Naisten 15 km normaalimatka: Itsenäisyyspäivän kunniaksi nähdään kaikkien aikojen suomalainen ampumahiihtokilpailu?


Torstaina Slovenian Pokljukassa maailmancupissa hiihdetään taas! Nähdäänkö suomalaiskaksikolta Kaisa Mäkäräinen – Mari Eder Itsenäisyyspäivän kunniaksi kaikkien aikojen kilpailu?
Etusuora: 05.12.2018 12:30Ampumahiihto
Naisten 15 km normaalimatka: Itsenäisyyspäivän kunniaksi nähdään kaikkien aikojen suomalainen ampumahiihtokilpailu?
By Andrew Fedorov (Kaisa Mäkäräinen (FIN) & Darya Domracheva (BLR)) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons
Naisten 15km normaalimatka kilpaillaan Pokljukan ampumahiihdon maailmancupissa Itsenäisyyspäivänä torstaina 6.12. kello 15:15 alkaen. Suomalaiset lähtevät kilpailuun hurjassa vireessä!

Väliaikalähtökilpailussa on neljä ammuntapaikkaa: makuu, pysty, makuu ja pysty. Jokaisesta ohilaukauksesta seuraa minuutin aikasakko. Kilpailu nähdään TV:ssä YLE:n ja Eurosportin kanavilla. Netissä kilpailua voi seurata Yle Areenan tai Eurosport Playerin kautta.

Kaisa ja Mari hurjastelivat sekaviestissä


Suomen sunnuntainen sekaviestin viides sija oli upea suoritus ja tästä vastasivat pääosin naiskaksikkomme Mari Eder ja Kaisa Mäkäräinen, jotka toivat Suomen kahden kierroksen jälkeen kärjessä maaliin.

Eder ja Mäkäräinen olivat sunnuntain kilpailussa molemmat omilla osuuksillaan kilpailun nopeimpia. Kova hiihtovauhti ei ollut kummankaan puolesta yllätys, mutta loistava ammunta oli sitä ehdottomasti.

Mäkäräinen ja Eder käyttivät molemmat kahdella ammuntapaikalla vain yhden varapatruunan naiseen ja ennen kaikkea ammunnan rytmitys näytti pelottavan hyvältä.

Suomalaisilla on ollut viime vuosina isoja ongelmia ammunnan rytmittämisen kanssa. Ammunta on mennyt usein hapuiluksi, se on kestänyt pitkään, eikä stabiilia päivää ole meinannnut löytyä millään. Jos taulut ovat joskus pudonneetkin kaikki, on aikaa ampumiseen mennyt aivan liikaa.

Sunnuntaina Mäkäräinen ampui taulut alas makuulta 28 sekuntiin ja pystystä (huom. 1 varapatruuna) 37 sekuntiin. Eder sen sijaan löi taulut alas makuulta 34 sekuntiin ja pystystä (huom 1 varapatruuna) vain 35 sekuntiin.

Ederistä tai Mäkäräisestä tuskin koskaan tulee Dorothea Wiererin kaltaisia 20 sekunnin alittajia ampumapaikalla, mutta ei ole tarviskaan. Ammunnan tulee olla riittävän hyvää, sillä hiihtovauhti riittää kyllä kärkeen, kunhan tasaisuus ammuntasuorituksiin löytyy.

Kun tällä saralla on nähty suomalaisten isoimmat ongelmat jo vuosia, oli sekaviestin esitykset todella yllättävää, mutta varsin mielellään nähtyä nannaa kaikille suomalaisfaneille.

Sunnuntain kilpailun perusteella tällä kaudella kahden suomalaisen yltäminen podiumille on täyttä realismia, varsinkin jo viikonlopun pika- ja takaa-ajomatkoilla, mutta miksipä ei jo torstaina normaalimatkalla?

Normaalimatkoilla tasaiset ampujat vahvoilla


Naisten normaalimatkalla ennen kaikkea vahvat ja tasaiset ampujat ovat menestyneet viime vuosien kilpailuissa.

Oikeastaan vain Suomen Kaisa Mäkäräinen on tässä poikkeus, sillä Mäkäräinen tunnetaan kaikkea muuta kuin tasaisena ampujana, mutta hän on silti hieman yllättäinkin pystynyt menestymään viime vuodet suhteessa pahimpiin kilpailijoihinsa todella hyvin myös normaalimatkoilla.

Viime vuonna normaalimatkojen maailmancupin voittoon venyi Valko-Venäjää edustava Nadezhda Skardino ja toiseksi sijoittui Ukrainan Yulija Dzhima. Heidät molemmat tunnetaan todella tasaisina hiihtäjinä, jotka ovat ennen kaikkea äärimmäisen varmoja ampujia. Tasaisuus onkin torstain kilpailussa päivän sana, kuten aina normaalimatkoilla.

Mari Ederin osalta normaalimatkat eivät sen sijaan ole viime vuosina onnistuneet, joten hänellä onkin nyt todellinen näytönpaikka osoittaa, että myös pitkä matka kulkee suksella. Sunnuntai luo kuitenkin torstain kilpailulle loistavan pohjan.

Italia-Suomi maaottelu käyntiin?


Kun alkukauden valmistavissa kilpailuissa hurjastellut Norjan Tiril Eckhoff ja aiemmista arvokisoista lähes kaikki mitalit itselleen raapinut Saksan Laura Dahlmeier jättävät Pokljukan väliin, on Mäkäräinen näistä asetelmista torstain kilpailun ehdoton ennakkosuosikki.

Vaikka Skardino ja Dhzima olivat viime kaudella kovimmat naisten normaalimatkoilla, tämän vuoden kilpailuissa Mäkäräisen pahimmat haastajat tulevat Italiasta.

Lisa Vittozzi ja Dorothea Wierer ovat ampumahiihdon maailmancup -kiertueen parhaita ampujia. Lisäksi vasta 1995 syntynyt Vittozzi on pystynyt parantamaan hiihtovauhtiaan tasaisesti joka vuosi.

Sunnuntain sekaviestissä Vittozzi oli ladulla oman osuutensa kahdeksanneksi nopein, mutta ammunnassa selkeästi koko porukan nopein ja luonnollisesti italialainen myös pudotti kaikki taulut joutumatta kertaakaan varapatruunoille.

Wierer oli sunnuntaina oman etappinsa neljänneksi nopein hiihtovauhdeissa. Ammunnassa makuulta tuli kaksi missiä, mutta pystyammunta meni taas tuttuun tyyliin nollille konekiväärivauhdilla.

Viime kauden kokonaiscupissa ilmiömäisesti kuudenneksi sijoittunut Vittozzi saattaa olla yksi tämän kauden valopilkuista ja taistella jopa kokonaiscupin voitosta. Wierer sen sijaan on jo kokenut Mäkäräisen kilpasisko ja kuuluu suomalaisen ohella kokonaiscupin selkeisiin ennakkosuosikkeihin.

Dorothea Wierer kuuluu kiertueen parhaisiin ampujiin.
Dorothea Wierer kuuluu kiertueen parhaisiin ampujiin. (Christian Bier [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons)


Kaikkien aikojen suomalaiskilpailu?


Niin, entäs se kaikkien aikojen suomalaiskilpailu? Onko siihen nyt oikeasti mahdollisuudet?

Kilpailu ampumahiihdon huipulla on raakaa. Nykyään myös naisissa hiihtovauhdilla ei voi enää olla valovuotta muita edellä, mihin totuttiin esimerkiksi Kaisa Mäkäräisen osalta vielä pari vuotta sitten. Taso on todella kova ja päivänkunto ratkaisee useimmat kilpailuista.

Näin ollen jokainen podium-suoritus vaatii aina nappionnistumisen sekä ladulla että penkalla. Torstain kilpailusta puuttuu kovia tekijöitä, mutta tästäkin huolimatta esimerkiksi Lisa Hauser, Franziska Hildebrand, Valj Semerenko, Paulina Fialkova, Veronika Vitkova ja Justina Braisaz pystyvät normaalimatkalla kivenkoviin suorituksiin.

Kaiken kaikkiaan naisissa on noin 20 henkeä, jotka voivat napata torstai-iltana voiton Sloveniassa. Vaikka huipulta löytyy iso joukko mahdollisia menestyjiä, sunnuntain sekaviestin esitys ja ennen kaikkea se itseluottamus sekä rauhallisuus, mikä Suomi-neitojen eleistä paistoi, oli niin upeaa katsottavaa, että nyt se kahden naisen venyminen podiumille on sentään jo realismia, vaikka ei vieläkään todennäköistä.

Ja se itsessään on jo aika kova lähtökohta kilpailuun.

Naiset normaalimatkat MC 2017-2018

1.SKARDINO NadezhdaBLR96
2.DZHIMA YuliiaUKR91
3.MAKARAINEN KaisaFIN84
4.SEMERENKO ValjUKR83
5.DOMRACHEVA DaryaBLR65
6.WIERER DorotheaITA60
7.VITKOVA VeronikaCZE58
8.SOLEMDAL SynnoeveNOR54
9.PUSKARCIKOVA EvaCZE54
10.HILDEBRAND FranziskaGER52
31.LAUKKANEN MariFIN23

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta