Lahden Motonet GP: EM-pronssimitalisti kirittää Lipsasta, hyppääkö Junnila jälleen huipputuloksen?


Motonet GP-sarjan kauden avauskisa käydään keskiviikkona Lahdessa. Illan vetonauloja ovat muun Ella Junnila, Reetta Hurske, Topi Raitanen sekä ulkoratakautensa avaava Simo Lipsanen.
Joel Sippola: 04.06.2019 20:28Yleisurheilu
Lahden Motonet GP: EM-pronssimitalisti kirittää Lipsasta, hyppääkö Junnila jälleen huipputuloksen?
Kuva: Olavi Kaljunen/Trackpic
Ella Junnilalla on hyvät mahdollisuudet rikkoa Kalevan kisojen kisaennätys korkeudessa.
Etusuora ennakoi Lahden Motonet GP-kisaa kuudella poiminnalla.

Naisten korkeus


Ella Junnila avasi reilu viikko sitten ulkoratakautensa upeasti tuloksella 190. Viileässä kelissä käydyssä kisassa hän kokeili pistää uusiksi Linda Sandblomin nimissä olevaa SE:tä (193). Sääennusteen mukaan Lahdessa päästään kisaamaan reilun parinkymmenen asteen lämmössä, joten tätäkin taustaa vasten Junnila voi tintata jälleen 190-alkuisen tuloksen.

Lahdessa Junnila kohtaa muun muassa 198 hypänneen Levern Spencerin ja hallikaudella 191 ylittäneen Norjan Tonje Angelsenin.

Naisten 100m aidat


Naisten aitakisasta puuttuu muutama kotimainen kärkinimi, mutta Lahden uusitulla mondolla nähdään sentään Reetta Hurske ja Annimari Korte.

Hallikaudella loistanut Hurske käynnisti Junnilan tavoin ulkoratakautensa Tampereella, jossa hän aitoi koleassa kelissä ja lähes metrin vastatuulessa lupaavasti 13,20. Korte on kilpaillut alkukesän mittaan kolmesti, joista paras tulos on vain neljä sadasosaa ennätyksestään – 13,18.

Suomalaiskaksikkoa ovat kiihdyttämässä parhaimmillaan alle 13 sekuntia juosseet Hollannin Eefje Boons sekä Ukrainan Hanna Plotitsyna . Mikäi tuuli vain on suotuisia, voidaan kaksikolta odottaa kovia aikoja keskiviikkona.

Miesten 3-loikka


Simo Lipsasen alkuvuosi oli kaksijakoinen. Hallikauden alussa mies oli Euroopan kärkihyppääjiä, mutta EM-halleissa miehen tie päättyi kirpaisevasti karsintaan. Kaikesta huolimatta talvi tuotti MM-lipun kouraan.

Kahtena edellisenä kesänä Lipsasen on avannut ulkoratakautensa ryminällä tuloksilla 16,93 ja 16,84, joten pitkiä loikkia sopii odottaa nytkin. Lahdessa kovan vastuksen antaa Kreikan Dmítros Tsiámis, joka sijoittui Berliinin EM-kisoissa kolmanneksi.

Naisten pituus


Noteerattava nimi on Turun Weikkojen vuonna 1998 syntynyt Taika Koilahti. Hän tehtaili hallikaudella komeasti 645, joka on pisin suomalaistulos 11 vuoteen. Tämän lisäksi hän hyppäsi myös 644 ja 638.

Hallikausi osoitti sen, että hyvissä olosuhteissa Koilahden ulkorataennätys 629 siirtyy uusiin ulottuvuuksiin. Lahdessa on ainekset hyvään pituuskisaan, sillä paikalla ovat myös hallitseva Suomen mestari Kira Kytölä, Emmi Mäkinen sekä Anne-Mari Lehtiö.

Miesten moukari


Moukarikisaan on ilmoittautunut Aleksi Jaakkola, joka tekee paluuta pitkään kestäneiden polviongelmien jälkeen. Nuorten MM-pronssimitalistin viimeinen kisa on lähes kahden vuoden takaa. Mikäli terveys kestää, iän puolesta 21-vuotiaalla heittäjällä on vielä aikaa nousta maailman moukarieliittiin.

Lahden kisan potentiaalisia voittajaehdokkaita ovat viime vuonna EM-kisoissa heittänyt Henri Liipola sekä vastikään ennätyksensä 72,90 riuhtaissut Aaron Kangas

Miesten 1500 metriä


Motonet GP:n avausosakilpailun päätöslaji on miesten 1500 metriä. Kisajärjestäjät ovat onnistineet haalimaan viivalle kovia yhdysvaltalais- ja australialaismenijöitä. Mukana on muun muassa aussi Stewart McSweyn, joka latoi viime vuonna tauluun ajan 3.34,82.

Suomalaisittain kovin mielenkiinto kohdistuu Topi Raitaseen, joka on aloittanut ulkoratakautensa vahvasti. Bergenissä mies kiiruhti 3000 metriä 7.56 ja muutama päivä myöhemmin sama esteiden kanssa 8.29,27 – harmilliset 27 sadasosaa MM-rajasta. Lahdessa häneltä odotetaan aikaa alle 3.40. Raitasen viime vuonna juoksema ennätys on 3.41,88.

Lahden kisojen AIKATAULU
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta