Naiset 12,5 km Normaalimatka - Kanadan Canmoressa hiihdetään täysin poikkeuksellisissa olosuhteissa!


Canmoressa nähdään hyvin poikkeuksellinen normaalimatkan kilpailu, sillä äärimmäisen tiukan pakkasen vuoksi matka on lyhennetty 15 kilometristä vain 12,5 kilometriin. Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa perinteisen minuutin aikasakon sijaan vain 45 sekunnin aikasakko.
Etusuora: 07.02.2019 09:49Ampumahiihto
Naiset 12,5 km Normaalimatka - Kanadan Canmoressa hiihdetään täysin poikkeuksellisissa olosuhteissa!
Andrew Fedorov [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Naisten normaalimatka Kanadan Canmoressa alkaa Suomen aikaa kello 23:55. YLE TV2 ja Eurosport 1 televisioivat kilpailun suorina lähetyksinä.

IBU:n pakkasraja kilpailun järjestämiselle on 20 astetta, minkä alle saatetaan hyvinkin Kanadan Canmoressa mennä tänään. Näin ollen koko kilpailun läpivieminen saattaa olla mahdotonta. Mikäli kilpailu kuitenkin päästään aloittamaan lämpimimmissä olosuhteissa, ei sitä enää keskeytetä, vaikka pakkaslukemat alenisivat.

Jo aiemmin kisajärjestäjät päättivät, että sekä miesten että naisten normaalimatka hiihdetään pakkasen vuoksi lyhyempänä. Normaalin 15 kilometrin sijaan naiset hiihtävät tänään siis 12,5 kilometriä.

Ampumapaikkoja on tavalliseen tapaan yhteensä neljä, järjestyksessä makuu-pysty-makuu-pysty. Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa 45 sekunnin (vrt. normaalisti 1min) aikasakko.

Wierer voittajana vuonna 2016


Naiset ovat kilpailleet Kanadan Canmoressa jo vuodesta 1991 saakka, muun muassa IBU Cupin sekä nuorten MM-kisojen johdosta, mutta maailmancupissa harvemmin. Edelliset maailmancupin osakilpailut käytiin vuonna 2016, jolloin Dorothea Wierer voitti yhteislähdön ja Olena Pidhrushna sprintin, missä Wierer oli kolmas.

Wiererille Canmore on muutenkin sopinut aina hyvin, sillä kahden maailmancupin podium-sijoituksen lisäksi häneltä löytyy samoista maisemista myös nuorten takaa-ajon maailmanmestaruus vuodelta 2009. Wierer ja hänen maannaisensa Federica Sanfilippo lähettivät Canmoresta terveiset myös Italian maajoukkueen Instagram-tilin kautta.

View this post on Instagram

A Canmore fa freddoooooo! 🥶 @dorothea_wierer e @federica__sanfilippo in Canada per la prima delle due tappe in Nordamerica! 💙 • @federazione_sport_invernali #CAN19 #biathlon #biathlonfamily #biathlonlove #biathlon_is_my_life #biathlonworld

A post shared by Italia Team (@italiateam) onPaleltuvatko Mäkäräisen näpit?


Suomen Kaisa Mäkäräinen sairasteli Italian Anterselvassa, mutta onnistui tästä huolimatta varsin hyvin keräten sijoitukset: 2., 7. ja 6. Sairastelu vaikutti ennen kaikkea hiihtovauhtiin, mutta ammunta alkoi näyttää pitkästä aikaa tasaisemmalta.

Kanadan Canmoressa Mäkäräinen oli viimeksi kahdella sakolla pikakilpailun kymmenes ja neljällä sakolla takaa-ajon neljäs. Kun sairastelut ovat nyt takanapäin ja lepoa on tullut lähes kahden viikon verran, voi Mäkäräiseltä odottaa hiihtoladulla jälleen todellista huippusuoritusta.

Sakoista huolimatta suomalainen onnistui siis sijoittumaan korkealle Canmoressa, joten latuprofiilien luulisi sopivan hyvin suomalaiselle. Tiukka pakkanen sen sijaan ei välttämättä sovi yhtä hyvin. Ristijärveläisenä Mäkäräinen on luonnollisesti tottunut tiukkoihin pakkaslukemiin, mutta ongelmana ei olekaan kylmyyden kestäminen, vaan jo pitkän aikaa vaivannut sormien paleltuminen ampumapenkalla.

Mäkäräinen on valitellut samoista ongelmista huomattavasti pienemmilläkin pakkaslukemilla ja tänään ampumapenkalla saattaa hyvinkin olla alle 20 astetta pakkasta. Kun sormet ovat jäässä, ammuntatekeminen luonnollisesti heikkenee selkeästi, kun sormissa ei yksinkertaisesti ole tuntoa.

Toki näissä pakkaslukemissa sama ongelma tulee vastaan monella muullakin kilpailijalla. Onkin mielenkiintoinen nähdä, millä tavoin urheilijat pyrkivät pitämään näppinsä lämpiminä ampumapenkalle tultaessa.

Mäkäräinen lähtee tänään matkaan jo lähtönumerolla neljä, joten kauan ei suomalaisfanien odottaa, jotta suomalainen starttaa. Mäkäräisen lisäksi suomalaisista matkaan starttaavat Suvi Minkkinen (72) ja Laura Toivanen (89).

Nähtäisiinkö Canmoressa superyllätyksiä?


Monet kärkinaisista jättävät koko Pohjois-Amerikan kiertueen väliin. Tämä avaa luonnollisesti tilaa mahdollisille superyllätyksille. Myös kylmä sää, sekä hieman erilaisempi kilpailumuoto lisäävät yllätysmomenttia.

Kärjen vauhti ladulla on sen verran kovaa, että aivan voittoon asti he tuskin yltävät, mutta näillä naisilla olisi nyt mielestämme hyvät mahdollisuudet uransa parhaimpiin sijoituksiin:

Aktiivikilpailijoista Saksan Karolin Horchler on aina onnistunut hyvin Kanadan Canmoressa. Vuoden 2015 IBU Cupin osakilpailuissa hän nappasi peräti kolme voittoa ja yhden kakkossijan. Horchlerin kausi on ollut nousujohteinen, mistä osoituksena Antholz-Anterselvan yhteislähdöstä tuli tämän kauden paras sijoitus, kahdeksas.

Junioritasolla lukuisia mitaleja kahminut 29-vuotias saksalainen ei ole päässyt urallaan kunnolla eteenpäin. Huimien nuorisovuosien jälkeen taso ei ole noussut odotetulle tasolla, eikä maailmancupista ole tullut koko uran aikana kuin neljä sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon. Podiumille Horchler ei ole venynyt koskaan. Nyt mahdollisuudet uran parhaisiin sijoituksiin ovat kuitenkin olemassa.

Toinen mahdollinen yllättäjä voisi hyvin olla Rosanna Crawford. Kotimaisemissa Crawford on takuulla äärimmäisen motivoitunut. Varsinkin, kun Kanadassa kilpaillaan niin harvoin. Kanadalainen epäonnistui edellisissä kotikisoissaan 2016 todella pahasti ampuen peräti neljä sakkoa pikakilpailussa. Myös tämä kausi on ollut ammunnan osalta todella heikkoa, eikä tulosta meinaa syntyä millään.

Urallaan Crawford on kuitenkin kerran hiihtänyt palkintokorokkeelle ja kuusi kertaa TOP10:n joukkoon. Hankalan alkukauden jälkeen, sijoitukset ovat tämän kauden aikana kohonneet tasaisesti lähemmäksi kärkeä ja myös kanadalainen hiihti edellisissä kilpailuissaan Anterselvassa kauden parhaan sijoituksen ollen pikakilpailun 23:s.

Crawford lähtee kilpailuun kärkinaisten kanssa alkupäästä lähtönumerolla 27. Karolin Horchler sen sijaan tulee starttaa matkaa aivan viimeisten joukossa, lähtönumerolla 83.
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta