari Korte, Nooralotta Neziri sekä Reetta Hurske ovat nostaneet lajin aivan uudelle tasolle Suomessa ja keikkuneet EM-tasolla myös tilastojen kärkipäässä, vaikka mainittavaa arvokisamenestystä kolmikko ei ulkoradoilla ole vielä saavuttanutkaan.

Uuden kauden kynnyksellä kolmikon keskinäiset voimasuhteet vaikuttaisivat kokeneen mullistuksia. Hieman Kortteen ja Nezirin varjossa ollut Reetta Hurske on parin terveysmurheiden sävyttämän kauden jälkeen päässyt vahvaan vireeseen ja avasi kautensa hienolla tuloksella 12,94, vaikka kuvasikin juoksua epäpuhtaaksi. Avaus enteileekin keskiviikolle suotuisissa tuulissa vähintään EM-rajan 12,93 alitusta.

Korte ja Neziri puolestaan tekevät paluuta loukkaantumisten tai leikkauksen jälkeen ja heidän vireensä on toistaiseksi arvoitus. Valmennuskuvionsa uudistanut Neziri avasi kautensa Itävallassa tuloksella 13,23 ja Korte astuu viivalle ensimmäistä kertaa sitten Tokion alkuerien. Heidän kohdallaan odotukset ovat siis maltillisemmat kuin Hurskeella, mutta toiveissa olisi ainakin lähellä 13 sekunnin rajaa oleva tulos.

Miten 3000 metrin sileä kulkee Topi Raitaselta?


Münchenin EM-kisoissa Topi Raitanen on yksi Suomen suurimmista menestystoivoista ja monet yleisurheilufanit haaveilevat varmasti jopa Jukka Keskisalon Göteborgin ihmeen toistamisesta sekä siitä, kuinka suomalainen kestävyysjuoksija voisi jälleen kerran juhlia arvokisavoittoa Münchenin olympiastadionilla.

Kauden avaus Dohan Timanttiliigassa jätti kuitenkin ilmaan kysymysmerkkejä. Olosuhteet Dohassa olivat toki kaikkea muuta kuin kestävyysjuoksulle otolliset, mutta se ei poista sitä faktaa, ettei Raitanen pysynyt muiden kv-juoksijoiden vauhdissa, vaan tuli maaliin kilpailun häntäjoukoissa.

Lahdessa Raitaselta on nähtävä 3000 metrin sileällä paljon terävämpää menoa ja kirkas kahdeksan minuutin alitus, jotta hänen arvokisamenestyksen tielle ei tulisi liian synkkiä pilviä. Kilpailussa Raitasella on juuri sopivan tasoiset haastajat Ison-Britannian Alex George sekä Norjan Per Svela, jotka Raitasen pitäisi kuitenkin lopulta pystyä päihittämään myös melko selkeästi.

Raitasen lisäksi 3000 metrin juoksussa kannattaa seurata tarkasti myös kestävyysjuoksulupaus Emil Helanderia, jonka tavoitteena on varmasti pääsy Suomen EM-joukkueeseen 3000 metrin esteisiin. Helanderilta juoksussa odotetaan uutta ennätystä ja kahdeksan minuutin alitusta.


Millaiseen vauhtiin Joonas Rinne pääsee 800 metrillä?


Miesten 800 metriä oli vuosia suomalaisittain murheellinen matka, jolla 1.50:n alittaminenkin teki kotimaan kärkijuoksijoille usein varsin tiukkaa. Viime kauden aikana Joonas Rinne teki kahdella ratakierroksella kuitenkin kovempaa jälkeä kuin kukaan muu suomalainen viimeiseen 20 vuoteen juoksemalla uuden komean ennätystuloksen 1.45,96 juuri Lahden Motonet GP:ssä.

Rinne avasi kautensa viime lauantaina Saksassa 1500 metrillä kohtuullisen hyvällä tuloksella, minkä perusteella häneltä voidaan toivoa vakuuttavaa avauskisaa myös kasilta. Rinteellä on kisassa kirittäjinä Irlannin Paul Robinson sekä Italian Francesco Conti, jotka ovat hyvin saman tasoisia urheilijoita suomalaisen kanssa. Toiveissa olisi siis selkeä vähintään 1.48:n alitus.


Kuinka kovaa kyytiä moukari saa Lahdessa?


18 vuotta sitten Olli-Pekka Karjalainen linkosi moukarin Lahden hiihtostadionilla hurjiin SE-lukemiin 83,30. Vastaavanlaista laakia keskiviikkona Lahdessa tuskin nähdään, mutta kovia kaaria on toivottavasti odotettavissa sekä naisten että miesten kilpailussa.

Erityisesti naisten kilpailussa odotukset ovat korkealla, sillä SE-nainen Krista Tervo on osoittanut kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussaan tasaisen varmaa yli 70 metrin kuntoa. Sama tekeminen jatkuu toivottavasti myös Lahdessa, vaikka hänen kova kilpakumppaninsa Silja Kosonen ei olekaan tällä kertaa paikalla.

Miesten kilpailussa odotukset ovat hieman maltillisemmat, mutta katsojat voivat silti elätellä toiveita yli 75 metrin tuloksista. Henri Liipola vaikuttaisi olevan alkukauden kisojen perusteella ennätyskunnossa, joten suotuisissa olosuhteissa 75 metriä voi ylittyä kirkkaastikin. Aaron Kankaankin tekemisessä näkyi viime lauantaina Somerolla pieniä merkkejä korpivaelluksen päättymisestä.

Missä vireessä ovat suomalaiset miesseiväshyppääjät?


Miesten seiväshypyssä nähtiin viime kaudella monia positiivisia kehitysmerkkejä, kun sekä Mikko Paavola, Urho Kujanpää että Tommi Holttinen pystyivät nostamaan ennätyslukemansa uusiin korkeuksiin. Paavola pääsi jopa kuin varkain aivan olympiapaikan kynnykselle.

Koko kolmikko on Lahdessa ottamassa jälleen mittaa toisistaan. Mikäli seiväskilpailu käydään suotuissa tuuliolosuhteissa, nähdään toivottavasti kaikilta kolmelta ylityksiä hyvistä korkeuksista. Tosin pahimmassa tapauksessa kaikkien kilpailu päättyy takelteluun jo avauskorkeuksissa.

Seuraa myös heitä:


Anniina Kortetmaa


Viime kaudella ennätyksensä 11.46 juossut 100 metrin kiitäjä Anniina Kortetmaa avaa myös kisakautensa Lahdessa. Kortetmaan kehityskulku on ollut tasaisen lupaavaa ja sen jatkuessa hän on potentiaalinen nimi Suomen EM-joukkueeseen.

Anni Siirtola


23-vuotias pika-aituri Anni Siirtola avasi viime kauden lupaavasti ennätystuloksellaan 13,24 vastatuuleen, minkä jälkeen hänen tulostasonsa romahti loppukesän aikana. Lahdessa nähdään ensimmäiset merkit siitä, kuinka Siirtola on saanut ratkaistua viime kauden ongelmansa. Hyvässä kunnossa hänellä voisi olla mahdollisuudet nousta kiusaamaan Suomen kovaa aiturikolmikkoa EM-valinnoissa.

Ilona Mononen


Alle 20-vuotiaiden 3000 metrin Euroopan mestari Ilona Mononen avaa ratakautensa kotiradallaan Lahdessa. Monoselta ei vielä tulevana kesänä kannattaa odottaa aikuisten arvokisoihin vieviä näyttöjä, mutta toivottavasti hänen kehityskulkunsa jatkuu lupaavana. Lahdessa olisi heti erinomainen mahdollisuus parannella hänen 3000 metrin ennätyslukemiaan 9.15,66.

Lahden Motonet GP:n aikataulu


Aikataulu Motonet GP Lahti 25.5.2022

AikaLaji
16.30N/M tuolikeihäs
17.20M 800 m C-erä
17.30P15 200 m
17.35T15 200 m
17.40M19 200 m
17.45N19 200 m
17.50M seiväs
18.00Lahtelaisten seurojen välinen 100 m
18.05M moukari
18.10M 200 m B-erä
18.15N 3-loikka
18.20M 400 m aj
18.35N 800 m B-erä
18.42M 800 m B-erä
18.50N 800 m A-erä
19.00N korkeus
19.05N 100 m aj alkuerät
19.20N 100 m alkuerät
19.35N 3000 m
19.35N moukari
19.50M 200 m A-erä
20.00M pituus
20.05N 100 m aj finaali
20.15N 100 m finaali
20.25M 800 m A-erä
20.40M 3000 mKaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta