Saga Vannisella erinomaiset mahdollisuudet pistesijaan MM-kisojen avausviikonloppuna - Rikkooko Anna Hall 7000 pisteen rajan?


Saga Vanninen on tämän kauden maailmantilaston kolmas, mutta mitalihaaveet ovat kuitenkin todellisuudessa varsin kaukaisia. Voittajasuosikkeja naisten seitsenottelussa on vain yksi.
Veijo Vaakanainen: 18.08.2023 05:58Yleisurheilu
Saga Vannisella erinomaiset mahdollisuudet pistesijaan MM-kisojen avausviikonloppuna - Rikkooko Anna Hall 7000 pisteen rajan?
Kuva: Trackpic
Saga Vanninen 2020 Ruotsi-ottelun kolmiottelussa.
Yleisurheilun MM-kisojen kahden ensimmäisen päivän seuratuin urheilija on seitsenottelija Saga Vanninen. Globaaleissa aikuisten arvokisoissa debytoiva ottelija on kisoihin tullessa tilastokolmonen upeilla ennätyspisteillään 6391 ja joissain piireissä on jo ehditty spekuloida mitalimahdollisuuksillakin.

Vannisen kohdalla tilastoja ei kuitenkaan tällä kertaa kannata katsoa niin tarkkaan. Suomalaisella seitsenottelun timantilla on Budapestissa erinomaiset mahdollisuudet todella hyvään sijoitukseen ja pistepottiin, mutta mitalista puhuminen on vielä tällä kertaa ennenaikaista.

Vannisen tilastosijoitusta selittää se, että useampi kisoihin osallistuvista meritoituneista tähtiottelijoista ei ole vielä tämän kauden aikana tehnyt täysipainoista ottelua. Ennätysvertailussa Vanninen onkin osallistujista vasta 9:nneksi paras.

Suurimpia mitalihaaveita laskee myös katsaus aiempien MM-kisojen tuloksiin. 2000-luvun aikana ainoastaan yhden kerran, eli vuonna 2005, Vannisen ennätyspisteet olisivat riittäneet pronssimitaliin. Vain neljästi mitali on saavutettu uudella vuosituhannella alle 6500 pisteellä ja Helsingin heikkotasoinen pronssitulos on ainoa alle 6470:n pronssitulos.

Vaikka MM-kisoista puuttuukin pari ennakkoon mitaleista taistellutta urheilijaa, eli lajin supertähti Nafissatou Thiam sekä Puolan Adrianna Sulek, on silti oletettavaa, että tälläkin kertaa mitaleille vaadittavat pisteet ovat lähempänä 6500 pisteen rajaa. Sen pistemäärän saavuttaminen vaatisi Vanniselta täydellistä ottelua.

Mutta vaikka mitalit vielä tällä kertaa ovatkin tavoittamattomissa, on hyvinkin todennäköistä, että Vannisesta ilman suurempia epäonnistumisia tulee historian kolmas suomalaisnainen, joka saavuttaa pistesijan seitsenottelussa. Aiemmin tähän ovat pystyneet Satu Ruotsalainen (4:s Tokiossa 1991) sekä Tiia Hautala (5:s Sevillassa 1999).



2000-luvun MM-kisoista jokaisessa Vanninen olisi saavuttanut ennätyspisteillään pistesijan. Parhaimmillaan hän olisi kolmas Helsingissä 2005 ja heikoimmillaankin kahdeksas viime vuonna Eugenessa. Keskimääräisesti pisteet 6391 ovat tuoneet joko sijan kuusi tai seitsemän.

Mitä pistesija Vanniselta Budapestissa vaatii?


Vanninen lähtee varsin hyvistä asemista MM-otteluun, sillä hän on ollut läpi koko kauden varsin tasaisessa suorituskunnossa. Heti alkukaudesta Götzisissä hän teki omalle tasolleen keihäänheittoa lukuun ottamatta käytännössä täydellisen ottelun. Espoon U23-kisoissa Vanninen puolestaan teki muuten tasaisen varmaa jälkeä, mutta pituuspaikalla Espoon epäsuotuisat tuulet maksoivat hänelle mahdollisuudet hätyytellä SE-pisteitä.

Otteluiden lisäksi Vanninen on myös kilpaillut varsin ahkerasti yksittäisissä lajeissa ja osoittanut erittäin stabiilia kuntoa. Esimerkiksi pituudessa hän on hypännyt viidesti yli 620 ja 100 metrin aidoissa hän on juossut kuudesti ajan 13,50 tai paremmin. 200 metrilläkin 24,30-alkuinen vaikuttaisi olevan hänen perustasonsa.

Vaikuttaisi siis siltä, ettei Vannisen tarvitse kuin suoriutua seitsemän kertaa omalla perushyvällä suoritustasollaan, niin hän saavuttaa todella hyvät pisteet. Mikäli yksi tai kaksi lajia onnistuisi todella hyvin, eikä otteluun mahtuisi yhtäkään selvää epäonnistumista, voi lopputulos olla todella hyvä.

Ottelun kaltaisessa lajissa tämä on kuitenkin paljon helpommin sanottu kuin tehty. Ottelijoiden päivät ovat pitkiä, eikä Budapestiin viikonlopuksi luvattu yli 30 asteen lämpö anna urheilijoille yhtään armoa. Askelmerkkiongelmat pituuspaikalla tai yksi raju kolhaisu pika-aidoissa voi tuhota koko ottelun.

Vannisen kohdalla on usein puhuttu korkeushypyn ratkaisevasta merkityksestä, mutta todellisuudessa jokainen seitsemästä lajista on yhtä merkityksellinen. Niissä jokaisessa on mahdollisuudet saavuttaa etua vertailusarjaan sekä kanssakilpailijoihin verrattuna, mutta niissä kaikissa on omat sudenkuoppansa.

Korkeus on toki hyvänä pistelajina ja Vannisen viime kausien Akilleen kantapäänä kriittinen. Ennätyssarjassaan Vanninen onnistui lajissa omalle tasolleen loistavasti ja Espoossakin nähtiin ylärekisterin tulos. Pitää toivoa, etteivät hallikauden tekniikkamurheet palaa, sillä tasolle 170 jääminen jättäisi todella paljon kirittävää muihin lajeihin.

Ottelun avauslajissa aidoissa Vanninen on ollut lähes itse varmuus läpi kauden, mutta Kalevan kisoihin sattuivat hänen toivottavasti heikoimmat starttinsa tällä kaudella. On todennäköistä, ettei Vanninen tässä lajissa juurikaan häviä eikä voita ennätyssarjaansa nähden. Tosin aivan parastaan hän ei vielä toistaiseksi ole tämän kauden otteluissaan aidoissa saavuttanut.

Kuulantyöntöä on pidetty Vannisen suurimpana iskunpaikkana ja nuorten EM-kisoissa juuri hieno kuulatulos olikin ratkaisevassa asemassa voittotaistossa. Tässä vahvuudessa on kuitenkin myös kääntöpuoli.



Kuulantyöntö on nimittäin toistaiseksi ainoa laji, jossa Vanninen on selvästi suurinta osaa haastajistaan parempi. Jos suomalainen ei kuularingissä saa tehtyä isoa eroa kanssakilpailijoihinsa, ei se todennäköisesti onnistu muissakaan lajeissa.

Lisäksi Vannisen työnnöissä suoritustason heittely voi olla jopa useita metrejä. Espoossa Tampereen Pyrinnön ottelijalla oli alla vain tulos 14,00, ennen kuin hän viimeisellä työnnöllä onnistui pukkaamaan ulkoratojen ennätyksensä 15,36.

Avauspäivän viimeinen laji 200 metriä on ehkä tällä hetkellä jopa Vannisen varmin laji. Kauden kaikissa kolmessa startissa digitaalit ovat pysähtyneet välille 24,30-24,35. Tämä onkin ollut erityisen ilahduttavaa, sillä aiempiin kausiin verrattuna Vanninen on onnistunut nostamaan perustasoaan yli puoli sekuntia.

Toisen päivän avauslajin pituushypyn haasteita ei oikeastaan edes tarvitse tarkemmin avata. Sellaiset ottelijat ovat harvassa, jotka eivät ole kertaakaan uransa aikana poistuneet hyppypaikalta kolme rastia ruudussa.

Huippupisteiden kannalta Vannisen kohdalla ongelmallista on myös se, että hänen ennätyssarjansa pituustulos on toistaiseksi selkeä piikkitulos. Jos pistesarake laahaa ensimmäisen päivän jälkeen ennätyssarjaa jäljessä, ei toisen päivän alkajaisiksi ole helppoja plussapisteitä jaossa.

Toiseksi viimeinen laji keihäänheitto on Vannisen kohdalla oikeastaan suuri mysteeri. Vahvana kuulantyöntäjänä ja raameiltaan esimerkillisenä ottelijatyyppinä keihään pitäisi teoriassa olla hänen suuri syömähampaansa.

Todellisuus ei kuitenkaan valitettavasti ole näin yksioikoista. Vannisella on ollut ajoittain suuriakin haasteita välineen hallinnassa, mistä kertoo myös se, että hän siirtyi viime kauden aikana käyttämään pelkkää riskiaskelvauhtia. Se ei ole ottelijoille mitenkään tavatonta, mutta selvästi yleisempää heikommilla heittäjillä.

Ottelun kruunaa 800 metrin juoksu, joka vielä viime vuoteen asti oli Vannisen selvästi heikoin lenkki. Hänen kehityksensä uuden valmentajan Jesse Jokisen kanssa on ollut lajissa suorastaan huimaavaa, ja vaikkei Vanninen edelleenkään kahdella ratakierroksella loista, ei hän myöskään anna läheskään niin paljon tasoitusta kuin aiemmin.

Voisi myös olettaa, ettei Götzisin ennätystulos suinkaan ole hänen maksiminsa tältä kaudelta. Mikäli Vanninen starttaa päätöslajiin sellaisista lähtöasetelmista, joista taistellaan realistisesti pistesijoista ja SE-pisteistä, pystyy hän rautaisena taistelijana varmasti nipistämään kymmenyksiä toistaiseksi uransa kovimmasta tuloksesta.


Anna Hall on voittajasuosikki ylitse muiden


Suomalaisnäkökulmasta suurin mielenkiinto seitsenottelussa kiinnittyy luonnollisesti Saga Vanniseen. Laji on kuitenkin varmasti myös erittäin tarkassa seurannassa kansainvälisesti, sillä Yhdysvaltain Anna Hallilla on erinomaiset mahdollisuudet tehdä yli 7000 pisteen ottelu.

Götzisissä seitsenottelun haamurajan ylitys jäi harmittavan lähelle, kun viime vuoden MM-kisojen pronssimitalisti saalisti 6988 pistettä. Budapestissa hänen ainoa tavoitteensa onkin varmasti tulla historian viidenneksi 7000 pisteen rajan rikkoneeksi naiseksi.



Hallin tällä kaudella tekemät tulokset eri lajeissa ovat hurjaa luettavaa. Pika-aidoissa hän on pysäyttänyt kellot aikaan 12,75, korkeutta hän on hypännyt 12,92 ja kuula on lentänyt 14,20. 200 metriä hän on pinkonut aikaan 22,88, pituudessa Hall on puolestaan leiskauttanut lukemat 661. Keihästulos 43,90 on ottelijoille alempaa keskitasoa, mutta 800 metrin aika 2.02,97 sen sijaan suorastaan timanttista.

Tämän kauden tuloksillaan Hall saisi pisteet 7047, jotka olisivat kaikkien aikojen toiseksi kovimmat. Oman ennätyksen tasolle pääseminen jokaisessa lajissa saattaa tietysti olla liikaa vaadittu, mutta voi myös hyvin olla, että yhdysvaltainen jopa parantelee niitä Budapestissa.

Olisikin erittäin suuri yllätys, jos mestaruus menisi jollekin muulle urheilijalle kuin Hallille, joka on useassa lajissa aivan eri tasolla kuin vastustajansa. Lähimmäksi hän voisi päästä menestymään tottunut Katarina Johnson-Thompson, mutta 30-vuotias britti ei ole tällä kaudella ole ollut terävimmillään, vaikka hän onkin tehnyt erinomaiset pisteet 6556.

Johnson-Thompsoninkin on ilman Hallin epäonnistumisia tyydyttävä todennäköisesti taistelemaan hopeasta ja pronssista. Himmeämpien mitalien taistosta voikin odottaa tiukkaa ja todella vaikeasti ennakoitavaa.

Kuten ennakon alussa todettiin, puuttuu useammalta ennätyksiltään kovimmalta naiselta tilastotulos tältä kaudelta. Esimerkiksi alankomaalaiset viime vuoden MM-kakkonen Anouk Vetter ja Tokion olympiapronssimitalisti Emma Oosterwegel sekä naapurimaa Belgian Noor Vidts saapuvat Budapestiin ilman loppuun asti vietyä ottelua.

Heistä kuitenkin erityisesti Alankomaiden kaksikko Vetter ja Oosterwegel ovat useammassa yksittäisessä lajissa tehneet aivan ennätyksiensä tuntumassa olevia tuloksia. Onkin hyvin todennäköistä, että he ovat jo ajoissa kisarajat tehneinä rakentaneet läpi koko kauden kuntoaan vain Budapestia varten.



Myös Belgian Vidts voi nousta mukaan mitalitaistoon, vaikka hänen suorittamisensa onkin tämän kesän aikana ollut ehkä astetta tasapaksumpaa. Kaksien edellisten arvokisojen sijat neljä ja viisi kuitenkin kertovat siitä, että kyseessä on erinomainen arvokisaurheilija.

Urallaan yli 6500 pisteitä otelleista urheilijoista mukana ovat myös Saksan Carolin Schäfer, Unkarin Xenia Krizsan sekä Sveitsin Annik Kälin. Heidän kaikkien vireensä tämän kauden aikana on kuitenkin ollut hieman alavireinen, joten heidän nousemisensa mukaan mitalitaistoon olisi yllätys.

Tilastot tuottaa: Tilastopaja

Saga Vanninen (FIN)

Syntynyt: 4.5.2003

Uusimmat tulokset

PvmLajiTulosSijaKilpailu
2024-08-097-ottelu616315.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-09800 m2:14.36H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-08-09Keihäänheitto47.00H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-09Pituushyppy5.85 (+1.2)H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08200 m24.74 (+0.2)H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-08-08Kuulantyöntö14.19H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08Korkeushyppy1.74H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08100 m aidat13.61 (0.0)H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-06-087-ottelu--26th European Athletics Championships, finaali
2024-06-07Korkeushyppy1.68H.26th European Athletics Championships, finaali

Ennätykset ja kauden parhaat

LajiPBSB
150 m19.42 (2016)
60 m (halli)7.86 (2018)
100 m12.37 (2018)
7-ottelu U185913 (2019)
100 m aidat (76,2 cm)13.49 (2019)
Keihäänheitto 500g44.69 (2019)
Kuulantyöntö 3kg (halli)16.60 (2020)
Viisiottelu U18 (halli)4224 (2020)
60 m aidat (76,2 cm) (halli)8.25 (2020)
Kuulantyöntö 3kg16.13 (2020)
Keihäänheitto49.22 (2021)47.00
Kolmiottelu2568 (2022)
Kuulantyöntö (halli)16.12 (2023)15.01
60 m aidat (halli)8.25 (2023)8.33
Korkeushyppy1.80 (2023)1.74
Pituushyppy6.43 (2023)6.15
7-ottelu6391 (2023)6163
200 m24.30 (2023)24.74
100 m aidat13.34 (2023)13.37
Kuulantyöntö15.36 (2023)14.19
Korkeushyppy (halli)1.79 (2024)1.79
Pituushyppy (halli)6.41 (2024)6.41
800 m (halli)2:20.54 (2024)2:20.54
Pen (halli)4677 (2024)4677
800 m2:14.36 (2024)2:14.36

Tilastot tuottaa: Tilastopaja

Anna Hall (USA)

Syntynyt: 23.3.2001

Uusimmat tulokset

PvmLajiTulosSijaKilpailu
2024-08-097-ottelu66155.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-09800 m2:04.39H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-08-09Keihäänheitto45.99H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-09Pituushyppy5.93 (+0.3)H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08100 m aidat13.36 (-0.1)H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-08-08Korkeushyppy1.89H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08Kuulantyöntö14.11H.33rd Olympic Games, finaali
2024-08-08200 m23.89 (+0.4)H.33rd Olympic Games, alkuerä
2024-07-19Pituushyppy--Holloway Pro Classic, finaali
2024-07-19200 m23.81 (-0.2)5.Holloway Pro Classic, finaali

Ennätykset ja kauden parhaat

LajiPBSB
200 m (halli)24.92 (2018)
300 m (halli)39.71 (2018)
60 m (halli)7.72 (2018)
300 m aidat40.76 (2018)
800 m (halli)2:05.33 (2022)
Pituushyppy (halli)6.53 (2023)
Kuulantyöntö (halli)13.84 (2023)
60 m aidat (halli)8.04 (2023)
Korkeushyppy (halli)1.91 (2023)
Pen (halli)5004 (2023)
400 m (halli)51.03 (2023)
Pituushyppy6.61 (2023)6.19
200 m22.88 (2023)23.81
800 m2:02.97 (2023)2:04.39
100 m aidat12.75 (2023)13.34
Korkeushyppy1.92 (2023)1.89
7-ottelu6988 (2023)6615
400 m aidat54.42 (2023)
400 m50.82 (2023)
Kuulantyöntö14.80 (2024)14.80
Keihäänheitto45.99 (2024)45.99