Päättääkö Wilma Murto Suomen kahdeksan vuotta kestäneen mitalittoman piinan MM-kisoissa?


Keskiviikon seiväsfinaali on suomalaisten suuri päivä. Monissa kodeissa kahvinkeittimet on jo ladattu valmiiksi myöhäisillan mitalikahveja varten.
Veijo Vaakanainen: 22.08.2023 22:32Yleisurheilu
Päättääkö Wilma Murto Suomen kahdeksan vuotta kestäneen mitalittoman piinan MM-kisoissa?
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Wilma Murto.

Yleisurheilun MM-kisojen keskiviikon ylivoimaisesti mielenkiintoisin laji suomalaisnäkökulmasta on naisten seiväshyppy. Maanantain karsinnan uskomattomalla varmuudella hoitanut Wilma Murto lähtee kilpailuun yhtenä suurimmista mitalisuosikeista.

Suomalaisnäkökulmasta yleisurheilun MM-kisat ovat olleet viime vuosina varsin korutonta kertomaa. Mitalinäkymä on näyttänyt tyhjää kolmissa edellisissä MM-koitoksissa, eikä näissä kisoissa ole yhdellekään urheilijalle voitu oikeastaan edes ladata mitaliodotuksia ennen kisoja.

Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toisin. Viime vuoden Euroopan mestaruus seiväshypyssä on kääntänyt Wilma Murron uralla aivan uuden sivun. Vuosien aikana annetut viitteet hurjasta potentiaalista realisoituivat viimein myös tulostaululle ja sen jälkeen suomalaisen suorittaminen seiväspaikalla on ollut aivan eritasoista.

Talvella Murto otti ulkoratojen EM-kullan rinnalle myös maanosan hallimestaruuden Istanbulissa ja kuluneen kesän aikana Murto on vakiinnuttanut tulostasoaan päälle 470:n ja vakiinnuttanut näin paikkansa maailman huipulla. Kirkkaimpana todisteena tästä on Lontoon Timanttiliigan voitto tuloksella 480.

Karsinnan perusteella Murto on saapunut Budapestiin ainoana tavoitteenaan tuulettaa keskiviikkoillan päätteeksi mitalia. Maanantain esitys Murrolta oli suoritusvarmuudeltaan ennennäkemätön suomalaiselta korkeussuuntaisten hyppylajien urheilijalta. Neljä hyppyä ja neljä ylitystä vailla pienintäkään haparointia.

Myös tilastojen valossa Murrolla on erinomaiset lähtöasetelmat finaaliin. Hyvin suurelta osalta finalisteista vaadittaneen selkeää parannusta kauden aiempaan perustasoon tai jopa ennätykseensä, jos Murto pystyy jatkamaan aiemmin kaudella nähtyä suoritustasoa.

Tarkasteltaessa suoritusvarmuutta pitkin kautta, erottuu neljä urheilijaa suurimmiksi mitalisuosikeiksi. Ennakkoon Murron kanssa tiukimmin mitaleista taistelevat hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Katie Moon, viime vuoden MM-pronssimitalisti Australian Nina Kennedy sekä Münchenin ja Istanbulin EM-koitoksista tuttu haastaja Slovenian Tina Sutej.Kauden suoritusvarmuudessa Moon erottautuu selvästi suurimmaksi suosikiksi. Kauden tilastojen kärkitulos 490 ei ole ollut yhdysvaltalaiselle pelkkä yksittäinen piikki, vaan hänen kauden mediaanituloksensa on 481. Kauden seitsemästä kilpailusta peräti neljässä Moonin tulos on ollut 480 tai parempi.

Tilastojen perusteella mikä tahansa muu lopputulos kuin Moonin mestaruus olisi yllätys. Lisäksi viime vuosien arvokisojen hallitsija ennakkosuosikin asemaa tukee myös karsinnan suoritus. Moon selvitti kaikki korkeudet Murron tavoin ensimmäisellään, ja ilmaa riman ja yhdysvaltalaishyppääjän välillä oli paljon enemmän kuin tarpeeksi.

Moonin takana Murto, Sutej ja Kennedy ovat suoritusvarmuudessa käytännössä tasoissa. Sutej on ollut perustasossa aavistuksen edellä, sillä hänen mediaanituloksensa on 465. Peräti viidessä kilpailussa kokenut slovenialainen on pystynyt ylittämään korkeuden 470 tai enemmän.Sutej’n takana Murto ja Kennedy ovat keskimääräisessä suoritustasossa käytännössä tasoissa. Molempien mediaanitulos tältä kaudelta on 464 ja tulosten vaihteluväli on lähes identtinen. Ainoa ero on se, että Murrolla huippusuoritustaso on ollut hieman Kennedyä korkeampi.

Lähtökohtaisesti mitalitaistoon osallistuvat siis nämä neljä naista. Heidän takanaan suurin haastaja jalometallikamppailuun on rutinoitunut yhdysvaltalainen Sandi Morris. Keskimääräisessä tulostasossa Morris on aivan Murron, Sutej’n ja Kennedyn tuntumassa mediaanituloksella 461, mutta häneltä puuttuvat toistaiseksi huippusuoritukset.

Morrisin tämän kauden paras tulos on toistaiseksi 471, kun esimerkiksi Murrolla 25 % kauden tuloksista on ollut vähintään lukemissa 473. Morrisilta vaaditaan siis kauden parasta tulostasoaan mitalitaistoon päästäkseen, mutta hänen kokemuksellaan ei olisi yllättävää, jos hän siihen keskiviikkona pystyisi.

Tämän viisikon takaa mitalitaistoon nouseminen olisi todella yllättävää. Heidän lisäkseen korkeuden 471 ovat tällä kaudella ylittäneet ainoastaan Yhdysvaltain Bridget Guy Williams sekä Ison-Britannian Molly Caudery. Heillä suoritustason vaihtelu on ollut kuitenkin paljon suurempaa ja mitalitaistoon nousu edellyttäisi selvää ennätysparannusta.Toki arvokisafinaaleissa voidaan nähdä suuriakin ennätysparannuksia, kuten esimerkiksi Murto viime vuonna Münchenissä osoitti. Yksi mahdollinen villi kortti mitalitaistoon voisikin olla Venezuelan Robeilys Peinado, joka Murron, Moonin ja Kennedyn tavoin selvitti karsinnan ilman yhtään pudotusta.

Tämä oli venezuelalaiselle kauden paras tulos, eikä hänen kohdallaan kannatta tarkkailla kauden perussuoritustasoa. Hän on selvästi saanut hyppynsä kulkemaan MM-kisoissa aivan eri tasolla kuin kauden aiemmissa kisoissa, joissa mediaanitulos on ollut 450. Hänellekin mitali vaatisi ennätystä, mutta karsinnan perusteella se voi hyvinkin olla mahdollista.

Tilastojen perusteella keskiviikon finaalin pitäisi siis päättää suomalaisen yleisurheilun kahdeksan vuotta kestänyt mitaliton tuska MM-kisoissa. Kauden suoritustason perusteella oman hyvän tekemisen pitäisi viedä Wilma Murron palkintokorokkeelle.

Yksittäinen kilpailu on tosin täysin eri asia kuin tilastot. MM-finaalin alkaessa aiemmat suoritukset unohtuvat ja vain yksittäisen kilpailun suoritukset ratkaisevat. Lähtökohdat finaalitaistoon eivät voisi suomalaisnäkökulmasta olla kuitenkaan juuri paremmat.

Tilastot tuottaa: Tilastopaja

Wilma Murto (FIN)

Syntynyt: 11.6.1998

Uusimmat tulokset

PvmLajiTulosSijaKilpailu
2024-06-10Seiväshyppy4.438.26th European Athletics Championships, finaali
2024-06-08Seiväshyppy4.501=.26th European Athletics Championships, alkuerä
2024-05-24Seiväshyppy4.601.Motonet GP, finaali
2024-03-02Seiväshyppy (halli)4.558=.19th World Athletics Indoor Championships, finaali
2024-02-24Seiväshyppy (halli)4.802.Perche Elite Tour, finaali
2024-02-14Seiväshyppy (halli)4.741.PNG Valentine meet, finaali
2024-02-10Seiväshyppy (halli)4.752=.Meeting Hauts-de-France Pas-de-Calais, finaali
2024-01-06Seiväshyppy (halli)4.811.Leirikilpailu, finaali
2023-09-16Seiväshyppy4.714.Prefontaine Classic, Wanda Diamond League Final, finaali
2023-09-02Seiväshyppy4.651.Finnkampen, finaali

Ennätykset ja kauden parhaat

LajiPBSB
100 m12.34 (2013)
Korkeushyppy1.68 (2013)
60 m (halli)7.78 (2015)
Seiväshyppy4.85 (2022)4.60
Kuulantyöntö11.71 (2022)
Seiväshyppy (halli)4.81 (2024)4.81

Kaupallinen yhteistyö

Katso huippuyleisurheilua suorana yksinoikeudella MTV Katsomo+ Urheilu -palvelusta! Näet muun muassa kovimmat hallikisat ja Timanttiliigan osakilpailut kaudella 2024 ainoastaan MTV Katsomo+ Urheilusta.

MTV Katsomo+ Urheilu -tuotteeseen sisältyvät:

  • Timanttiliiga, World Athletics Indoor Tour ja World Athletics Continental Tour
  • Liiga, Mestis ja muu jääkiekko
  • Mestarien liiga, Serie A, La Liga ja muu jalkapallo
  • MM-ralli, NFL, ATP-tennis ja paljon muuta