Mäkäräinen ja Eder kaatuivat sakkoihin - Eckhoff Annecyn maailmancupin pikakilpailun voittoon


Annecyn maailmancup-rupeama käynnistyi naisten osalta perjantaina 7,5 km pikakilpailulla. Suomalaisässät Kaisa Mäkäräiseen ja Mari Ederin menestysmahdollisuudet kaatuivat jälleen sakkoihin.
Etusuora: 20.12.2019 09:31Ampumahiihto
Mäkäräinen ja Eder kaatuivat sakkoihin - Eckhoff Annecyn maailmancupin pikakilpailun voittoon
Mari Eder. Kuva: Miceman [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Mari Eder oli Annecyn pikakisan paras suomalainen sijoittuen kolmella sakolla sijalle 25. Kaisa Mäkäräisen sihti oli hukassa. Hän ampui peräti neljä sakkoa ja jäi sijalle 56. Kisan voiton vei Hochfilzenin takaa-ajovoiton jatkoksi Norjan Tiril Eckhoff ennen Ranska Justin Braisaz´ta.

Ederin hiihto kulki jälleen mallikkaasti, sillä hän oli ladulla koko kilpailijajoukon viidenneksi nopein 25,6 sekuntia kisan nopeimmalle Eckhoffille jääneenä. Mäkäräinen piti ladulla yhdeksänneksi kovinta vauhtia 35,8 sekuntia Eckhoffista.

Maailmancupin kärkinimi Dorothea Wierer jäi kisassa kauas kärjestä sijalle 22.

Eder ja Mäkäräinen kisaavat lauantaina takaa-ajossa klo 16:00 alkaen.

Annecy maailmancup 20.12.2019 - Lopputulokset


Naisten pikakisa 7,5 km

#UrheilijaTulos
1.Tiril Eckhoff 🇳🇴20.27,0
2.Justine Braisaz 🇫🇷+6,2
3.Marketa Davidova 🇨🇿+20,5
4.Svetlana Mironova+22,5
5.Denise Herrmann 🇩🇪+29,7
6.Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴+31,7
7.Iryna Kryuko 🇧🇾+44,9
8.Julia Simon 🇫🇷+46,7
9.Olena Pidhrushna 🇺🇦+47,1
10.Paulina Fialkova 🇸🇰+48,8

Suomalaiset:
25. Mari Eder +1.28,6
56. Kaisa Mäkäräinen +2.10,8
77. Suvi Minkkinen +2.53,1
DNS Jenny Fellman

Kisan ennakko


Naisten pikakilpailu Annecyssa alkaa pe 20.12. klo 15:15. YLE näyttä kilpailun suorana lähetyksenä.

Ampumahiihdon maailmancup-kauden kolmas kisarupeama kilpaillaan Ranskan Annecy-La Grand Bornandissa. Naisten perjantain mielenkiintoiseen pikakilpailuun starttaa kaikkiaan 99 kilpailijaa. Suomalaisista mukana ovat Mari Eder (lähtönumero 7), Kaisa Mäkäräinen (28), Jenny Fellman (78) ja Suvi Minkkinen (81).

Mäkäräinen on pikkusairastelun jälkeen uhkunut selvää nousukuntoa. Edellisviikonloppuna Hochfilzenissä hän oli pikakilpailussa kahdella sakolla 13. ja nousi takaa-ajossa kahden sakon rasittamana seitsemänneksi. Hiihtovauhti oli Mäkäräisellä Hochfilzenin kisoissa kohtuullisen väkevällä tasolla. Sprintissä hän oli ladulla kisan viidenneksi nopein kuusi sekuntia Ranskan Justin Braisaz'ta hitaampana. Takaa-ajossa Mäkäräinen oli joukon seitsemänneksi vikkelin 23,7 sekuntia Saksan Denise Herrmannille ladulla hävinneenä. Mikäli Mäkäräinen selvittää perjantaina ampumapaikat korkeintaan yhdellä sakolla, saatetaan palkintopallilla nähdä suomalaisväriä.

Eder hurjassa hiihtokunnossa - ammuntanopeutta tarvitaan lisää


Myös Eder on uhkunut väkevää virettä ladulla. Hochfilzenin pikakisassa hän oli ladulla joukon 14:nneksi nopein 24,2 sekuntia Braisaz'sta. Takaa-ajossa Eder oli hirmulyönnissä ladulla, sillä hän hiihti peräti joukon viidenneksi kovimman ajan 16,2 sekuntia Herrmannille hävinneenä. Eder hiihti takaa-ajossa siis jopa Mäkäräistä nopeammin.

Ederin ongelmat ovat siis selkeästi ampumapenkalla. Eikä kyse ole pelkästään osumatarkkuudessa, vaan iso ongelma on myös ampumapenkalla käytetty kokonaisaika. Hochfilzenin pikakilpailussa Eder hävisi ampuma-ajassa nopeimmalle ampujalle peräti 37 sekuntia eli reilusti yli yhden sakkoringin verran (sakkoringin kiertäminen kestää noin 25 sekuntia). Takaa-ajossa Eder hävisi neljän ammunnan yhteisajassa kärjelle peräti 53 sekuntia eli parin sakon verran. Pikakisassa Eder ampui kaksi ohilaukausta ja takaa-ajossa kuusi.

Hurjasta hiihtovauhdista huolimatta Eder joutui tyytymään Hochfilzenissä sijoihin 37 ja 46.

Wierer jälleen suosikki


Kauden molemmat aiemmat pikakilpailut voittanut Italian Dorothea Wierer starttaa suosikkina myös Annecyn pikamatkalle. Hochfilzenin takaa-ajossa epäonnistunut italialainen on ennenkin alisuorittanut kisaviikonlopun päätöskisassa, kun alla on ollut jo kaksi kovaa kilpailua (Hochfilzenissä sprintti ja viesti). On todennäköistä, että Annecyn pikakisassa nähdään jälleen liukassuksinen ja jäätävän nopeasti taulut pudottava Wierer. Hochfilzenin sprintin Wierer voitti yhdestä sakosta huolimatta oltuaan ladulla kolmanneksi ja penkka-ajoissa (range time) toiseksi nopein.

Ranskan Justin Braisaz saattaa olla kisan yllättävä. Hochfilzenin takaa-ajossa ranskalainen nousi sijalta 25 peräti neljänneksi ollen ladulla kolmanneksi nopein. Sprinttikisassa hän oli ladulla ykkönen, mutta kisa kaatui kolmeen ohilaukaukseen. Mikäli hurjakuntoinen ranskalainen selviää Annecyn pikakisassa yhdelläkään sakolla, on hän kisan voittotaistossa tiukasti mukana. Sprintticupin kakkonen Norjan Marte Olsbu Røiseland ei ole lainkaan mukana kilpailussa.

Sprintticupin tilanne 2/10

#UrheilijaTulos
1.Dorothea Wierer 🇮🇹120
2.Marte Olsbu Røiseland 🇳🇴90
3.Svetlana Mironova74
4.Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴70
5.Hanna Öberg 🇸🇪70
6.Linn Persson 🇸🇪60
7.Lisa Theresa Hauser 🇦🇹57
8.Lena Haecki 🇨🇭55
9.Marketa Davidova 🇨🇿54
10.Katharina Innerhofer 🇦🇹53


Poimintoja lähtölistalta

NroUrheilija
3Lisa Vittozzi 🇮🇹
7Mari Eder 🇫🇮
8Hanna Öberg 🇸🇪
15Denise Herrmann 🇩🇪
16Ingrid Landmark Tandrevold 🇳🇴
17Svetlana Mironova
18Justin Braisaz 🇫🇷
27Lisa Haecki 🇨🇭
28Kaisa Mäkäräinen 🇫🇮
29Dorothea Wierer 🇮🇹
30Tiril Eckhoff 🇳🇴
Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta